Σε κατάσταση «κόκκινου συναγερμού» βρίσκεται η δικομματική κυβέρνηση και συνεχείς είναι οι συσκέψεις ενόψει της έλευσης της τρόικας και της έναρξης της διαπραγμάτευσης, η οποία είναι η πιο δύσκολη και πιο σημαντική των τελευταίων μηνών.

Συνάντηση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Εξωτερικών Ευάγγελο Βενιζέλο θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη το απόγευμα στις 6μμ στο Μέγαρο Μαξίμου.

Οι κ.κ. Σαμαράς και Βενιζέλος αναμένεται να χαράξουν μία κοινή γραμμή πλεύσης για το πώς θα πρέπει να προχωρήσει αυτή η διαπραγμάτευση, δηλαδή ποιες θα είναι οι «κόκκινες γραμμές» στις επαφές με την τριμερή.

Στόχος της ελληνικής πλευράς στις διαπραγματεύσεις είναι να ενταχθούν στο προσχέδιο του προϋπολογισμού οι φοροελαφρύνσεις, να κλείσουν όσο το δυνατόν ταχύτερα οι εκκρεμότητες ώστε να μην υπάρξει καθυστέρηση στις αποφάσεις για το χρέος.

Αισιόδοξος για θετική έκβαση των διαπραγματεύσεων με τους εκπροσώπους των δανειστών εμφανίστηκε ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης έπειτα από τη (δεύτερη εντός της ημέρας) συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, αργά το απόγευμα της Δευτέρας στο Μέγαρο Μαξίμου, παρουσία του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, Χρήστου Σταϊκούρα.

Ουπουργός Οικονομικών εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων δήλωσε: «Αύριο ξεκινάει μία νέα διαπραγμάτευση. Θα είμαστε σοβαροί, μεθοδικοί, προετοιμασμένοι και έτσι θα προχωρήσουμε. Θα πάμε πολύ καλά. Ξέρω ότι τον τελευταίο καιρό έχουν γραφτεί πάρα πολλά, έχουν ακουστεί πάρα πολλά. Σας επισημαίνω ότι ισχύει η πληροφόρηση που βγαίνει από το υπουργείο Οικονομικών και από εμένα».

Σε ερώτηση σχετικά με το ποια θα είναι η γραμμή με την οποία θα προσέλθει η ελληνική πλευρά στη διαπραγμάτευση, ο κ. Χαρδούβελης απάντησε: «Αύριο θα τα πούμε».

Λίγο μετά τις 14:30 ολοκληρώθηκε η συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκο Μητσοτάκη. Σήμερα Τρίτη ο υπουργός Οικονομικών συναντά την τρόικα στις 11.30.

Οι εκπρόσωποι των δανειστών θα συναντηθούν την Τετάρτη με τους υπουργούς Ανάπτυξης, Νίκο Δένδια (11.30) και Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκο Μητσοτάκη (15.00).

Το απόγευμα της Πέμπτης, θα υπάρξει συνάντηση με τον υπουργό Εργασίας, Γιάννη Βρούτση, και δεύτερη την Παρασκευή.

Την Παρασκευή είναι επίσης προγραμματισμένη η συνάντηση της τρόικας με την ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος.

Ο κ. Σαμαράς έχει ανά τακτά χρονικά διαστήματα συνεχή πληροφόρηση, είτε από τον κ. Χαρδούβελη, είτε από τους στενούς του συνεργάτες που έχουν πλήρη εικόνα της προετοιμασίας για τις συζητήσεις με την τρόικα, τους Χρύσανθο Λαζαρίδη και Σταύρο Παπασταύρου, και η εντολή του είναι σαφής: «να τελειώνουμε γρήγορα και με επιτυχία».

Η δικομματική κυβέρνηση, εν μέσω μιας αρνητικής ατμόσφαιρας για την ίδια, όπως καταγράφεται και στις τελευταίες δημοσκοπήσεις, θα επιδιώξει την γρήγορη ολοκλήρωση της αξιολόγησης της τρόικας, ενώ θα επιμένει στις «κόκκινες γραμμές» που έχουν τεθεί από την προπαρασκευαστική συνάντηση που έγινε στο Παρίσι. Εκεί η ελληνική αποστολή ήταν κάθετα αρνητική σε μια σειρά ζητήματα που «καίνε» και για τα οποία η τρόικα επέμεινε.

Υπεράσπιση των «κόκκινων γραμμών»

Στο Μέγαρο Μαξίμου και στην αντιπροεδρία της κυβέρνησης, είναι κυρίαρχη η εκτίμηση πως εάν ο δικομματικός συνασπισμός υποχωρήσει στην παρούσα φάση στις απαιτήσεις της τρόικας, το πολιτικό παιχνίδι χάνεται οριστικά.

Ως εκ τούτου ουδείς από τους κκ. Σαμαρά και Βενιζέλο επιθυμεί να τελειώσει «το λάδι στο καντήλι της κυβέρνησης» πολύ νωρίτερα από ότι και οι δυο θα επιδιώξουν.

Άρα, η υπεράσπιση των κόκκινων γραμμών (όχι αποδοχή ομαδικών απολύσεων, όχι αλλαγές σε εργασιακά και ασφαλιστικό, κ.α.) είναι «ζήτημα ζωής ή θανάτου για την κυβέρνηση», όπως λέγεται χαρακτηριστικά.

