Μιχαήλ Αντρέγεβιτς Σουσλόφ. Ο διοπτροφόρος, ασκητικός και στεγνός, θεωρητικός του Κρεμλίνου επί των ημερών του Λεονίντ Μπρέζνιεφ. Ο Χρύσανθος Λαζαρίδης, με παρόμοια χαρακτηριστικά, το άλλοτε σκληροπυρηνικό στέλεχος του Ρήγα, αποτελεί πλέον για το σημερινό κεντροδεξιό σύστημα του Μεγάρου Μαξίμου, μια… παραλλαγή, όπως τονίζουν όσοι τον εχθρεύονται, του Σουσλόφ του Πρωθυπουργού. Είναι για τον Αντώνη Σαμαρά ο θεωρητικός του συστήματος εξουσίας του Μεγάρου Μαξίμου και ένας άνθρωπος που βρίσκεται στο στόχαστρο πολλών. Και αυτό διότι έχει γωνίες στον πολιτικό του λόγο και δεν στρογγυλεύει τις απόψεις του, ενώ είναι και άκρως συγκρουσιακός, εν αντιθέσει με τον άλλο στενό και ισχυρό σύμβουλο του Πρωθυπουργού, τον Δημήτρη Σταμάτη, που είναι πιο διπλωμάτης.
Ο ίδιος, αρκετά σκληρός, δεν κάμπτεται, αλλά συνήθως καταφεύγει σε θεωρίες «συνωμοσίας» και χρησιμοποιεί το μόνιμο επιχείρημα: «Κάτι καλό πάει να γίνει για τη χώρα και κάποιοι προσπαθούν να το ματαιώσουν. Επέλεξαν εμένα ως εύκολο στόχο. Θα απογοητευθούν».
Είναι σαφές ότι τα πέντε έτη που ο κ. Σαμαράς βρίσκεται στο τιμόνι της ΝΔ αποδείχθηκε σκληρό καρύδι και, όπως λένε οι πιο μυημένοι, «ο Λαζαρίδης θα είναι ο τελευταίος που θα φύγει μαζί με τον Σαμαρά».
Εχει καταστεί εύκολος στόχος, ενώ και ο ίδιος έχει φροντίσει με τις δημόσιες παρεμβάσεις του, αν και ελάχιστες τους τελευταίους μήνες, να προκαλέσει. Φροντίζει, όμως, στο πλαίσιο της άμυνάς του να προσαρμόζει ενίοτε την πραγματικότητα στα «πιστεύω» του, ενώ συνήθως εκφράζει την άποψη ότι χτυπάνε τον ίδιο για να πλήξουν τον Πρωθυπουργό.
Ο κ. Λαζαρίδης αποκαλείται καθ’ υπερβολήν «εθνικομπολσεβίκος» από τους εχθρούς του. Πιο εύκολα πλέον συνομιλεί ανοιχτά, και με μεγαλύτερη ειλικρίνεια, με την Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία έχει πια μεγάλο ακροατήριο στην ΚΟ της ΝΔ, αλλά και με πιο καθαρόαιμους δεξιούς, όπως ο υπουργός Υγείας Μάκης Βορίδης, με τον οποίο οι απόψεις τους συμπίπτουν σε πολλά σημεία, παρά με αλλοτινούς συνοδοιπόρους του.
Εσχάτως, εκτός από την αντιπαράθεσή του με τον υπουργό Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη, την οποία ο ίδιος διαψεύδει, τονίζοντας ότι οι σχέσεις τους είναι άριστες, εν αντιθέσει με άλλες ενδοκυβερνητικές μαρτυρίες, βρέθηκε στο στόχαστρο αρκετών στο Υπουργικό Συμβούλιο και στην ΚΟ.
Ποια είναι η αιτία; Επικρίνεται ότι είναι ο εισηγητής του εγχειρήματος περί πρόωρης εξόδου της Ελλάδας από το Μνημόνιο, αλλά και διαρροών για αυτόνομη πορεία στις αγορές και εγκατάλειψη εκ μέρους της Ελλάδας των υπολειπόμενων δόσεων από το ΔΝΤ. Κατά καιρούς επικρίθηκε σφόδρα, διότι του καταλόγιζαν ορισμένοι κορυφαίοι σημερινοί ομοϊδεάτες του ότι ήταν ο εμπνευστής του ΕΝΦΙΑ, κάτι που ο ίδιος αρνείται πεισματικά, ενώ ήταν και ο εισηγητής της θεωρίας των «δύο άκρων» που βρήκε πολλούς σύμφωνους στη ΝΔ, αλλά και αρκετούς πολέμιους.
Ενα από τα θετικά στοιχεία του, πάντως, είναι η αναλυτική του σκέψη, αλλά και η εικόνα πως δεν «παίζει προσωπικά παιχνίδια» και δεν εξυπηρετεί συμφέροντα, αλλά είναι απλώς ιδεολόγος, ασχέτως αν από τον Ρήγα Φεραίο επί χούντας βρίσκεται σήμερα στην Κεντροδεξιά.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