–«Κύριε Δήμα, εσείς είστε αυτός που μας δημιουργεί προβλήματα;».
–«Καλώς ήλθατε στην Επιτροπή, κυρία Μέρκελ».
Ο παραπάνω διάλογος γνωριμίας ανάμεσα στην Ανγκελα Μέρκελ και στον Στ. Δήμα έγινε στις αρχές του 2007 στις Βρυξέλλες, αμέσως μετά την ανάληψη της ευρωπαϊκής προεδρίας από τη Γερμανία. Η γερμανίδα καγκελάριος είχε μια προγραμματισμένη συνάντηση με τον Ζοζέ Μπαρόζο και τα μέλη της Επιτροπής και μόλις εμφανίστηκε στην αίθουσα απευθύνθηκε αμέσως, με μια δόση χιούμορ, στον έλληνα επίτροπο.
Ο κ. Δήμας «δημιουργούσε προβλήματα» επειδή επέμενε πως η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία έπρεπε να προχωρήσει σε επενδύσεις δισεκατομμυρίων ευρώ για να κατασκευάσει αυτοκίνητα με χαμηλότερες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα. Δεν άρεσε λοιπόν στο Βερολίνο η… «ευρωπαϊκή επιτήρηση» επί των περιβαλλοντικών, αλλά έπειτα από διαβουλεύσεις που κράτησαν περίπου έναν χρόνο βρέθηκε κοινός τόπος.
Η ευρωπαϊκή θητεία


Ο κ. Δήμας προετοίμασε αντιπροτάσεις υποστήριξης της βιομηχανίας σε συνεργασία με την Επιτροπή, αλλά και χάρη στην καλή χημεία με τον τότε γερμανό υπουργό Περιβάλλοντος και νυν αντικαγκελάριο και επικεφαλής των Σοσιαλδημοκρατών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, ο οποίος τον συμβούλευσε: «Η Μέρκελ δεν είναι αδιάλλακτη, αλλά πάντα θέλει να εξασφαλίσει κάτι προτού συναινέσει να δώσει κάτι άλλο». Ο ευρωπαϊκός Τύπος είχε προεξοφλήσει σύγκρουση του Βερολίνου με την Επιτροπή, αλλά η συμφωνία επιτεύχθηκε και μεσοπρόθεσμα η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία βρέθηκε κερδισμένη, αφού προχώρησε ταχύτερα από τον ανταγωνισμό στην κατασκευή περισσότερο «καθαρών αυτοκινήτων».
Εσχάτως αναφέρεται το όνομα του κ. Δήμα ως πιθανού υποψηφίου Προέδρου της Δημοκρατίας, δίπλα σε εκείνο του κ. Φ. Κουβέλη. Οι γνώστες της «προεδρικής αριθμητικής», όπως ο Α. Λοβέρδος, εκτιμούν ότι οι δυσκολίες του κ. Κουβέλη να συγκεντρώσει το σύνολο των βουλευτών της ΔΗΜΑΡ σε συνδυασμό με τις αποστάσεις απέναντι στην υποψηφιότητά του που αναμένεται να κρατήσουν αρκετοί δεξιοί βουλευτές οδήγησαν τη συζήτηση στο όνομα του κ. Δήμα. Ο ίδιος ο πρώην επίτροπος θεωρεί πρόωρη κάθε σχετική αναζήτηση. Αναγνωρίζει ότι πολλά άλλα πρόσωπα είναι κατάλληλα για το αξίωμα και μπορεί να εμφανιστούν ως τον Φεβρουάριο. Ηδη ο Ευ. Βενιζέλος έκανε λόγο για «μη πολιτική υποψηφιότητα». Ο κ. Δήμας διατηρεί καλή σχέση με τον πρόεδρο του ΠαΣοΚ από το 2012, όταν ήταν υπουργός Εξωτερικών στην κυβέρνηση Παπαδήμου. Ο κ. Βενιζέλος στις ιδιωτικές συζητήσεις του δεν έχει εκφραστεί αρνητικά για τον κ. Δήμα, αλλά προς το παρόν δεν επιθυμεί να δεσμευθεί για κανέναν.
Η σχέση του με τον Πρωθυπουργό είναι καλή. Τα τελευταία δύο χρόνια γίνονται συναντήσεις στο Μέγαρο Μαξίμου χωρίς να ανακοινώνονται. Το γεγονός ότι ο κ. Δήμας δεν έχει προχωρήσει σε μια «επικοινωνιακή» άσκηση του αξιώματος του αντιπροέδρου της ΝΔ, το οποίο διατηρεί από το 2010, μάλλον αρέσει στον κ. Σαμαρά. Ο κ. Δήμας διαβεβαιώνει τους συνομιλητές του ότι ο Πρωθυπουργός δεν έχει συζητήσει μαζί του οποιοδήποτε σενάριο για την Προεδρία της Δημοκρατίας.
Ενας «Βούδας» στο προεδρικό


