Στις αρχές Νοεμβρίου αναμένεται να πραγματοποιηθεί το συνέδριο της Δημοκρατικής Παράταξης. Στις 1 και 2 Νοεμβρίου θα συγκληθεί η ολομέλεια της Οργανωτικής Επιτροπής (περί τα 400 άτομα) για να εγκρίνει τις θέσεις και να προσδιορίσει την ημερομηνία διεξαγωγής του. Μέχρι τότε θα προχωρήσει η πανελλαδική συγκρότηση σε επίπεδο δήμου, νομού και περιφέρειας.
Επιπλέον ορίστηκαν οι συντονιστές στις τέσσερις επιτροπές που θα οργανώσουν την πορεία προς το συνέδριο. Στην επιτροπή προγράμματος θα είναι οι Κ. Σκανδαλίδης, Χρ. Δερβένης, Π. Ιωακειμίδης, Ι. Τούντας, Κ. Πιερρακάκης. Στο οργανωτικό οι Ν. Μπίστης, Χρ. Πρωτόπαπας, Λ. Κατσικαρέλης, Στ. Αγγελούδης. Στην επικοινωνία οι Δ. Καρύδης, Π. Καψής, Αφροδίτη Αλ Σάλεχ, Π. Κωστούλας. Για την επαφή με τα Κινήματα οι Π. Αθανασόπουλος, Τόνια Αντωνίου, Ι. Λιτζέρης, Μ. Επιτροπάκης.
Στην εισήγησή του ο Ευ. Βενιζέλος είπε ότι η παράταξη προχωρεί σε ένα συνέδριο «ανοιχτό σε όλους, μέχρι τέλους. Επίμονα ανοιχτό ακόμη και μετά τη διεξαγωγή του, αλλά θα προχωρήσουν όσοι είναι αποφασισμένοι και έτοιμοι. Τους θέλουμε όλους αλλά δεν εξαρτώμεθα από κανέναν. Από κανένα κόμμα, από καμιά κίνηση, από κανένα πρόσωπο, από κανέναν δισταγμό και θα μου επιτρέψετε να πω από κανέναν προσωπικό εκλογικό υπολογισμό» σημείωσε.
Η αιχμή απευθυνόταν κυρίως στο εσωκομματικό ακροατήριο, όπως και οι διευκρινίσεις ότι η Δημοκρατική Παράταξη δεν είναι η Ελιά των ευρωεκλογών αλλά κάτι ευρύτερο και ότι το συνέδριο θα είναι της Δημοκρατικής Παράταξης και όχι του ΠαΣοΚ, υλοποιώντας «πολύ συγκεκριμένες και επιτακτικές αποφάσεις» που έλαβε τον Μάρτιο του 2013 το συνέδριο του ΠαΣοΚ.
Οι υπογραφές και το non paper


Είχε προηγηθεί το κείμενο της «Κίνησης των 75» με 4.000 υπογραφές, το οποίο ζητούσε συνέδριο ΠαΣοΚ, έθετε θέμα συνεργασίας με τη ΝΔ αλλά ουσιαστικά ήγειρε θέμα Βενιζέλου. Μέσω non paper κύκλοι του ΠαΣοΚ ανακοίνωσαν ότι 2.440 δεν είναι μέλη του κόμματος (62% του συνόλου), 105 ονόματα είναι διπλοεγγεγραμμένα, 63 άτομα απέσυραν τις υπογραφές τους, ενώ έχουν περιληφθεί «κραυγαλέες περιπτώσεις υβριστών του κόμματός μας που εδώ και χρόνια έχουν προσχωρήσει σε άλλα κόμματα». Ο Μιχ. Καρχιμάκης που ηγείται της «Κίνησης των 75» απάντησε ότι όσοι απέσυραν τις υπογραφές τους πιέστηκαν από τη Χαρ. Τρικούπη. «Απευθυνόμενοι σε όσους μας αμφισβητούν δηλώνουμε ότι θα μας ξαναβρούν παρόντες», «την επόμενη φορά δεν θα είμαστε 4.000 αλλά πολύ περισσότεροι» αναφέρει .
Στην εκδήλωση των υποψήφιων ευρωβουλευτών της Ελιάς, η οποία συγκέντρωσε πολύ κόσμο, ο κ. Μπίστης προέτρεψε όποιον δεν θέλει να συμμετάσχει στην προσπάθεια να μην είναι με το ένα πόδι μέσα και με το άλλο να βάζει τρικλοποδιά στην παράταξη. Ο Π. Καψής εκφώνησε μια επικριτική ομιλία για τη σπουδή της κυβέρνησης να βγει από το Μνημόνιο και χαρακτήρισε καλοδεχούμενο το καμπανάκι από τις αγορές. Οι παριστάμενοι τον χειροκρότησαν και στη συνέχεια φούντωσε η συζήτηση εξαιτίας της διαπίστωσης ότι όσοι πάνε τώρα στις εκδηλώσεις του ΠαΣοΚ και της παράταξης δεν είναι το κομματικό ακροατήριο αλλά άνθρωποι με ευρύτερους προβληματισμούς.
Ποτάμι VS ΣΥΡΙΖΑ


