«Ποιοι 25; Εννιά όλοι κι όλοι μας λείπουν κι έχουμε εκατό μέρες να τους βρούμε»! Ο υπουργός που μιλούσε την περασμένη εβδομάδα στη Βουλή σε μεγάλη παρέα συναδέλφων του βουλευτών ακουγόταν απολύτως βέβαιος. Και επειδή η ώρα ήταν περασμένη και είχαν καταφθάσει και τα πρώτα ουίσκι, η γλώσσα του λύθηκε ακόμη παραπάνω κι άρχισε να αραδιάζει και ονόματα. «Μα είσαι βέβαιος;» τον ρώτησε ένας από τους δύσπιστους της παρέας, αλλά εισέπραξε ένα βλέμμα περιφρόνησης. «Εχει γίνει δουλειά τις τελευταίες μέρες… Και ας προσπαθούν οι συριζαίοι να τρομοκρατήσουν τους βουλευτές».
Από τους 25 που αναζητεί λοιπόν η κυβέρνηση για να συμπληρώσει τον μαγικό αριθμό των 180 και να εκλέξει Πρόεδρο Δημοκρατίας στα τέλη Φεβρουαρίου αποφεύγοντας τις εκλογές, σύμφωνα πάντα με τον υπουργό, λείπουν μόνο εννιά. Την εκτίμηση αυτή επιβεβαιώνουν στο παρασκήνιο και συνεργάτες του Πρωθυπουργού, επισημαίνοντας ότι από τα 131 «όχι» που εισέπραξε η κυβέρνηση στην ψήφο εμπιστοσύνης, κάποια έχουν ήδη γίνει ήδη «ναι» για την προεδρική εκλογή και αναμένουν μόνο το όνομα του υποψηφίου για να επισημοποιηθούν.
Αλλά όλα αυτά δεν έγιναν ξαφνικά. Από την περασμένη εβδομάδα ειδικοί απεσταλμένοι του Πρωθυπουργού σαρώνουν τέσσερις κοινοβουλευτικές ομάδες και βολιδοσκοπούν με άκρα μυστικότητα 46 βουλευτές, κάποιοι εκ των οποίων έδειχναν από την αρχή πρόθυμοι να υπερψηφίσουν στην προεδρική εκλογή.
Ενας υπουργός, εμπειρότατος στις μυστικές διαβουλεύσεις, δύο βουλευτές της ΝΔ που υπήρξαν ανεξάρτητοι, αλλά επανεντάχθηκαν πρόσφατα, αλλά και δύο κορυφαία στελέχη του ΠαΣοΚ έχουν αναλάβει να πλησιάσουν διακριτικά αυτούς τους βουλευτές.
Στη διαδικασία δεν έχουν εμπλακεί υπουργοί της ΝΔ ούτε στενοί συνεργάτες του κ. Αντ. Σαμαρά, για να μη θεωρηθεί ότι τίθεται σε εφαρμογή κάποιο «σχέδιο εξαγοράς».
Πρώτος στόχος τους είναι οι 16 βουλευτές των Ανεξαρτήτων Δημοκρατικών και οι επτά των ανεξαρτήτων. Δεύτερος στόχος τους είναι οι 13 βουλευτές των Ανεξαρτήτων Ελλήνων και οι δέκα της Δημοκρατικής Αριστεράς. Η «πρώτη ψαριά» έφερε αποτελέσματα που δίνουν ακόμη το δικαίωμα στους κυβερνητικούς να ελπίζουν. Αλλά ο μαγικός αριθμός των 180 απέχει ακόμη πολύ.
Σύμφωνα λοιπόν με τις εκτιμήσεις εκείνων που γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα, η κυβέρνηση μπορεί ήδη να ελπίζει ότι έχει διασφαλίσει τουλάχιστον 171 ψήφους για την προεδρική εκλογή και της λείπουν άλλες εννιά. Κάποιοι στο Μαξίμου υποστηρίζουν ότι έχουν κλειδώσει 173 και της λείπουν επτά. Είτε εννιά λείπουν όμως είτε επτά, η απόσταση που υπολείπεται ως τον τερματισμό φαντάζει μακρινή, καθώς οι υπόλοιποι είναι πολύ δύσκολο να μεταβάλουν στάση και από το «όχι» που λένε δημοσίως να πάνε στο «ναι».
«Το τελευταίο μίλι είναι και το δυσκολότερο» παρατηρεί ένας εκ των στελεχών που μετέχουν στην επιχείρηση βολιδοσκόπησης των βουλευτών. «Το δύσκολο δεν είναι να βρεθούν οι πέντε πρώτες ψήφοι από τις 25 που λείπουν. Το δύσκολο είναι να βρεθούν οι τελευταίες πέντε» προσθέτει.


