Στο πεδίο των επιδιωκόμενων από τον ΣΥΡΙΖΑ πολιτικών συμμαχιών φαίνεται και αναμένεται ότι θα αναλωθεί κατά βάση η εσωκομματική συζήτηση κατά την διάρκεια των διήμερων εργασιών της Κεντρικής Επιτροπής, οι οποίες ξεκίνησαν σε ξενοδοχείο της Αθήνας το μεσημέρι του Σαββάτου και αναμένεται να ολοκληρωθούν το απόγευμα της Κυριακής με την ψήφιση της απόφασης.

Στην ομιλία του ο Αλ. Τσίπρας φάνηκε διατεθειμένος να κινηθεί με στόχο την διεύρυνση της εκλογικής βάσης, ακόμη και «χαλαρώνοντας» κάποια κριτήρια, κάτι που δεν φαίνεται να βρίσκει σύμφωνη την αριστερή πτέρυγα του κόμματος και την Αριστερή Πλατφόρμα, η οποία εντός της ημέρας καταθέτει ένα κείμενο «συμβολής», σε διαφορετικό μήκος κύματος σε επί μέρους, αλλά κρίσιμα σημεία, (χωρίς πάντως να έχει αποφασιστεί ακόμη αν το κείμενο αυτό θα έχει την μορφή τροπολογίας προς ψήφιση από το σώμα).

Στο σχετικό απόσπασμα της ομιλίας του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σημειώσε μεταξύ των άλλων ότι (πρέπει) «να είμαστε σοβαροί, να δουλεύουμε σοβαρά, με αίσθηση της μεγάλης και ιστορικής ευθύνης. Να ξεπεράσουμε τις αδυναμίες. Τον μικροπαραγοντισμό και τον μεγαλοπαραγοντισμό. Τις τρικυμίες μέσα στα ποτήρια. Τις υπαρξιακές κρίσεις και κρίσεις ταυτότητας για ψύλλου πήδημα. Να ανοίξουμε ακόμα περισσότερο το κόμμα στην κοινωνία».

«Στόχος οι συμμαχίες»

Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι στόχος είναι «να συγκροτήσουμε συμμαχίες. Με κοινωνικές αναφορές. Στην βάση της αξιοπιστίας και της ανοιχτής πολιτικής συνεννόησης. Χωρίς να ξεπλένουμε κανέναν αλλά κυρίως χωρίς να στρουθοκαμηλίζουμε. Αλλά και χωρίς να εγκλωβιζόμαστε στην παγίδα της υποτιθέμενης ιδεολογικής καθαρότητας».

Οπως τόνισε, «αυτό σημαίνει ηγεμονία. Σημαίνει η δυνατότητα να συγκροτήσουμε πλειοψηφικό ρεύμα με άξονα πάντα το πρόγραμμά μας. Και με αυτή τη γραμμή πρέπει να συγκροτήσουμε και τα ψηφοδέλτιά μας. Ανοιχτά, πολυσυλλεκτικά, ελκυστικά στη κοινωνία»,με πιστοποιητικά καθαρότητας, όχι με πολιτικά πιστοποιητικά, όπως σημείωσε.

Διαφοροποίηση από την Αριστερή Πλατφόρμα

Στο πεδίο αυτό, η Αριστερή Πλατφόρμα αναμένεται να τοποθετηθεί διαφορετικά και να προσδιορίσει τα κριτήρια των συμμαχιών με αυτηρότερους όρους, όπως π.χ. να πρόκειται για πρόσωπα που δεν έχουν στηρίξει ή ψηφίσει μνημονιακές αποφάσεις.

Στο σχετικό σημείο του κειμένου της, αναφέρεται: «δεν μπορούμε να δεχτούμε την συνεργασία με δυνάμεις που ναι μεν αποχωρίζονται σήμερα από το μνημονιακό μπλοκ θολά και καιροσκοπικά (ζητώντας παράλληλα την συνέχιση των μεταρρυθμίσεων και ξιφουλκώντας με τον «λαϊκισμό») αλλά δεν ασκούν ούτε μία στοιχειώδη αυτοκριτική για την καταστροφική κοινωνικά «θέση ευθύνης» που κατέλαβαν ή υποστήριξαν στις μνημονιακές κυβερνήσεις. Οπως δεν μπορούμε να ανακυκλώσουμε και να ξαναστήσουμε το φθαρμένο ηγετικό προσωπικό του πολιτικού συστήματος και ιδίως του ΠαΣοΚ, κάτω από οποιαδήποτε μεταμφίεση».

Επιπλέον, η Αριστερή Πλατφόρμα τάσσεται υπέρ της ριζοσπαστικοποίησης του οικονομικού προγράμματος του κόμματος, με ρητές αναφορές στην φορολόγηση του πλούτου και στην κρατικοποίηση των τραπεζών, υπέρ της επαναβεβαίωσης της συνεδριακής θέσης για διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους, ενώ αναμένεται να ζητεί και την λήψη και εκτέλεση αποφάσεων από τα συλλογικά όργανα με αποφυγή των τετελεσμένων και των αιφνιδιασμών.

Αιχμές Μητρόπουλου για συμμαχίες και δηλώσεις στελεχών

Σε πνεύμα αντίστοιχο με εκείνο του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, αν και με αιχμηρότερες αναφορές, κινήθηκε η εισήγηση τουΑλ. Μητρόπουλου, που έχει κατατεθεί από την Παρασκευή.

«Η φράση του σχεδίου εισήγησης «…που απεγκλωβίζονται» δεν αφορά τους παράγοντες των τοπικών κοινωνιών, αφού αυτοί ποτέ δεν είχαν ενταχθεί στο μνημονιακό μπλοκ. Και νομίζω ότι η ίδια αυτή φράση δεν αφορά και στη συγκρότηση των ψηφοδελτίων, αφού οι «απεγκλωβισμοί» αυτής της περιόδου γίνονται κυρίως για λόγους προσωπικών φιλοδοξιών»,αναφέρει.

Οπως συμπληρώνει: «μια ηγεσία που αισθάνεται ότι έχει ξεκάθαρες θέσεις, ιδεολογική συνέπεια και διαλεκτική σκέψη για να προσαρμόζει -με τον πιο πρόσφορο κάθε φορά τρόπο- την τακτική της στους στρατηγικούς της στόχους, δεν φοβάται από το άνοιγμα των ψηφοδελτίων μας στα διακριτά στελέχη του κοινωνικού χώρου κάθε Εκλογικής Περιφέρειας.

Δεν πρέπει να επαναληφθούν τα μοιραία λάθη των επιλογών μας στις Αυτοδιοικητικές Εκλογές, όπου τα τοπικά μας στελέχη μέσα από μια διαδικασία αυτοανακηρυχτικών συνεδριάσεων έθεσαν διάφορα προσχηματικά εμπόδια στην πάγια τακτική της Αριστεράς (ακόμη και σε δίσεκτους χρόνους) να διευρύνει την κοινωνική της βάση και πίστεψαν, εντελώς εσφαλμένα, ότι έχουν το κατά τον Γκράμσι «κύρος της πλατείας».

Με αφορμή και τις πρόσφατες δηλώσεις εκ μέρους στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίες πυροδότησαν εντάσεις και συγκρούσεις, ο κ. Μητρόπουλος ζητεί επίσης στην εισήγησή του «να αποφεύγουμε, επί ποινή αποκλεισμού από τις δημόσιες εμφανίσεις:

-τις ανέξοδες και πολιτικά άσκοπες δηλώσεις, παρεμβάσεις και ερμηνείες που συσκοτίζουν το κύριο πολιτικό μας πρόταγμα,

