Με εξεταστική επιτροπή για το ασφαλιστικό, απειλεί ο ΣΥΡΙΖΑ την κυβέρνηση, αφού, όπως δήλωσε ο βουλευτής του κόμματος κ. Αλ. Μητρόπουλος στην Βουλή, υπάρχει «αντικειμενική υπόσταση ενός εκ προμελέτης εγκλήματος κατά των συνταξιούχων και του έθνους».

«Δεν κάνατε νοικοκύρεμα, όπως λέτε, αλλά στοχευμένα και εκ προμελέτης οδηγήσατε σε κραχ τα ασφαλιστικά ταμεία», είπε απευθυνόμενος προς τον υπουργό Εργασίας κ. Ι. Βρούτση, προειδοποιώντας μάλιστα τους βουλευτές της πλειοψηφίας ότι «όποιος ψηφίσει μέτρα που θα τολμήσετε να φέρετε θα έχει συμμετάσχει σε σχεδιασμένη καταστροφή του ασφαλιστικού συστήματος».

Είχε προηγηθεί η σφοδρή επίθεση του υπουργού Εργασίας κατά του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης αλλά και η διαβεβαίωσή του, για πολλοστή φορά, ότι δεν κινδυνεύουν οι συντάξεις, οι οποίες, όπως τόνισε «είναι απόλυτα εγγυημένες και δεν πρόκειται να υπάρξει καμία μείωση».

Ενώ κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι «δεν έχει θέσεις για μια σειρά θεμάτων της χώρας αλλά αόριστες προτάσεις και έναν τηλεοπτικό λόγο παραθύρων που μας παραπέμπει στην εποχή των Μαυρογιαλούρων». Μάλιστα κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση ότι αν της δινόταν ποτέ η ευκαιρία να κυβερνήσει τότε οι συνταξιούχοι θα έβλεπαν τον χειρότερο εφιάλτη που θα μπορούσαν να ζήσουν που θα ήταν να πάνε στον γκισέ της τράπεζας και να μην βρουν την σύνταξή τους.

«Αν συμπεράνω από αυτά που λέτε και από τα αιτήματα που φέρνετε στο γραφείο μου για συντάξεις, κοστολογώ την πρότασή σας στα 13 δισ. ευρώ», πρόσθεσε ο κ. Βρούτσης, σχολιάζοντας ότι «και τα παραμύθια έχουν όρια». Απαντώντας δε στην κριτική του ΣΥΡΙΖΑ για κατεδάφιση του ασφαλιστικού συστήματος αντέτεινε ότι η κυβέρνηση το νοικοκύρεψε και το μετέτρεψε σε βιώσιμο.

Ανασφάλιστοι υπερήλικες

Αναφερθείς στο ύψος της βασικής σύνταξης, ο υπουργός Εργασίας είπε ότι από 1.1.2015 η βασική σύνταξη θα είναι 360 ευρώ και το 2016 θα διαμορφωθεί στα 361,8 ευρώ. Επίσης, είπε ότι προχωρά η διοικητική ενοποίηση ταμείων χωρίς την παραμικρή μείωση συντάξεων, ενώ ολοκληρώνεται το τιτάνιο έργο, όπως το χαρακτήρισε, της κωδικοποίησης και απλούστευσης της ασφαλιστικής νομοθεσίας που ήταν ένας λαβύρινθος.

Ο κ. Βρούτσης αναφέρθηκε και στα πρώτα ενθαρρυντικά μηνύματα από τις αναλογιστικές μελέτες για τα ασφαλιστικά ταμεία, λέγοντας ότι δεν χρησιμοποίησε τυχαία την λέξη βιώσιμο ασφαλιστικό σύστημα. Επίσης, στις 14 Οκτωβρίου θα ανακοινωθεί η έναρξη της πιλοτικής εφαρμογής του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος σε 13 δήμους της χώρας (σε ισάριθμες περιφέρειες) στο οποίο θα ενταχθούν και οι ανασφάλιστοι υπερήλικες.

