Σε μια κρίσιμη για το εθνικό θέμα της Κύπρου στιγμή, θα βρεθεί ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς στη Κύπρο με σημαντικές συναντήσεις που θα έχει την κυπριακή πολιτική ηγεσία.

Πηγές από την κυπριακή πρωτεύουσα αναφέρουν ότι ο Πρωθυπουργός θα βρίσκεται στην Κύπρο στις 7 Νοεμβρίου καθ’ οδόν προς το Κάιρο, όπου στις 9 Νοεμβρίου θα πραγματοποιεί η τριμερής συνάντηση Ελλάδας – Κύπρου Αιγύπτου
Την ίδια ώρα στη Λευκωσία επικρατεί έντονη κινητικότητα και η προσοχή της κυριακής κυβέρνησης είναι στραμμένη στις τουρκικές κινήσεις νοτίου της Κύπρου καθώς από αύριο Δευτέρα έως και έως την 30η Δεκεμβρίου η Άγκυρα έχει δεσμεύσει της περιοχές για σεισμικές έρευνες εντός της κυπριακή ΑΟΖ στη θαλάσσια περιοχή νοτίως του νησιού εκεί που βρέθηκαν κοιτάσματα υδρογονανθράκων.

Η Αγκυρα σύμφωνα με τα κυπριακά ΜΜΕ θα επιχειρήσει όλο αυτό το διάστημα να διατηρήσει το κλίμα έντασης στην περιοχή αποστέλλοντας το ερευνητικό της σκάφος Μπαρμπαρός για έρευνες. Το τουρκικό σκάφος κινείται βορειοανατολικά της χερσονήσου της Καρπασίας σε μεγάλη σχετικά απόσταση και η Αγκυρα δεν έχει ακυρώσει την προηγούμενη Νόταμ που είχε εκδώσει και αφορούσε έρευνες βορείως της Κύπρου.

Την τουρκική προκλητικότητα έχουν καταδικάσει πολλές χώρες ενώ στη Λευκωσία συνεδριάζει το Εθνικό Συμβούλιο και ο πρόεδρος Αναστασιάδης να δηλώνει ότι ανάλογα με τις τουρκικές ενέργειες θα λαμβάνονται και τα δέοντα μέτρα. Αν και το τουρκικό ερευνητικό σκάφος αναμένεται να καθυστερήσει μία εβδομάδα για να εισέλθει στην κυπριακή ΑΟΖ, αύριο Δευτέρα η Ρωσία πραγματοποιεί ασκήσεις μεγάλη κλίμακας μεταξύ Κύπρου και Συρίας.

Το εντυπωσιακό είναι ότι η Μόσχα έχει δεσμεύσει περιοχή 800 τερτ. μιλίων η οποία και εφάπτεται εκείνη που έχει δεσμεύσει η Τουρκία.

Την Τρίτη αρχίσει στην περιοχή άσκηση του Ισραήλ με τη συμμετοχή και της Κύπρου και σε αυτήν θα χρησιμοποιηθούν μαχητικά αεροσκάφη F 15 και F 16.

Τέλος, η προκλητική στάση της Τουρκίας αναμένεται να εξεταστεί και στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ καθώς και στο άτυπο συμβούλιο υπουργών Εξωτερικών στην οποία μετέχει ο υπουργός Εξωτερικών κ. Βενιζέλος.