-τις προσκλήσεις του καταρρέοντος μνημονιακού κυβερνητισμού, που θέλει να προξενήσει σύγχυση στο εκλογικό σώμα με την πρόταξη της αμφισβητούμενης μερικότητας επί της γενικής θέασης,

-τις υποσχέσεις και διαβεβαιώσεις που προέρχονται από το «οπλοστάσιο» της προσωπικής ιδεολογικής σκευής του καθενός και δεν συμβάλλουν στο ομαδικό πνεύμα συνολικής φυγής προς τα μπρος,

-τις δηλώσεις που εμπεριέχουν ιδεολογική μισαλλοδοξία και διάθεση ρεβανσισμού, κυρίως στις ευαίσθητες κοινωνίες της επαρχίας.

Η «φούσκα που έσκασε»

Ο κ. Τσίπρας με την εναρκτήρια ομιλία του επιτέθηκε με σφοδρότητα στην κυβέρνηση με αφορμή τις πρόσφατες πολιτικές και κυρίως οικονομικές εξελίξεις.

Χαρακτήρισε φούσκα που έσκασε το σχέδιο της κυβέρνησης περί εξόδου από το Μνημόνιο και το ΔΝΤ. «Και αλήθεια ποιος να πιστέψει τη φτηνή δικαιολογία ότι για όλα αυτά φταίει ο ΣΥΡΙΖΑ; Ποιος να πιστέψει ότι δεν φταίνε αυτοί που κυβερνάνε, δεν φταίει το πρόγραμμα που εφαρμόζουνε, δεν φταίνε αυτοί που είναι στο τιμόνι αλλά φταίνε αυτοί που τους φωνάζουνε στρίφτε θα μας ρίξετε στα βράχια» τόνισε.

Οι αγορές παίζουν παιχνίδια

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναγνώρισε ότι οιαγορέςθα συνεχίσουν να παίζουν παιχνίδια σε βάρος της χώρας, όμως η απάντηση του κόμματός του σε αυτά τα παιχνίδια είναι το κοστολογημένο πρόγραμμα και σχέδιο που παρουσίασε στην ΔΕΘ.

«Οι αγορές είναι αγορές και κοιτούν τα συμφέροντα τους. Υποχρέωση των κυβερνήσεων, είναι να προστατεύουν τα συμφέροντα των κοινωνιών. Η Ευρώπη χρειάζεται βαθιές πολιτικές τομές. Και άμεσες παρεμβάσεις για να ανασχεθεί η κρίση.»

Σε αυτό το σημείο εξέφρασε την άποψη ότι η πολιτική ηγεσία τηςΕυρώπης μοιάζει ανίκανη να διαχειριστεί με αποτελεσματικότητα το μέγεθος της κρίσης: «Κάτω από τη κοντόφθαλμη γερμανική ηγεμονία, η Ε επιμένει στη νεοφιλελεύθερη ιδεοληψία που ανακυκλώνει τη κρίση και θέτει στόχους στους οποίους καμία χώρα δεν μπορεί πλέον να ανταποκριθεί.»

Για το θέμα τουχρέουςεπανέλαβε ότι δεν είναι βιώσιμο και ότι μόνον όταν γίνει βιώσιμο θα σταματήσει η επίθεση των αγορών εις βάρος της χώρας.

Ξεκαθάρισε ότιμνημόνιοδεν είναι το δάνειο, αλλά οι εκατοντάδες εφαρμοστικοί νόμοι που το συνοδεύουν, για να υπογραμμίσει:

«Εδώ είναι το κρίσιμο ερώτημα: Ποια κυβέρνηση μπορεί να διαπραγματευτεί για το καλό της Ελλάδας και του λαού της; Η κυβέρνηση των Μνημονίων; Η κυβέρνηση που βγαίνει δεξιά και αριστερά και δηλώνει ότι το χρέος είναι βιώσιμο; Η κυβέρνηση που δεσμεύονται στα προαπαιτούμενα;