Βολιδοσκοπήσεις και παρασκήνιο
Οι βέβαιοι, οι πιθανοί και οι αμφιταλαντευόμενοι

Με βάση τις επίσημες δηλώσεις των 23 ανεξάρτητων βουλευτών, ορισμένοι έχουν ήδη δηλώσει ότι θα υπερψηφίσουν στην προεδρική εκλογή τον υποψήφιο που θα υποδείξει η κυβέρνηση. Πέραν λοιπόν των 155 βουλευτών που ψήφισαν «ναι» στη διαδικασία ψήφου εμπιστοσύνης, η κυβέρνηση θεωρεί ότι έχει ήδη εξασφαλίσει τουλάχιστον άλλους πέντε που δηλώνουν πρόθυμοι να υπερψηφίσουν. Πρόκειται για τους Σπ. Λυκούδη, Γρ. Ψαριανό, Κατερίνα Μάρκου και Β. Οικονόμου που προέρχονται από τη ΔΗΜΑΡ και τον Χρ. Αηδόνη που προέρχεται από το ΠΑΣΟΚ.
Με δεδομένο λοιπόν ότι η κυβέρνηση δεν αναζητεί 25 αλλά 20 βουλευτές για να υπερψηφίσουν, ξεκίνησε από την περασμένη εβδομάδα την επιχείρηση προσέγγισης βουλευτών, που αρνήθηκαν ψήφο μεν στην πρόταση εμπιστοσύνης, αλλά δεν διατηρούν επαφές με τον ΣΥΡΙΖΑ. Τις είκοσι αυτές ψήφους δεν τις αναζητά μόνο στους ανεξάρτητους βουλευτές, αλλά και στις Κοινοβουλευτικές Ομάδες της ΔΗΜΑΡ και των ΑΝΕΛ.

«Ετσι όπως έχουν γίνει αυτά τα δύο κόμματα, είναι βέβαιο ότι οι ψήφοι τους θα μοιραστούν στην ψηφοφορία»
υποστηρίζουν στη ΝΔ, εκφράζοντας ταυτόχρονα τη βεβαιότητά τους ότι ακόμη κι αν επιμείνουν στο «όχι» ο Φ. Κουβέλης και ο Π. Καμμένος, θα βρεθούν βουλευτές που θα ψηφίσουν «ναι».
Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα αναφέρουν τη Νίκη Φούντα στη ΔΗΜΑΡ που φαίνεται ότι σύντομα θα αποχωρήσει από την Κοινοβουλευτική Ομάδα, αλλά και την Ελενα Κουντουρά από τους ΑΝΕΛ που φαίνεται ότι εκφράζει επιφυλάξεις για τις τελευταίες επιλογές του αρχηγού της.
Από τις είκοσι ψήφους λοιπόν που λείπουν πλέον (αφού προστεθούν στην κυβερνητική πλειοψηφία οι «σίγουροι» πέντε ανεξάρτητοι), υπουργοί και βουλευτές της ΝΔ υποστηρίζουν ότι έχουν ήδη βρεθεί οι έντεκα!
Πώς προκύπτει αυτό το έντεκα; Εχουμε και λέμε: από τους 23 ανεξάρτητους βουλευτές, πέντε σίγουρα θα υπερψηφίσουν και επτά σίγουρα θα καταψηφίσουν. Αν αφαιρεθούν λοιπόν αυτοί οι δώδεκα, μένουν έντεκα. Από αυτούς η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι έχει ήδη προσεγγίσει και έχει ήδη πείσει τους περισσότερους να συνταχθούν με την κυβερνητική πλειοψηφία την ώρα της προεδρικής εκλογής.
Μάλιστα, ως πιθανότερους να υπερψηφίσουν από τους ανεξάρτητους βουλευτές κατονομάζουν τη Μίκα Ιατρίδη, τον Κ. Γιοβανόπουλο, τον Γ. Κασαπίδη, τον Μ. Μπόλαρη, τον Β. Καπερνάρο. Κάποιοι υποστηρίζουν ότι μπορεί να μεταπείσουν και τον Μ. Ανδρουλάκη, ο οποίος αρχικώς εμφανίζεται αρνητικός.
Κάποιοι βουλευτές υποστηρίζουν ότι προχωρημένες συζητήσεις έχουν γίνει και με ορισμένους ακόμη βουλευτές της ΔΗΜΑΡ και των ΑΝΕΛ, χωρίς όμως να εισπράξουν μια ξεκάθαρη απάντηση.
Θεωρούν λοιπόν ότι από τους έντεκα που αμφιταλαντεύονται θα πείσουν τουλάχιστον τους έξι, ενδεχομένως και περισσότερους. Και ταυτόχρονα υποστηρίζουν ότι θα πρέπει να θεωρούνται σχεδόν βέβαιες τουλάχιστον πέντε ψήφοι, από τις 23 που ελέγχουν σήμερα η ΔΗΜΑΡ και οι ΑΝΕΛ. Σύνολο 171. Υπόλοιπο εννιά. Ούτε λίγοι, αλλά ούτε και πολλοί. Ούτε ακατόρθωτο, αλλά οπωσδήποτε δύσκολο. Διότι στο τελευταίο μίλι όλα μπορούν να συμβούν.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