«Ένας φίλος ήρθε απόψε απ’ τα παλιά, φορτωμένος με χιλιάδες αναμνήσεις…». Το αγαπημένο τραγούδι του Κωνσταντίνου Καραμανλή θα μπορούσε κάλλιστα να αφιερωθεί στον Θεόδωρο Ρουσόπουλο. Ο άλλοτε πανίσχυρος κυβερνητικός εκπρόσωπος επί πρωθυπουργίας Κώστα Καραμανλή και στενός του συνεργάτης επί περίπου εννέα χρόνια, θα έχει την ευκαιρία να βρεθεί και πάλι στη…ΝΔ!
Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Βήματος, ο κ. Ρουσόπουλος αναμένεται να συμμετάσχει στην κεντρική εκδήλωση της ΝΔ, αύριο Σάββατο το απόγευμα στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών επί της Λεωφ. Συγγρού για τα 40 χρόνια από την ίδρυση του κόμματος από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή.
Η επανεμφάνιση του κ. Ρουσόπουλου αναμένεται να πυροδοτήσει πλήθος σχολίων και συζητήσεων, καθώς αποτελεί μια εντυπωσιακή κίνηση στο πεδίο της ευρύτερης κεντροδεξιάς, εν μέσω της προσπάθειας του Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά για την ανασυγκρότησή της και της συσπείρωσης ευρύτερων δυνάμεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες η Νέα Δημοκρατία δεν ήταν η επισπεύδουσα αλλά υπήρχαν επαφές με τον πρώην υπουργό εδώ και καιρό τις οποίες ο κ. Ρουσόπουλος είχε εκφράσει την επιθυμία να συνταχθεί με το κόμμα. Ως εκ τούτου η συμμετοχή του στην εκδήλωση και όχι η πρόσκλησή του καθώς δεν έγιναν ονομαστικές προσκλήσεις ήταν αναμενόμενη.

Η αναμενόμενη παρουσία του κ. Ρουσόπουλου δεν είναι η μόνη, καθώς η σημερινή ηγεσία της ΝΔ στα πλαίσια του σχεδιασμού της για την ανασύνταξη της κεντροδεξιάς, κινείται «χωρίς αποκλεισμούς» και ανοίγει τις πόρτες της κινούμενη με ενωτική διάθεση.
Ήδη, η παρουσία στην εκδήλωση του Σαββάτου του κ. Καραμανλή, του πρώην πρωθυπουργού και επίτιμου προέδρου της ΝΔ Κωνσταντίνου Μητσοτάκη και κορυφαίων στελεχών, όλων των εποχών, όπως οι Σταύρος Δήμας, Δημήτρης Αβραμόπουλος, Ντόρα Μπακογιάννη, αλλά και πληθώρας μικρομεσαίων στελεχών αποτελούν μια θετική ένδειξη σε μια δύσκολη χρονικά στιγμή για την κεντροδεξιά.
Στην εκδήλωση, για την οποία έχει «τρέξει» ο γραμματέας της ΝΔ Ανδρέας Παπαμιμίκος, ο Πρωθυπουργός αναμένεται να μιλήσει για τη νέα εποχή στη χώρα, να παρουσιάσει το σχέδιό του για την μεταμνημονιακή Ελλάδα, θα αναφερθεί στο πως θα κινηθεί η παράταξη την επόμενη περίοδο, θα εστιάσει στη Συνταγματική Αναθεώρηση, ενώ θα έχει και πολιτικά μηνύματα και επίθεση στο ΣΥΡΙΖΑ.
Η Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, ένας χώρος που για πρώτη φορά φιλοξενεί πολιτική εκδήλωση, αναμένεται να κατακλυσθεί από πάρα πολύ κόσμο, καθώς έχει γίνει πολύ μεγάλη κινητοποίηση από τη ΝΔ, στα γραφεία της οποίας φθάνουν μηνύματα από πολλούς νομούς περί πολιτικού επαναπατρισμού εκατοντάδων μικρομεσαίων στελεχών, κυρίως από Ανεξάρτητους Έλληνες.
Στην εκδήλωση θα υπάρξει, σύμφωνα με τον έως τώρα σχεδιασμό, βιντεοσκοπημένο μήνυμα του νέου προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος επισκέπτεται ανεπίσημα την Αθήνα και θα έχει γεύμα εργασίας το μεσημέρι της Παρασκευής με τον Πρωθυπουργό. Πάντως, έως την τελευταία στιγμή, υπήρχαν εισηγήσεις να προταθεί στον κ. Γιούνκερ να παραμείνει στην Αθήνα και το Σάββατο και να μιλήσει στην εκδήλωση της ΝΔ.
Όμως ένα από τα κεντρικά πρόσωπα αυτής της εκδήλωσης αναμφίβολα θα είναι ο κ. Ρουσόπουλος που στοχοποιήθηκε και «πλήρωσε» ακριβά και όπως λένε σήμερα πάρα πολλοί νεοδημοκρατές και άδικα, την υπόθεση της Μονής Βατοπαιδίου. Η απόφασή του να παραστεί στην εκδήλωση συνιστά μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα εξέλιξη, καθώς έμεινε στο παρασκήνιο και εκτός πολιτικής επί πέντε χρόνια.
Ο κ. Ρουσόπουλος τα προηγούμενα χρόνια ήταν «κόκκινο πανί» για πολλούς νεοδημοκράτες. Η πρόταση όμως για παραπομπή στο Ειδικό Δικαστήριο τον Νοέμβριο του 2010 δεν συγκέντρωσε την απόλυτη πλειοψηφία των 151 βουλευτών και αθωώθηκε πλήρως. Συγκεκριμένα η Βουλή τον απάλλαξε από τις κατηγορίες της ηθικής αυτουργίας σε ξέπλυμα βρώμικου χρήματος (131 ναι, 38 οχι και 8 παρών), της ηθικής αυτουργίας σε απιστία (131 ναι, 37 οχι και 9 παρών) και της ηθικής αυτουργίας σε απάτη (130 ναι, 38 οχι και 9 παρών).