» Ρωτάμε ακόμα και τον πλέον καχύποπτο πολίτη: είναι σε θέση αυτή η κυβέρνηση να διαπραγματευτεί οτιδήποτε; Όταν ακόμα και στις διεθνείς συζητήσεις, στην Ευρώπη, είναι οι πρώτοι και οι πλέον πρόθυμοι που τρέχουν να συνταχθούν με τη γραμμή της κας Μέρκελ;

» Και εγκαλούν τη Γαλλία που διεκδίκησε στοιχειωδώς τη χαλάρωση; Η απάντηση είναι ότι οι μάσκες πια έπεσαν και τα ψέματα τελείωσαν. Η Ελλάδα χρειάζεται μια ισχυρή κυβέρνηση.

» Με ισχυρή λαϊκή εντολή και στήριξη. Μια κυβέρνηση που θα εγγυηθεί τα συμφέροντα της Ελλάδας και του λαού της και θα αγωνιστεί για αυτά. Και αυτή θα είναι μια κυβέρνηση κοινωνικής σωτηρίας, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και των συμμάχων του.

Εκλογές το συντομότερο

» Όσο πιο ισχυρή και ευρεία θα είναι η νίκη μας στις επόμενες εκλογές, τόσο πιο ισχυρή θα είναι η θέση της χώρας και του λαού μας. Και οι εκλογές αυτές πρέπει να γίνουν το συντομότερο δυνατό. Η Ελλάδα δεν έχει περιθώρια θα συνεχίσει αυτόν τον καταστροφικό δρόμο.»

Ο κ. Τσίπρας έκανε ιδιαίτερη αναφορά στις εξελίξεις σταΒαλκάνια,τηΜέση Ανατολή,αλλά και τις προκλήσεις τηςΤουρκίαςστην Κύπρο για να τονίσει την ανάγκη μιας νέας εξωτερικής πολιτικής.

Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι μετά το φιάσκο των Παρισίων, ακολουθεί το δρόμο τηςπόλωσης, για να ξεκαθαρίσει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόκειται να την ακολουθήσει σε αυτό τον ολισθηρό δρόμο.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι αυτή τη στιγμή η ισχυρή και συγκροτημένη πολιτική δύναμη της χώρας.Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι σήμερα η δύναμη σταθερότητας στην χώρα. Η εγγύηση της σταθερότητας» εξήγησε.

Για το θέμα τηςεκλογής Προέδρουεπανέλαβε ότι το ζήτημα είναι πολιτικό και δεν έχει να κάνει με το πρόσωπο.

Χαρακτήρισε ορόσημο τη διαδικασία, σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση δεν διαθέτει τον αριθμό των 180 βουλευτών για την εκλογή του. Κάλεσε μάλιστα τους ανεξάρτητους βουλευτές να πάρουν ξεκάθαρη θέση για το τι πρόκειται να πράξουν.

«Ο λαός το Μάιο τους αποδοκίμασε. Είναι η κυβέρνηση του δεύτερου και του τέταρτου κόμματος. Δεν έχουν δημοκρατική νομιμοποίηση για να συνεχίσουν. Ο τόπος χρειάζεται μια νέα κυβέρνηση, με νέο σχέδιο, και με νέα, ισχυρή λαϊκή εντολή. Και η κυβέρνηση αυτή θα είναι μια αριστερή κυβέρνηση, θα είναι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.»

Παράλληλα, δήλωσε ανοικτός σε συζήτηση με άλλες προοδευτικές δυνάμεις, ώστε να χαραχθεί μια κοινή γραμμή.