Η άρνηση του Στ. Θεοδωράκη να συναντηθεί με τον Αλ. Τσίπρα έπειτα από τη συνάντηση που είχε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ με τον Π. Καμμένο προκάλεσε έναν πόλεμο αιχμηρών ανακοινώσεων στον οποίο για πρώτη φορά πήραν μέρος κεντρικά στελέχη του Ποταμιού, όπως ο Θ. Σκόκος. «Ηταν μια πολιτική κίνηση που επέδρασε στον χώρο και θα χρειαστεί χρόνος για να αποτιμηθεί η πραγματική δυναμική της».


Εσωκομματικές διεργασίες
Οι απρόβλεπτοι παίκτες του ΠαΣοΚ

Η Κίνηση του επιστημονικού και κοινωνικού ΠαΣοΚ, που ετοιμάζει εκδήλωση τον Δεκέμβριο, αποδεικνύεται απρόβλεπτος παίκτης. Το προηγούμενο διάστημα η Κίνηση προσεγγίστηκε από «παπανδρεϊκά» στελέχη που ήθελαν να τη χρησιμοποιήσουν ως πολιορκητικό κριό στο συνέδριο με στόχο την ανατροπή Βενιζέλου.
Η αρνητική απάντηση «πάγωσε» τη σχέση μολονότι οι συμμετέχοντες στην Κίνηση είχαν ξεκαθαρίσει από την αρχή ότι δεν έχουν βλέψεις για κόμμα ή για πολιτικές παρεμβάσεις αλλά θέλουν να κρατήσουν ενωμένο τον χώρο που εκπροσωπούν προσβλέποντας σε μελλοντική ανοικοδόμηση της παράταξης. Οι πραγματικοί πρωτεργάτες είναι οι Β. Βραχιώτης, Γ. Δέδες, Χρ. Σπίρτζης, Σπ. Παπασπύρος, Τ. Κορμάς, Τάνια Καραγιάννη, Γ. Καββαθάς, Δ. Κοντρόγιαννος.
Αντιθέτως, ο Σπ. Λυκούδης φαίνεται ότι έχει αποφασίσει να κατεβεί αυτόνομα στις εκλογές ή τουλάχιστον σε αυτό το συμπέρασμα καταλήγουν οι τακτικοί συνομιλητές του επειδή φτιάχνει πανελλαδική δικτύωση. Πολλά θα διευκρινιστούν στην επίσημη ανακοίνωση της νέας πολιτικής πρωτοβουλίας, την Τρίτη 21 Οκτωβρίου, στο Μουσείο Μπενάκη. Σε αυτή θα παρευρεθούν εκπρόσωποι της Δημοκρατικής Παράταξης, ανταποδίδοντας την παρουσία της Μυρσίνης Λιοναράκη και του Ι. Μεϊμάρογλου στην εκδήλωση της Ελιάς, ενδεχομένως και του Ποταμιού, καθώς ο Στ. Θεοδωράκης έλαβε προφορική πρόσκληση.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