Σε τεντωμένο σχοινί κινείται, για μια ακόμη φορά, η δικομματική κυβέρνηση, μόνο που στην παρούσα χρονική στιγμή, η κατάσταση είναι οριακή και διακυβεύονται πάρα πολλά για την ίδια και το μέλλον της.

Σε μια περίοδο, όπου η χώρα κινδυνεύει να χαθεί στο…τρίγωνο των αγορών, με βάσει και τα πολύ αρνητικά μηνύματα των προηγούμενων ημερών, ο δικομματικός συνασπισμός καλείται να υπερβεί δύσκολα εμπόδια και να δείξει στην πράξη στους εταίρους και θεσμικούς πιστωτές, ότι δικαιούται μιας καλύτερης μεταχείρισης σε ότι αφορά στην αξιολόγηση της τρόικας και στο μεγάλο ζήτημα του χρέους.

Η κατάσταση είναι σαφώς πολύ χειρότερη απ’ ότι υπολόγιζαν στο Μέγαρο Μαξίμου και πλέον η διαχείριση που πρέπει να γίνει είναι σε δυο επίπεδα: το πρώτο αφορά την τρόικα και άρα τους πιστωτές και το δεύτερο σχετίζεται με την ελληνική κοινωνία που βλέπει να έρχεται, ένα «μνημόνιο λάιτ», όπως το περιέγραψε το Βήμα της Κυριακής.

Ήδη, οι αγορές προσγείωσαν απότομα το ελληνικό πολιτικό σύστημα, ενώ ήταν σαφές και το μήνυμα του επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης Κλάους Ρέγκλινγκ, ότι το ελληνικό σχέδιο για πρόωρη έξοδο στις αγορές επηρέασε αρνητικά τις αγορές. Αυτό ήταν και ένα πλήγμα στο μονότονο κυβερνητικό επιχείρημα ότι ευθύνεται η ανεύθυνη στάση του ΣΥΡΙΖΑ για την επιθετική αντίδραση των αγορών την περασμένη εβδομάδα, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν υπάρχει και κριτική για τη στρατηγική της αξιωματικής αντιπολίτευσης που προκαλεί ανησυχία στους πιστωτές κυρίως για θέσεις της, όπως για τη διαγραφή μεγάλου μέρους του χρέους και τη μη αναγνώριση της όποιας συμφωνίας της παρούσας κυβέρνησης με τους εταίρους.

Εν μέσω εκτιμήσεων και αναλύσεων για ενδεχόμενες ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις, ακόμα και εντός του Νοεμβρίου, η κυβέρνηση προετοιμάζεται να αντιμετωπίσει μεγάλη πίεση από την τρόικα, ενώ την ίδια στιγμή πρέπει, ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και ο αντιπρόεδρος Ευάγγελος Βενιζέλος που αναμένεται να συναντηθούν πριν από την Σύνοδο της Ε.Ε. την Πέμπτη και την Παρασκευή να κλείσουν τα ενδοκυβερνητικά μέτωπα, όπως αυτό του ΠΑΣΟΚ με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκο Μητσοτάκη για το ενιαίο μισθολόγιο.

Η Αθήνα ελπίζει ότι οι πιστωτές θα δώσουν το «πολιτικό σωσίβιο» που θέλει η κυβέρνηση και δεν θα επιμείνουν σε σκληρά μέτρα που θα θέσουν σε σκληρή δοκιμασία τον κυβερνητικό συνασπισμό και θα φέρουν ΝΔ και ΠαΣοΚ σε πιο δυσχερή θέση.

Μια διαπραγμάτευση όμως έχει κέρδη και για τις δυο πλευρές και υπ’ αυτή την έννοια η κυβέρνηση πρέπει να είναι έτοιμη να κάνει παραχωρήσεις, όπως λένε, πρόσωπα που έχουν γνώσει των συζητήσεων με τους πιστωτές.

Με δεδομένο ότι το νέο ορόσημο είναι το κρίσιμοEurogroupτης 8ηςΔεκεμβρίου, ήδη υπάρχουν πληροφορίες ότι η πιστωτική γραμμή ασφυκτικού ελέγχου που προωθούν οι πιστωτές θα συνοδεύεται από δεσμευτικό νομικό κείμενο, ενώ για να ολοκληρωθεί η διαδικασία αξιολόγησης με την τρόικα, υπάρχουν ζητήματα που καίνε, όπως οι αλλαγές στα εργασιακά με τη θέσπιση του λοκ άουτ και οι τροποποιήσεις στον συνδικαλιστικό νόμο, η ολοκλήρωση του προγράμματος για τις 5.500 απολύσεις στο Δημόσιο εντός του έτους, αλλά και το νέο μισθολόγιο στο Δημόσιο, που οδηγεί σε μειώσεις στα μισθολόγια των ΔΕ.

Επίσης από την πλευρά της κυβέρνησης θα επιχειρηθεί το επόμενο διάστημα να πειστεί η κοινή γνώμη ότι η πιστοληπτική γραμμή στήριξης δεν σημαίνει νέο πρόγραμμα και νέο μνημόνιο και άρα νέα μέτρα

Στο Μέγαρο Μαξίμου, παρά το κακό κλίμα στην Κ.Ο. της ΝΔ και σε τμήμα του υπουργικού συμβουλίου όπου κυριαρχεί η κριτική για έλλειψη ρεαλιστικής και αποτελεσματικής στρατηγικής έναντι των πιστωτών, ευελπιστούν ότι εντός των επόμενων εβδομάδων, η κατάσταση θα ισορροπήσει ξανά τόσο όσον αφορά στις αγορές, όσο και στις διαπραγματεύσεις με τους εταίρους.

Πάντως ο Πρωθυπουργός χθες βράδυ μιλώντας στο Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος, μίλησε για μία ακόμα φορά για το τέλος της κρίσης.