Τέλος, κάλεσε τα στελέχη του κόμματος να μην εφησυχάζουν, λόγω των δημοσκοπικών ευρημάτων:

«Υπάρχει πολύς δρόμος ακόμα μέχρι τον σχηματισμό αριστερής κυβέρνησης. Και ας έχουμε επίγνωση, αυτό δεν θα είναι το τέλος του δρόμου. Θα είναι η αρχή. Τον δρόμο αυτόν θα τον βαδίσουμε με σίγουρα και σταθερά βήματα, και με την στήριξη της μεγάλης πλειοψηφίας του λαού μας.»

Το σχέδιο εισήγησης προς την Κεντρική Επιτροπή

Διαβάστε την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ

Το Σάββατο η συνεδρίαση θα λήξει στις 9 το βράδυ και οι εργασίες θα επαναληφθούν την Κυριακή από τις 10.30 έως τις 7 το απόγευμα.

Η εισήγηση της Πολιτικής Γραμματείας

Η Πολιτική Γραμματεία, στην εισήγησή της στην ΚΕ, εκτιμά ότι σημειώθηκαν δύο κομβικής σημασίας πολιτικά γεγονότα:: Η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές και το προγραμματικό πλαίσιο που παρουσίασε ο Αλέξης Τσίπρας στη ΔΕΘ.

Όπως επισημαίνουν κορυφαία στελέχη, τώρα ο ΣΥΡΙΖΑ καλείται να ενισχύσει την πρωτοκαθεδρία και να την μετατρέψει σε πολιτική κυριαρχία, ώστε να επιτύχει τον στόχο της αυτοδυναμίας στις εκλογές, όποτε και αν γίνουν.

Η Κεντρική Επιτροπή αναμένεται να θέσει όλες τις κομματικές δυνάμεις σε εκλογική ετοιμότητα, ενώ στο σχέδιο απόφασης προβλέπεται σειρά περιοδειών σε όλη την χώρα, με την συμμετοχή και του Αλέξη Τσίπρα.

Ιδιαίτερη συζήτηση αναμένεται να γίνει για την πολιτική συμμαχιών -ένα κορυφαίο θέμα για τον ΣΥΡΙΖΑ.

Στην εισήγηση της ΠΓ προς την ΚΕ αναμένεται να γίνει εκτενής αναφορά στο θέμα αυτό και να υπάρξει νέα πρόσκληση προς ΚΚΕ, ΑΝΤΑΡΣΥΑ, οικολόγους και άλλες δυνάμεις για συστράτευση με στόχο την πολιτική αλλαγή στην Ελλάδα.

Πρόσκληση θα υπάρξει και προς στελέχη και μέλη του ΠΑΣΟΚ που έχουν αποχωρήσει από το κόμμα τους και θέλουν να στηρίξουν τον ΣΥΡΙΖΑ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να προταθεί στην ΚΕ να εγκρίνει την δημιουργία μίας «λίστας στήριξης» του ΣΥΡΙΖΑ, στην οποία θα μπορούν να ενταχθούν όσοι θέλουν να υποστηρίξουν τις προγραμματικές ή πολιτικές θέσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης, χωρίς όμως να εντάσσονται οργανικά και να γίνουν μέλη.

Η ιδέα αυτή, αποσκοπεί στο να καταστήσει τον ΣΥΡΙΖΑ ελκυστικό σε ένα μεγάλο τμήμα της κοινωνίας που έχει αδρανοποιηθεί ή έχει απογοητευθεί από τα κόμματα, ώστε να επανεξετάσει την στάση του και να ενεργοποιηθεί πολιτικά.

Ένα μεγάλο κεφάλαιο που ανοίγεται για τον ΣΥΡΙΖΑ με την συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής είναι οι 13 Περιφερειακές Συνδιασκέψεις που αναμένεται να αποφασίσει η ΚΕ μετά από πρόταση της Πολιτικής Γραμματείας. Οι Περιφερειακές Συνδιασκέψεις, σχεδιάζεται να είναι ανοιχτές στην κοινωνία.

