Με την διαφοροποίηση του πρώην Προέδρου της Βουλής κ. Απ. Κακλαμάνης κατά την ονομαστική ψηφοφορία που προκάλεσε ο ΣΥΡΙΖΑ, ψηφίστηκε τελικά η διάταξη του νομοσχεδίου για το πολιτικό χρήμα, η οποία δίνει την δυνατότητα της ιδιωτικής χρηματοδότησης των κομμάτων από φυσικά πρόσωπα και ΝΠΙΔ.

Ο κ. Κακλαμάνης ψήφισε κατά της συγκεκριμένης ρύθμισης, ενώ υπερψήφισε την διάταξη που προβλέπει την ονομαστικοποίηση των κουπονιών οικονομικής ενίσχυσης των κομμάτων, κατά της οποίας είχε στραφεί σύσσωμη η αντιπολίτευση.

Έτσι, για την ιδιωτική χρηματοδότηση ψήφισαν επί συνόλου 263 ψηφισάντων, 147 «υπέρ» έναντι 116 «κατά», ενώ υπέρ της ονομαστικοποίησης των κουπονιών ψήφισαν 148 «υπέρ» έναντι 115 «κατά».

Απαντώντας στις επικρίσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης που έκαναν λόγο για αμερικανοποίηση της λειτουργίας των κομμάτων μέσω της νομιμοποίησης της χρηματοδότησής τους από ιδιωτικά συμφέροντα και της μετατροπής τους σε «κόμματα Α.Ε.», ο υπουργός Εσωτερικών κ. Αργ. Ντινόπουλος έχει δηλώσει ότι με την επίμαχη ρύθμιση «μπαίνει ένα νομικό πλαίσιο ώστε αυτός ο ιδιώτης -φυσικό ή νομικό πρόσωπο- να χρηματοδοτήσει ένα πολιτικό κόμμα με ένα πλαφόν και ένα πλαίσιο που είναι τέτοιο ώστε να γίνεται γνωστό το όνομα και το ποσό».

Και έχει τονίσει ότι το σύστημα αυτό δεν ισχύει μόνον στην Αμερική αλλά και στην Ευρώπη, ενώ όσον αφορά την ονομαστικοποίηση των κουπονιών, άσκησε κριτική στην αντιπολίτευση για την αρνητική στάση της παρά το γεγονός ότι δεν προβλέπεται ονομαστικοποίηση για ποσά οικονομικής ενίσχυσης μέχρι τις 150.000 ευρώ.