Και οι δυο πολιτικοί αρχηγοί έχουν χαράξει τον οδικό χάρτη που έχει τους εξής σταθμούς: συνέχιση των μεταρρυθμίσεων και των διαρθρωτικών αλλαγών για να ολοκληρωθεί ομαλά η αξιολόγηση της τρόικας, απορρόφηση των αντιδράσεων των αγορών και των εταίρων, προώθηση, έστω και μονομερώς ορισμένων φοροαπαλλαγών για να δοθεί μήνυμα στην κοινωνία ότι κάτι αλλάζει επί της ουσίας και έναρξη και επισήμως της συζήτησης για το χρέος και την έξοδο από το πρόγραμμα.

Όπως σε κάθε έλευση της τρόικας, έτσι και τώρα έχει διαμορφωθεί κυρίως από τις Βρυξέλλες και λιγότερο από το ΔΝΤ, βαρύ κλίμα με υπερβολικές επισημάνσεις περί…1000 (!) προαπαιτούμενων, αν και στα μέσα του καλοκαιριού οι ίδιοι οι εκπρόσωποι των πιστωτών τις ανεβάζανε στις 600 με την παραδοχή ότι οι βασικές εκκρεμότητες είναι περίπου 20 και τα υπόλοιπα είναι υποπεριπτώσεις των βασικών προαπαιτούμενων.


Η διαπραγμάτευση ορίζει το πολιτικό πλαίσιο

Αναμφίβολα η μάχη με την τρόικα θα είναι δύσκολη και όλα τελούν υπό την αίρεση της διαπραγμάτευσης και των διαθέσεων της τρόικας, ενώ από την πορεία των συνομιλιών θα καθοριστεί και το πολιτικό περιβάλλον των επόμενων κρίσιμων μηνών και θα διαφανεί τι εξελίξεις θα υπάρξουν.

Αν για την δικομματική κυβέρνηση μείζον είναι και το πολιτικό θέμα και κυρίως να μην πιεστεί άλλο ο κυβερνητικός συνασπισμός, σε μια στιγμή που ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται σταθερά στις δημοσκοπήσεις, αυτό δεν φαίνεται να απασχολεί τους πιστωτές.

Πάντως, και οι δυο πολιτικοί αρχηγοί είναι αισιόδοξοι και η εκτίμηση στα επιτελεία τους είναι ότι ονέος κύκλος αξιολόγησης θα εισέλθει στην τελική του ευθεία στα τέλη Οκτωβρίου, οπότε θα γίνει και μια κρίσιμη Σύνοδος Κορυφής της Ε.Ε. και θα υπάρχει μια σαφή εικόνα για ταstresstestsτων τραπεζών.

Σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη, η διάρκεια της αξιολόγησης θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από το κατά πόσο θα επιτευχθεί πρόοδος, και σε ποιο βάθος, ειδικά στο πεδίο της υλοποίησης των εκκρεμών δράσεων αλλά και από την ωρίμανση της πολιτικής διαπραγμάτευσης που έχει ήδη ξεκινήσει.

Ο κ. Βενιζέλος από τη Νέα Υόρκη είπε πριν τρεις μέρες, μια φράση που είχε ιδιαίτερο νόημα, αφού σημείωσε επί της ουσίας ότι πολλά θα εξαρτηθούν και από τις κινήσεις που θα γίνουν σε υψηλότερο, «πολιτικό επίπεδο στρατηγικού χαρακτήρα».

Αυτές οι κινήσεις σε ανώτερο πολιτικό επίπεδο έχουν ξεκινήσει από τον Πρωθυπουργό με πιο χαρακτηριστική τη συνάντηση που είχε την περασμένη Τρίτη στο Βερολίνο με την Καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ.


Αλλαγή κλίματος με φοροαπαλλαγές

Την ίδια στιγμή, τους δυο κυβερνητικούς εταίρους δεν τους απασχολεί μόνο η εξέλιξη της διαπραγμάτευσης με την τρόικα, αλλά και η αλλαγή του κλίματος στην κοινωνία.

Σε αυτή την κατεύθυνση θα γίνουν τις επόμενες ημέρες με επίκεντρο και τοπροσχέδιο του προϋπολογισμού που θα κατατεθεί, όπως προβλέπεται, την επόμενη Δευτέρα, 6 Οκτωβρίου, στη Βουλή.

Τα μέτρα που ελπίζουν οι δυο πολιτικοί αρχηγοί πως θα αλλάξουν την ψυχολογία των πολιτών και θα ενισχύσουν το κυβερνητικό επιχείρημα πως κάτι αλλάζει είναι μεταξύ άλλων: α) μείωση των τεκμηρίων διαβίωσης κατά 30% με αρχή τα αυτοκίνητα και σταδιακή κατάργησή τους, β) μείωση της φορολογίας για τις δωρεές από 10% σε 3%, γ) μείωση των συντελεστών φόρου για τις γονικές παροχές στο 3%, δ) παράταση της εισφοράς αλληλεγγύης για δύο έτη, αλλά με μείωση κατά 30%, ε) αποσύνδεση «πόθεν έσχες» και αντικειμενικών αξιών, στ) αύξηση των δόσεων για τα ληξιπρόθεσμα από 72 έως 100, ανάλογα με το ύψος της οφειλής με μείωση 90% των προσαυξήσεων, η) διατήρηση του ΦΠΑ 13% στην εστίαση, θ) σταδιακή μείωση των φορολογικών συντελεστών σε μισθωτούς, συνταξιούχους και επιχειρήσεις και ι) μείωση των αντικειμενικών των ακινήτων από το 2015, ώστε να πλησιάσουν τις εμπορικές τιμές.