Την ανατροπή του πολιτικού κλίματος με στόχο τον απεγκλωβισμό από το κλίμα εσωστρέφειας και ηττοπάθειας θα επιχειρήσει η δικομματική κυβέρνηση, ζητώντας ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή με την έναρξη των εργασιών της Ολομέλειας.
Ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος αποφάσισαν το απόγευμα της Τετάρτης στο Μέγαρο Μαξίμου να αξιοποιήσουν το κοινοβουλευτικό όπλο που τους δίνει το άρθρο 84 του Συντάγματος, θέλοντας να ενισχύσουν την .
Παράλληλα οι δυο αρχηγοί συμφώνησαν να εκκινήσουν την κοινοβουλευτική διαδικασία για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας στις αρχές του Φεβρουαρίου του 2015, ένα μήνα πριν από τη λήξη της θητείας του Κάρολου Παπούλια. H κίνηση αυτή εντάσσεται σε ένα ευρύτερο σχέδιο των δυο αρχηγών και αναμένονται και άλλες κινήσεις στην προσπάθεια αλλαγής του κλίματος.
Με την επιλογή τους αυτή οι κκ. Σαμαράς και Βενιζέλος θα επιχειρήσουν να κλείσουν τα σενάρια περί πρόωρων εκλογών και με την πεποίθηση ότι η κυβέρνηση θα λάβει ψήφο εμπιστοσύνης ώστε να στείλουν ένα μήνυμα, τόσο εντός όσο και εκτός χώρας στην κυβέρνηση ότι στην Ελλάδα υπάρχει πολιτική σταθερότητα σε μια κρίσιμη χρονική συγκυρία και ενώ είναι ανοικτό το θέμα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους.
Οι δυο πολιτικοί αρχηγοί θέλουν καθαρό πολιτικό τοπίο τουλάχιστον έως το Φεβρουάριο που θα ξεκινήσουν οι ψηφοφορίες στη Βουλή για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και η ανακοίνωση από την κυβερνητική εκπρόσωπο Σοφία Βούλτεψη λίγο πριν από τις οκτώ το βράδυ της Τετάρτης ανακάτεψε την πολιτική τράπουλα.
«Η κυβέρνηση οφείλει να έχει την εμπιστοσύνη της Βουλής. Μέσα σε δεκαπέντε μέρες από την ορκωμοσία του Πρωθυπουργού, η κυβέρνηση υποχρεούται να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης της Βουλής και μπορεί να τη ζητεί και οποτεδήποτε άλλοτε» αναφέρει το άρθρο 84 του Συντάγματος που ορίζει ότι η συζήτηση για την πρόταση εμπιστοσύνης αρχίζει δυο μέρες μετά την υποβολή της σχετικής πρότασης.
Σύμφωνα με ανώτερα κυβερνητικά στελέχη, λόγω του αγιασμού τη Δευτέρα και την εκλογή κοσμητόρων την επομένη, η πιθανότερη ημέρα έναρξης της τριήμερης συζήτησης στη Βουλή είναι η προσεχή Πέμπτη, επιλογή που σημαίνει ότι η ψηφοφορία θα γίνει το Σάββατο 11 Οκτωβρίου.
Πλέον η προσοχή όλων στρέφεται στη Βουλή, όπου θα έχει ενδιαφέρον εάν θα υπάρξουν και ανεξάρτητοι βουλευτές που θα δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.

Η κυβέρνηση με την κίνησή της αυτή πρόλαβε την πιθανότητα κατάθεσης πρότασης δυσπιστίας από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Η αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ

Η κυβέρνηση εμφανίζει «σημάδια κατάρρευσης υπό το βάρος της παταγώδους αποτυχίας της και της κοινωνικής κατακραυγής. Ζητούν ψήφο εμπιστοσύνης από μία απονομιμοποιημένη Βουλή», ήταν το πρώτο σχόλιο του ΣΥΡΙΖΑ μετά την γνωστοποίηση της απόφασης Σαμαρά και Βενιζέλου να ζητήσουν ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή.

«Ας ελπίσουμε ότι ο κ. Σαμαράς θα έχει το κουράγιο να έρθει στη Βουλή και να υπερασπιστεί το μνημονιακό καθεστώς που έχει συμφωνήσει με την κυρία Μέρκελ», συνεχίζει ο ΣΥΡΙΖΑ και επαναλαμβάνει το αίτημά του για άμεση διεξαγωγή πρόωρων εκλογών.

Η αντίδραση της ΔΗΜΑΡ

«Η απόφαση της κυβέρνησης να ζητήσει τη Δευτέρα ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή επιδιώκει να συσπειρώσει τους βουλευτές των κομμάτων που τη συγκροτούν και να ανασχέσει τις φυγόκεντρες τάσεις» αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΔΗΜΑΡ για τις αποφάσεις της σύσκεψης στο Μέγαρο Μαξίμου.

«Η “φυγή προς τα εμπρός” που επιχειρεί το κυβερνητικό επιτελείο – με ανοικτά τα κοινωνικά μέτωπα και την οικονομία στο τέλμα της ύφεση ς- δεν είναι λύση. Είναι ομολογία αδυναμίας» σημειώνει η Αγίου Κωνσταντίνου.

Η αντίδραση του ΚΚΕ

«Ο λαός δεν πρέπει να δείξει καμία αναμονή, καμία ανοχή στην κυβέρνηση και τα πολιτικά παιχνίδια γύρω από την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας» αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ με αφορμή την απόφαση της κυβέρνησης να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης.

«Επιδίωξη της κυβέρνησης είναι η αμείωτη συνέχιση και κλιμάκωση της αντεργατικής – αντιλαϊκής πολιτικής. Ο λαός χρειάζεται να οργανώσει την πάλη του, να πάρει μαζικά μέρος στους αγώνες, με ισχυρό ΚΚΕ παντού» καταλήγει το ΚΚΕ.