Παράλληλα θεωρεί σωστή τη στρατηγική του κ. Σαμαρά και του κ. Βενιζέλου για την απεμπλοκή από την τρόικα και συμφωνεί με τη γενικότερη εκτίμηση ότι αυτή η κίνηση μπορεί να διαμορφώσει πρόσφορες συνθήκες για την εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή. Προσθέτει ότι η συνέχιση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων παράλληλα με την ικανοποίηση του αιτήματος για αποκατάσταση της κοινωνικής συνοχής θα συμβάλει στην οριστική επιστροφή της χώρας σε συνθήκες ανάπτυξης και ασφάλειας. Θα ήθελε ο κ. Δήμας να αναλάβει ένα «διακοσμητικό αξίωμα»; Οι είρωνες λένε ότι μόνο ένας «βούδας» ταιριάζει απολύτως στο Προεδρικό Μέγαρο… Αλλοι όμως υπογραμμίζουν ότι το ύπατο πολιτειακό αξίωμα αποδεικνύεται στην πράξη πολύ λιγότερο «διακοσμητικό» όταν υπηρετείται από προσωπικότητες που γνωρίζουν να οικοδομούν τη συναίνεση. Κοντός ψαλμός.


Ροκ, αλλά με μέτρο…
Απο το Γούντστοκ στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Η τοποθέτηση του κ. Δήμα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή έγινε από τον Κ. Καραμανλή, λίγες ημέρες μετά τις εκλογές του Μαρτίου 2004. Δεν είναι σαφές ποιος τον πρότεινε στον τότε Πρωθυπουργό. Ισως προτάθηκε από τον «στρατηγό του καραμανλισμού» Π. Μολυβιάτη, αφού ο κορίνθιος πολιτικός θεωρείται «καραμανλικός». Το 1977, όταν το αίτημα ανανέωσης ήταν τόσο ισχυρό όσο και σήμερα, ο Κωνσταντίνος Καραμανλής αποφάσισε να τοποθετήσει νέους στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας της ΝΔ. Ο κ. Δήμας ήταν τότε 36 ετών. Είχε επιστρέψει στην Ελλάδα και εργαζόταν από το 1975 ως αναπληρωτής διευθυντής της ΕΤΒΑ έπειτα από μια εξαετία στη Γουόλ Στριτ και στην Παγκόσμια Τράπεζα.
Γιος αξιωματικού του στρατού, με σπουδές νομικών, οικονομικών και πολιτικών επιστημών στην Αθήνα, στο Λονδίνο και τη Νέα Υόρκη, μάλλον δεν ήταν αρκετά «συντηρητικός» για τα δεδομένα της ασπρόμαυρης Κεντροδεξιάς της δεκαετίας του ’70. Μέχρι σήμερα διηγείται στις παρέες του ότι πήγε στο ιστορικό ροκ φεστιβάλ του Γούντστοκ το 1968, αλλά δεν κοιμήθηκε εκεί τη νύχτα γιατί υπήρχαν παντού λάσπες λόγω της βροχής. Ροκ, αλλά με μέτρο…
Το 1969-1970 εργάστηκε στη νομική εταιρεία Sullivan & Cromwell της Γουόλ Στριτ και ένας από τους συναδέλφους του ήταν ο Ντέιβιντ Ανταμς, απόγονος του προέδρου των ΗΠΑ Τζον Κουίνσι Ανταμς (1825-1829). «Πηγαίναμε στο σπίτι του, στεκόταν κάτω από το πορτρέτο του προπάππου του και ήταν ίδιος» θυμάται σήμερα. Από το 1980, όταν έγινε υπουργός Εμπορίου, ως το 2012, όταν ανέλαβε υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησης του Λ. Παπαδήμου, ο κ. Δήμας ταυτίστηκε με τη Νέα Δημοκρατία διατηρώντας παράλληλα πολύ καλές σχέσεις με το ΠαΣοΚ και την Αριστερά. Κάποιοι τον αποκαλούν «βούδα» επειδή κανείς δεν θυμάται υψηλούς τόνους στη δημόσια παρουσία του, ενώ η κυριότερη κριτική που τον συνοδεύει είναι ότι δύσκολα λαμβάνει αποφάσεις και ότι, όπως λέγεται χαρακτηριστικά, «δεν υπογράφει ποτέ τίποτε». Ο ίδιος αντικρούει αυτή την κριτική αντιπαραθέτοντας το έργο του στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