Από την πλευρά του ο κ. Μητρόπουλος κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι το μόνο που κατάφερε ήταν το κούρεμα των αποθεματικών των ταμείων που από 31 δισ. ευρώ που ήταν προ κρίσης σήμερα είναι 4,1 δισ. ευρώ, ενώ εξαιτίας της ανεργίας του μνημονίου ενώ το πρώτο έτος το ΙΚΑ εισέπραξε 16 δισ. ευρώ σε εισφορές, το 2013 εισέπραξε 10 δισ. ευρώ και το 2014 αναμένεται να εισπράξει 9 δισ. ευρώ. Μαζί με την κατάργηση των κοινωνικών πόρων υπέρ των ταμείων, την μείωση κατά 15 δισ. ευρώ της κρατικής χρηματοδότησης, την ρήτρα μηδενικού ελλείμματος κλπ., ο ΣΥΡΙΖΑ υπολογίζει τις απώλειες από τις μνημονιακές πολιτικές που εφαρμόστηκαν στο ασφαλιστικό σύστημα πάνω από 70 δισ. ευρώ τα τελευταία τέσσερα χρόνια.

Για όλους αυτούς τους λόγους, όπως είπε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, «θα ζητήσουμε εξεταστική επιτροπή για το ασφαλιστικό». «Δεν μπορείτε να εγκαλείτε την Αριστερά επειδή οδηγήσατε σε κραχ τα ασφαλιστικά ταμεία», είπε στον κ. Βρούτση και τον κάλεσε «να φέρετε τα κουρεμένα από το PSI λεφτά των ταμείων πίσω και μην τολμήσετε να φέρετε άλλες διατάξεις και μην εφαρμόσετε τις ρήτρες μηδενικού ελλείμματος».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ κ. Δ. Στρατούλης αμφισβήτησε τις διαβεβαιώσεις του υπουργού Εργασίας ότι οι συντάξεις είναι εγγυημένες και ότι δεν θα μειωθούν. «Δεν είπατε την αλήθεια», του είπε χαρακτηριστικά και τον κατηγόρησε ότι η παθογένεια του ασφαλιστικού συστήματος, την οποία επικαλείται η κυβέρνηση, «ήταν δημιούργημα των κυβερνήσεων του ΠαΣοΚ και της ΝΔ που χρησιμοποιούσαν το ασφαλιστικό σύστημα ως αγελάδα για άρμεγμα προς όφελος συγκεκριμένων συμφερόντων».

«Ακόμα και οι μαϊμούδες συντάξεις. Γιατί απευθυνόσαστε σε εμάς; Δημιούργημα των δικών σας κυβερνήσεων ήταν», πρόσθεσε ο κ. Στρατούλης τονίζοντας ότι «η κυβέρνηση αυτή πρέπει να φύγει πριν ολοκληρώσει την καταστροφή που έχει προκαλέσει». Όσον αφορά τους πόρους από τους οποίους ο ΣΥΡΙΖΑ προσβλέπει να χρηματοδοτήσει το ασφαλιστικό σύστημα, ο κ. Στρατούλης είπε: «Θα κόψουμε τον λαιμό μας να τους βρούμε από εκεί που εσείς τους χαρίζετε: από τους εφοπλιστές και τις off-shore».

Ανταπαντώντας ο κ. Βρούτσης κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι με τις προτάσεις του για επαναφορά των συντάξεων στο αρχικό ύψος τους, για απόδοση της 13ης και 14ης σύνταξης, των επικουρικών και των εφάπαξ στο ύψος που ήταν, την επαναφορά των κοινωνικών πόρων κλπ., θα χρειαστούν περίπου 13 δισ. ευρώ. «Πού είναι αυτά τα χρήματα; Τι είστε, θαυματοποιοί; Θα τα εμφανίσετε σαν Άγιοι Βασίληδες;», διερωτήθηκε ο υπουργός Εργασίας, λέγοντας προς τον ΣΥΡΙΖΑ: «Δικαίωμά σας να μην έχετε πρόταση, να μιλάτε ανεύθυνα και λαϊκιστικά, όμως δεν είναι δικαίωμά σας να βάζετε για λίγες ψήφους σε κίνδυνο τις συντάξεις των Ελλήνων».

Κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ για τις προτάσεις του άσκησε ο βουλευτής του ΠαΣοΚ κ. Φ. Σαχινίδης, λέγοντας ότι: «Μπορεί να κυβερνήσετε, αλλά τότε θα συνομιλήσετε για πρώτη φορά στην ιστορία σας με την πραγματικότητα».