Απόσυρση του μεγαλύτερου μέρους του χρέους, δηλαδή ένα μέρος του χρέους να αποσυρθεί από τις αγορές ή τους φορείς που το κατέχουν σήμερα και να κρατηθεί «παγωμένο» στα πλαίσια της ΕΚΤ, πρότεινε σε συνέντευξή του στην Real news ο Γιάννης Δραγασάκης, αναφερόμενος σε προτάσεις οικονομολόγων και επιστημονικών ιδρυμάτων ενώ επανέφερε την πρόταση για σύγκληση πανευρωπαϊκής διάσκεψης για το χρέος.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και υπεύθυνος του Προγράμματος του κόμματος κατηγορεί την κυβέρνηση για κινδυνολογία εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ και προσθέτει «έχει πέσει στο κενό και εάν επιμείνουν, ο λαός θα τους απομονώσει ακόμη περισσότερο».

«Η εξίσωση επιβίωσης του ελληνικού λαού, αλλά και συνολικά του ευρωπαϊκού Νότου δεν επιλύεται αν δεν περιέχει τρία καθοριστικά στοιχεία: διαγραφή μεγαλύτερου μέρους του χρέους, το οποίο όλοι γνωρίζουν ότι δεν είναι βιώσιμο, εισαγωγή ρήτρας ανάπτυξης για την εξυπηρέτηση του υπολοίπου, προκειμένου η μείωση του χρέους να γίνεται μέσω της μεγέθυνσης της οικονομίας και όχι από την άντληση του όπου εσωτερικού πλεονάσματος, και ειδική αναπτυξιακή χρηματοδότηση, που θα κατευθυνθεί για επενδύσεις» εξηγεί. (Real News)

Επιπλέον ο κ. Δραγασάκης σημειώνει ότι «η ορολογία των μονομερών ενεργειών την οποία τα τελευταία χρόνια εισήγαγαν, ως δήθεν επικίνδυνη κίνηση, οι μνημονιακοί κύκλοι, είναιμια ορολογία της θεσμοποιημένης υποτέλειας. Κάθε κευρίαρχο κράτος δεν παίρνει άδεια από κανέναν κηδεμόνα για να λάβει τις αποφάσεις που αφορούν την πορεία του»