«Θέλω να έχω καθαρή άποψη και καλή γνώση, διότι το ελληνικό ζήτημα είναι από τα πρώτα θέματα που θέλω να αντιμετωπίσω μετά την 1η Νοεμβρίου, όταν αναλάβω τα καθήκοντά μου ως προέδρου της Κομισιόν» είπε ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ στον Αντώνη Σαμαρά κατά τη συνάντησή τους στην Αθήνα, σύμφωνα με ανώτατη κυβερνητική πηγή που επικαλείται το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Στη συνάντηση του έλληνα Πρωθυπουργού και του νέου προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έγινε μία «προσδιορισμένη συζήτηση εργασίας», ανέφερε η ίδια κυβερνητική πηγή.

Η πηγή αυτή εξήγησε ότι έγινε συζήτηση «διότι ο επόμενος πρόεδρος της Κομισιόν πρέπει να γνωρίζει πώς είναι το θέμα στην Ελλάδα και ποιες είναι οι θέσεις μας για μια σειρά από πράγματα».

Η ίδια πηγή σημείωσε ότι ο νέος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έχει τοποθετηθεί πολλές φορές και πως «αποστολή μας ήταν να αντιληφθεί σε βάθος τις ελληνικές θέσεις για όλα και για το χρέος».

Ανέφερε δε ότι ο κ. Γιούνκερ ήταν θετικός, αλλά ότι «δεν είναι αρμόδιος για την αξιολόγηση, αλλά είναι βασικός παίκτης».

Στο γεύμα εργασίας που ακολούθησε τη συνάντηση των δύο ανδρών, στο Μουσείο Μπενάκη, εκτός από τους κ.κ. Σαμαρά και Γιούνκερ, παρακάθισαν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος, ο υπουργός οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης και ο σύμβουλος του Πρωθυπουργού Σταύρος Παπασταύρου.

Ονέος πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ βρέθηκε για μια ακόμη φορά στην Αθήνα, στο πλαίσιο ανεπίσημης επίσκεψης.

Στη μία το μεσημέρι έγινε δεκτός στο Μέγαρο Μαξίμου από τον Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά. Η συνάντηση των δύο ανδρών διήρκεσε μία ώρα και διεξήχθη σε καλό κλίμα, όπως ανέφεραν παρατηρητές.

Η παρουσία του νέου προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Αθήνα συμπίπτει χρονικά με την παρουσία στην Αθήνα των εκπροσώπων των δανειστών για τη νέα αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος.