Τη στροφή προς τον ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να επικυρώσει το 3ο Συνέδριο της Δημοκρατικής Αριστεράς που ξεκίνησε Πέμπτη.


Διαβάστε ολόκληρη την ομιλία του Φώτη Κουβέλη

Ο πρόεδρος του κόμματος στην ομιλία του έκανε αναφορά στις πρόσφατες πολιτικές εξελίξεις με την συζήτηση για παροχή ψήφου εμπιστοσύνης και της διαδικασίας εκλογής Προέδρου τον Φεβρουάριο, λέγοντας ότι ο επικαθορισμός των πολιτικών εξελίξεων από το θέμα του Προέδρου θα επιφέρει μια προεκλογική διελκυστίνδα που θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στη χώρα.

«Η Δημοκρατική Αριστερά σέβεται τους θεσμούς, αλλά η πολιτική σταθερότητα δεν ταυτίζεται με την συνέχιση της ίδιας πολιτικής. Είναι η πολιτική αυτή που προκαλεί την κοινωνική αποσταθεροποίηση, είναι η πολιτική αυτή που ωθεί τα πράγματα σε πολιτική αλλαγή.

» Η εξάντληση της τετραετίας από τη σημερινή κυβέρνηση δεν εγγυάται την αλλαγή των ασκούμενων πολιτικών.

»Λέμε ναι στην αλλαγή κυβέρνησης για την αλλαγή πολιτικών σε προοδευτική κατεύθυνση, με σταθερή την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας και ρεαλιστική προσέγγιση των δυνατοτήτων.

» Η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας δεν μπορεί να κυριαρχηθεί από κομματικά παιχνίδια. Τίποτα δεν κατισχύει των θεσμών και η εκλογή πρέπει να γίνει στον συνταγματικά προβλεπόμενο χρόνο.

» Ο επικαθορισμός των πολιτικών εξελίξεων από το θέμα της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας, όπως ήδη επιχειρείται, θα επιφέρει μια προεκλογική διελκυστίνδα που θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στη χώρα. Η χώρα έχει να αντιμετωπίσει σοβαρότατα ζητήματα μέχρι τον Ιανουάριο του 2015.»

Παράλληλα, ξεκαθάρισε ότι η ΔΗΜΑΡ δεν εμπλέκεται σε οποιαδήποτε διαδικασία συναλλαγής με την κυβέρνηση για την απόσπαση κομματικού οφέλους.

«Δεν θα συμβάλλουμε στην παράταση αδιέξοδων πολιτικών, όπως αυτές που ακολουθούνται.»

» Και δεν μπορεί η κυβέρνηση στη διαδικασία της Προεδρικής εκλογής να περιμένει να υπάρξουν συναινέσεις και συμπτώσεις, όπως αυτές που απαιτεί το Σύνταγμα, τη στιγμή που οι πολιτικές της συνεχίζουν να διευρύνουν τα κοινωνικά ρήγματα.

» Οι εκλογές δεν αποτελούν γεγονός που προκαλεί αστάθεια. Δεν είναι η πιθανότητα εκλογών που προκαλεί τριγμούς και αποσταθεροποίηση. Είναι το εντεινόμενο και διογκούμενο ρεύμα δυσφορίας των πολιτών που αποσταθεροποιεί την κυβέρνηση και φέρνει την πιθανότητα εκλογών εγγύτερα.»

Επανέλαβε ότι σε ό,τι τον αφορά προσωπικά, είναι πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς, ενδιαφέρεται για την ολική της επαναφορά στην πολιτική ζωή της χώρας και τη δημιουργία των προϋποθέσεων προοδευτικής διακυβέρνησης της χώρας

«Όλα τα υπόλοιπα δεν με αφορούν. Δεν χρωστάω σε κανέναν τίποτε. Στην πορεία μου όλα αυτά τα χρόνια απέδειξα ότι μπορώ να λάβω αποφάσεις με πολιτικό κόστος. Αποφάσεις κόντρα στο ρεύμα. Αποφάσεις με βάση αξίες και αρχές και όχι αποφάσεις ιδιοτέλειας και προσωπικού συμφέροντος» εξήγησε.