Για τους μυημένους στα παρασκήνια της κεντροδεξιάς είναι γνωστό ότι ο κ. Ρουσόπουλος ήταν ένθερμος υποστηρικτής της άποψης να επιστρέψει ο κ. Σαμαράςστη ΝΔ και να αξιοποιηθεί σε υπουργικό πόστο.

Όμως το κλίμα της εποχής, μετά την νίκη του ΠαΣοΚ το 2009, επέδρασε καταλυτικά και στη στάση της ΝΔ και τότε ο Πρωθυπουργός τον είχε αποδοκιμάσει, λέγοντας, στο πεζοδρόμιο της οδού Ρηγίλλης, σε απόσταση αναπνοής από τα τότε γραφεία του κόμματος:«Δεν απολογούμαι για τοχθες, δεν θα απολογούμαι για νοοτροπίεςκαι συμπεριφορές τύπου Παυλίδη ή Βουλγαράκη ή Ρουσόπουλου».

Η αντίδραση τότε του κ. Ρουσόπουλου ήταν εντονότατη και τον προειδοποίησε: ««Θα το επιδιώξωμέχρι τέλους και θα δικαιωθώπλήρως.Δεν ζήτησα ποτέαπό κανέναν, ούτε από τον κ. Σαμαρά,να απολογηθεί για εμένα…Δεν είμαστε όλοι ίδιοι, κύριε Σαμαρά,και εσείς αυτό το γνωρίζετε».

Από τότε κύλησε πολύ νερό στο αυλάκι και ο χρόνος…επούλωσε πολλές πληγές. Οι δικαστικές αποφάσεις διαδραμάτισαν το δικό τους ρόλο, ενώ η πλειοψηφία στη ΝΔ πιστεύει πλέον ότι ουδέν μεμπτόν υπήρξε στην υπόθεση της Μονής Βατοπαιδίου.
Αν και η επανεμφάνιση του κ. Ρουσόπουλου αναμένεται να ενισχύσει διάφορα σενάρια, αποφεύγει και τις δημόσιες πολιτικές επαφές, αν και όλα είναι ανοιχτά για μια πιθανή επιστροφή του στην πολιτική. Συνομιλεί τακτικά με τον κ. Καραμανλή, ενώ τον συναντούν και ανταλλάσσουν απόψεις βουλευτές της ΝΔ και στελέχη, αλλά και ορισμένοι νυν υπουργοί. Επίσης έχει «ανοικτή γραμμή» και με τους περισσότερους εκ των υπουργών, υφυπουργών των κυβερνήσεων της ΝΔ την περίοδο 2004-2009.