Η ψηφοφορία για την έγκριση της εισήγησης της Πολιτικής Γραμματείας

Με την ψηφοφορία για την έγκριση της εισήγησης της Πολιτικής Γραμματείας ολοκληρώνονται το βράδυ της Κυριακής οι εργασίες της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ. Στην ομιλία του ο Παναγιώτης Λαφαζάνης ζήτησε ουσιαστική προετοιμασία του κόμματος για να αντιμετωπίσει «τις πιέσεις και τους εκβιασμούς των αγορών», ενώ για την πολιτική συνεργασιών τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να μετατραπεί «σε σημαία ευκαιρίας».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ επέρριψε στον πρωθυπουργό την ευθύνη για την ένταση στις αγορές την προηγούμενη εβδομάδα, θεωρώντας υπεύθυνη την «αλλοπρόσαλλη πολιτική της κυβέρνησης Σαμαρά».

Ο κ. Σαμαράς «έπεσε στην προεκλογική παγίδα που έστησε για τον ΣΥΡΙΖΑ, πράγμα που θα έχει βαρύτατο τίμημα για τον τόπο», είπε ο Παναγιώτης Λαφαζάνης ενώ εκτίμησε ότι η Ελλάδα «με την κυβέρνηση Σαμαρά και μετά την ανώμαλη προσγείωση και παράδοση της, εισέρχεται σε μια νέα φάση της μνημονιακής της περιπέτειας εξίσου βασανιστική με την πρώτη».

Ο κ. Λαφαζάνης και εκτίμησε ότι η οικονομική κρίση υποτροπιάζει με ιδιαίτερη ένταση στις χώρες του ευρώ και συνοδεύεται από μια βαθιά πολιτική κρίση, με χαρακτηριστικές τις σφοδρές αντιπαραθέσεις ακόμα και στον πυρήνα των μεγάλων ιδρυτικών χωρών της.

Αυτή η νέα επιδείνωση -είπε- αναδεικνύει τις πελώριες αντιφάσεις και τα ογκούμενα αδιέξοδα του ευρωζωνικού συστήματος, ενώ το ευρωπαϊκό κατεστημένο, πρώτα απ΄όλα της Γερμανίας, επιχειρεί να απαντήσει στην κρίση με περισσότερη λιτότητα, ευρύτερες απορρυθμίσεις και πιο σκληρή αντιδημοκρατική κηδεμόνευση χωρών και λαών, ιδιαίτερα στην ευρωπεριφέρεια.

Αναφερόμενος στην στάση του ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Λαφαζάνης είπε ότι το μήνυμα για την Αριστερά από την πρόσφατη υπεραντίδραση των αγορών είναι ότι χρειάζεται μια μεγάλη πολιτική, προγραμματική και κινηματική αντεπίθεση. Όπως χρειάζεται μια ακόμα πιο ουσιαστική προετοιμασία και ένα πιο επεξεργασμένο σχέδιο για να αντιμετωπίσει, σε κάθε περίπτωση, τις πιέσεις και τους εκβιασμούς των αγορών αλλά και των κατεστημένων ευρωπαϊκών κέντρων, με στόχο την συνεπή υλοποίηση του προγράμματος της.

Αναφερόμενος στην πολιτική συνεργασιών του ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Λαφαζάνης είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, έχοντας ως στόχο την κατάκτηση της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας, είναι πάντα θετικός σε συνεργασίες. «Αμετάθετος στόχος μας πρέπει να είναι κατ’ αρχάς η συνεργασία με τις δυνάμεις της Αριστεράς» σημείωσε ο κ. Λαφαζάνης και πρόσθεσε:.

«Η γενική κατεύθυνση μας όμως για συνεργασίες δεν σημαίνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να μετατραπεί σε σημαία ευκαιρίας. Οι συνεργασίες του ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να εκφράζονται στη βάση της αξιοπιστίας προς το λαό, χωρίς μνημονιακές ευθύνες καθώς και στη βάση του πολιτικού και προγραμματικού ριζοσπαστισμού».