Ο κ. Κουβέλης εκτίμησε ότι η ΔΗΜΑΡ παρά το μικρό εκλογικό της μέγεθος μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στη μετέπειτα πορεία, διατηρώντας ζωντανό το διάλογο με όλες τις πολιτικές δυνάμεις που δυνητικά μπορούν να συμμετάσχουν στη νέα προοδευτική πλειοψηφία.

Βασικός άξονάς μας πρέπει να είναι η αποσαφήνιση της εναλλακτικής πρότασης εξουσίας, η δρομολόγηση μιας αποτελεσματικής πολιτικής συμμαχιών στη βάση προγραμματικών συγκλίσεων, συνέχισε.

Κατέληξε, λέγοντας ότι στη σημερινή συγκυρία χρειάζεται τόλμη και νηφαλιότητα, συμπεριφορές που θα συμβάλλουν στη αναρρύθμιση και όχι στην απορρύθμιση των κομματικών λειτουργιών, που θα θέτουν σε προτεραιότητα την ολική επαναφορά της ΔΗΜΑΡ.

«Αυτό είναι το χρέος μας. Μια συντεταγμένη πορεία είναι το μείζον. Πορεία αποφασισμένη δημοκρατικά και συλλογικά. Προχωράμε» κατέληξε.

Προθέσεις

Ενδεικτική των προθέσεών του είναι η πρόσφατη δήλωσή του ότι οι πρόωρες εκλογές (αφού χωρίς τις ψήφους της ΔΗΜΑΡ η Βουλή δεν θα καταφέρει να αναδείξει νέο Πρόεδρο) ορισμένες φορές είναι μια διαδικασία «λυτρωτική».

Ο βαθμός συνεργασίας όμως με τον ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα θέμα που δεν έχει διευκρινιστεί, αφού στο εσωτερικό της ΔΗΜΑΡ κυριαρχούν δύο θέσεις: η μία θέλει άμεση και προεκλογική συνεργασία με την Κουμουνδούρου, ενώ ο Φ.Κουβέλης επιθυμεί να συνεργασία χωρίς να εκχωρηθούν «η πολιτική και οργανωτική αυτοτέλεια» του κόμματος.

Σύμφωνα με τα Νέα, τον ΣΥΡΙΖΑ θα εκπροσωπήσει στο Συνέδριο ο γραμματέας του κόμματος Δημήτρης Βίτσας, ο οποίος θα κάνει ανοίγματα προς τη ΔΗΜΑΡ, θα πει ότι ουσιαστικά τα δύο κόμματα δεν έχουν να χωρίσουν πολλά πράγματα και θα ταχθεί υπέρ της συνεργασίας. Ωστόσο, στην Κουμουνδούρου δεν βλέπουν ότι μια συνεργασία με τη Δημοκρατική Αριστερά θα μπορούσε να γίνει πραγματικότητα το διάστημα που μεσολαβεί έως τις εκλογές.

Άλλωστε, αυτό που θεωρητικά θα εξυπηρετούσε τη ΔΗΜΑΡ, δηλαδή η κάθοδός της με τον ΣΥΡΙΖΑ σε κοινό ψηφοδέλτιο προκειμένου να διασφαλιστεί και η είσοδός της στη Βουλή, είναι ένα σενάριο που δεν συμβαδίζει με τα εκλογικά σενάρια της Κουμουνδούρου. Ο ΣΥΡΙΖΑ επιζητεί την αυτοδυναμία και η προεκλογική συμπόρευσή του με οποιοδήποτε άλλο κόμμα θα σήμαινε απώλεια του bonus των 50 εδρών.

«Θα περιμένουμε να ολοκληρωθεί το Συνέδριό τους και θα δούμε, είναι νωρίς τώρα για οποιαδήποτε συζήτηση» τονίζουν από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.