Την κυρία Ντάλια Βελκουλέσκου εκπρόσωπο του ΔΝΤ στην Κύπρο την γνωρίσαμε και εδώ στην Αθήνα, στις αρχές της έλευσης της τρόικας και ήταν η πρώτη που είχε εισηγηθεί την άμεση απόλυση των 250.000 υπαλλήλων.

Η ρουμανικής καταγωγής τροικανή, παντρεμένη με αμερικανό γιατρό (που έχει προταθεί και με νόμπελ) είχε αναλάβει επικεφαλής της τρόικας στην Κύπρο, αλλά τώρα αντικαθίσταται (όπως συνέβη και με τον ημέτερο Πόουλ Τόμσεν) από τον Μαρκ Λιουις που θα κάνει την πρώτη του εμφάνισή του στη Μεγαλόνησο στις 4 Νοεμβρίου συμμετέχοντας στο συνέδριο του Economist.

Η Ντάλια (όπως την αποκαλούν εχθροί και φίλοι) είχε μία ενδιαφέρουσα στιχομυθία (όπως αποκαλύπτει το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων) στην έδρα του Νομισματικού Ταμείου, θέλοντας με ένα πραγματικά ιδιότυπο τρόπο να περιγράψει την πρόοδο που έκανε η κυπριακή οικονομία μετά το τραγικό κούρεμα των καταθέσεων, αλλά και τι θα πρέπει να κάνει από εδώ και πέρα.
Ανοιξε την παρουσίασή της με μία εκτός κειμένου αναφορά στο μύθο του… Ικάρου λέγοντας ότι η Κύπρος πέταξε, όπως ο μυθικός ήρωας, πολύ κοντά στο ήλιο με αποτέλεσμα να λιώσουν τα φτερά του και να πέσει στη θάλασσα και να σκοτωθεί. Και ενώ οι πάντες την κοίταζαν έκπληκτοι, μη γνωρίζοντας πού το πάει παρεμβαίνει ο εκπρόσωπος της Κύπρου στο ΔΝΤ Μένο Σνέλ και της είπε ότι η Κύπρος αντίθετα με τον Ικαρο επέπλευσε.

Της υπενθύμισε ακόμα ότι ξέχασε να αναφέρει πως ο Ικαρος έπαθε τέτοιο πράγμα που έπαθε γιατί δεν άκουσε τις οδηγίες του πατέρα του Δαίδαλου. Όμως, είπε, η Κύπρος δεν είχε οδηγίες, γιατί το ΔΝΤ δεν έκανε σχεδόν τίποτα τότε για να αποσοβήσει την κρίση.

Εν συνεχεία πήρε τον λόγο ο Ολλανδός εκπρόσωπος στο ΔΝΤ που είπε ότι θέλει να σκέφτεται την Κύπρο σαν τη… Θεά Αφροδίτη που γεννιέται μέσα από τη θάλασσα. Και έτσι υπήρξε στο ΔΣ του ΔΝΤ ένα ευχάριστο κλίμα, παρά τις συστάσεις που έγιναν αμέσως μετά για τους κινδύνους που υπάρχουν και στα όσα πρέπει να γίνουν και όχι για όσα έχουν ήδη επιτευχθεί από την έναρξη του κυπριακού προγράμματος.