Ανενόχλητο το τουρκικό σεισμογραφικό πλοίο «Μπαρμπαρόσα» εισήλθε τα χαράματα της Τρίτης και στο θαλάσσιο Οικόπεδο 2 της κυπριακής ΑΟΖ, αφού προηγουμένως πραγματοποίησε πλεύση και σάρωση του βόρειου τμήματος του Οικοπέδου 3, δείχνοντας ότι παρά τις προειδοποιήσεις, παρά την διεθνή κατακραυγή και την αντίδραση της Λευκωσίας και της Αθήνας, να συνεχίσει θρασύτατα τις έρευνές του εντός της κυπριακής ΑΟΖ.

Πλέει πλέον στις νότιες ακτές της Κύπρου από το Κάβο Γκρέκο προς τη Λάρνακα και αναμένεται στις επόμενες ώρες να δημιουργήσει προβλήματα σε τουλάχιστον τρία σούπερ τάνκερ που πλέουν στην περιοχή αναμένοντας μικρότερα δεξαμενόπλοια για διαμοιρασμό καυσίμων- δραστηριότητα που για χρόνια πραγματοποιείται στην περιοχή.

Επίσης το «Μπαρμπαρόσα» αναμένεται να εισέλθει (εάν ακολουθήσει την πορεία που χάραξε) και σε περιοχή μεταξύ Ζυγίου και του λιμανιού της Λεμεσού, όπου υπάρχει πυκνή κίνηση εμπορικών πλοίων. Δύο τουρκικές φρεγάτες, πλήρως εξοπλισμένες με πυραύλους επιφανείας- επιφανείας και επιφανείας – αέρος (F-494 και F-493), βρίσκονται πλησίον του τουρκικού σεισμογραφικού πλοίου έτοιμες να παρέμβουν εάν χρειαστεί.
Την ίδια ώρα στη Λευκωσία στη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου αναμένεται να οριστικοποιηθούν τα μέτρα έναντι της τουρκικής προκλητικότητας που το σημαντικότερο είναι να προσφύγει η Κύπρος στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ (μετά όμως από κατάλληλη προετοιμασία) και το πάγωμα των προενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας με την ΕΕ.

Επιπλέον για πρώτη φορά η Κύπρος εξετάζει να λάβει νομικά μέτρα κατά της τουρκικής κρατικής εταιρίας ΤΡΑΟ, στην αρμοδιότητά της οποίας ανήκει και το «Μπαρμπαρόσα» καθώς και νομικά μέτρα εναντίον των εταιριών που συνεργάζονται με τις τουρκικές εταιρίες για έρευνες, τη στιγμή που πραγματοποιούν έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ, την οποία δεν αναγνωρίζει η Τουρκία.

Τα ίδια νομικά μέτρα εξετάζει να πάρει και η ιταλική κυβέρνηση ή η ιταλική εταιρία ΕΝΙ που έχει σύμβαση με την κυπριακή κυβέρνηση για έρευνες και θίγονται από τη δραστηριότητα του «Μπαρμπαρόσα» οικονομικά και εμπορικά της συμφέροντα.

Από το πρωί της Τρίτης βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη η άσκηση Κύπρου- Ισραήλ εντός του εναερίου χώρου και των χωρικών υδάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας. Στην άσκηση το Ισραήλ έχει διαθέσει ότι πιο σύγχρονο έχει η Πολεμική του Αεροπορία που τα αεροσκάφη της άρχισαν ήδη από το πρωί να εκτελούν εικονικές προσβολές στόχων.

Για πρώτη φορά θα πετάξουν πάνω από την οροσειρά του Τρόοδου ισραηλινά επιθετικά ελικόπτερα, σύμφωνα με το σενάριο της άσκησης, ενώ στο FIR θα πραγματοποιούνται ασκήσεις εναέριου ανεφοδιασμού της ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας.

Στην περιοχή αυτή πραγματοποιούνται και γυμνάσια του ρωσικού στόλου, ενώ οι βρετανικές βάσεις έχουν δεσμεύσει περιοχές νοτίως της Κύπρου για τις επιχειρήσεις τους σε Ιράκ και Συρία.