Ενώ η κυβέρνηση επιχειρεί να διαγνώσει τις προθέσεις του Βερολίνου για την «ελληνική υπόθεση», η καγκελάριος της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ προσπαθεί να καταλάβει πού το πάει ο ΣΥΡΙΖΑ. Ετσι ο Αλ. Τσίπρας και το κόμμα του έχουν (μάλλον οικειοθελώς…) εμπλακεί σε μια παράλληλη διερευνητική διαδικασία που πιθανώς και να δώσει σύντομα κάποιες απαντήσεις για το οικονομικό και πολιτικό μέλλον της χώρας.
Στο πλαίσιο αυτής διαδικασίας, ο ΣΥΡΙΖΑ επικοινωνεί και συζητεί πλέον με όλους χωρίς δισταγμούς και χωρίς αναστολές.
Δύο πρόσφατες συναντήσεις ήταν απολύτως ενδεικτικές, ενώ μια επικείμενη παρουσία (αυτή του Γ. Σταθάκη στην ετήσια σύνοδο του ΔΝΤ σε δύο εβδομάδες) θα επισφραγίσει τον τρόπο με τον οποίο ο κ. Τσίπρας έχει πλέον αποφασίσει να πορευτεί. Η πρώτη από τις συναντήσεις των τελευταίων ημερών ήταν εκείνη των Γ. Δραγασάκη και Γ. Σταθάκη με τον υφυπουργό Εργασίας της γερμανικής κυβέρνησης Γεργκ Ασμουσεν.
Δεν ήταν μόνο ο Ασμουσεν…


Στην πραγματικότητα, τα δύο κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ δεν είχαν μια μυστική, κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον ήδη γνωστό τους, Σοσιαλδημοκράτη κ. Ασμουσεν. Επρόκειτο για μια ευρύτερη επαφή των δύο βουλευτών της αξιωματικής αντιπολίτευσης με ένα κλιμάκιο της γερμανικής κυβέρνησης, στο οποίο συμμετείχαν και στελέχη των υπουργείων Οικονομικών, Οικονομίας και Εξωτερικών, κάποια από αυτά προερχόμενα από το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα της κυρίας Μέρκελ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η συζήτηση εξελίχθηκε σε μια διερεύνηση προθέσεων του ΣΥΡΙΖΑ από τους γερμανούς αξιωματούχους, οι οποίοι πάντως με τον τρόπο τους φρόντισαν να καταστήσουν σαφές ότι δεν θα πρέπει να επενδύει κανείς σε υπερβολικές προσδοκίες ως προς το θέμα του ελληνικού χρέους.
Οι ίδιες πληροφορίες συγκλίνουν στο ότι η γερμανική κυβέρνηση έδωσε στα στελέχη τής αντιπολίτευσης να καταλάβουν (αν και η συζήτηση δεν είχε τεχνοκρατικό χαρακτήρα) ότι δεν υπάρχει κάποια τελική απόφαση ούτε ως προς το σενάριο αποχώρησης του ΔΝΤ ούτε ως προς αυτό της φημολογούμενης αποχώρησης της τρόικας.
Η εκτίμηση που κυριαρχεί με βάση αυτά τα δεδομένα στα ηγετικά κλιμάκια του ΣΥΡΙΖΑ είναι πως η γερμανική κυβέρνηση πολύ δύσκολα θα «δώσει» κάτι μεγάλο αυτή τη στιγμή στην κυβέρνηση Σαμαρά· και αυτό για έναν πολύ συγκεκριμένο λόγο: επειδή οι Γερμανοί θεωρούν ότι το πολιτικό τοπίο στην Ελλάδα είναι τουλάχιστον θολό, αντιλαμβάνονται το ενδεχόμενο μιας περιπλοκής σε περίπτωση αδυναμίας εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας και ενόψει αυτών φαίνεται πως κινούνται επιφυλακτικά.
Στο πλαίσιο αυτό, η σκληρή στάση της γερμανικής κυβέρνησης ερμηνεύεται από τον ΣΥΡΙΖΑ ως τακτική επιλογή, υπαγορευμένη από τις συνθήκες. «Δεν θα κάνει η Μέρκελ καμία χάρη στον Σαμαρά, θα επιμείνει σε μια σκληρή στάση και αυτό για να έχει έτοιμο το έδαφος σε περίπτωση που κάποια στιγμή βρεθεί ο Τσίπρας απέναντί της» εκτιμά ένα από τα υψηλόβαθμα στελέχη.
Επί της ουσίας, η εντύπωση που απεκόμισαν οι δύο κορυφαίοι συνεργάτες του κ. Τσίπρα από την πρόσφατη συνάντηση του Βερολίνου είναι ότι η πολιτική αβεβαιότητα στην Ελλάδα αποτελεί ίσως τον βασικότερο παράγοντα ανησυχίας στη γερμανική πρωτεύουσα.
Με αυτούς τους όρους ερμηνεύουν και τη διερευνητική – αναγνωριστική εκδήλωση ενδιαφέροντος της γερμανικής κυβέρνησης προς τον ΣΥΡΙΖΑ, διαδικασία στην οποία ο κ. Ασμουσεν έχει αναλάβει τον ρόλο του συνδέσμου με τις ευλογίες της γερμανίδας καγκελαρίου.

Θέλουν μαξιλάρι τα 11 δισ. ευρώ του ΤΧΣ

Το οικονομικό επιτελείο της Κουμουνδούρου «τρέχει» για την ολοκλήρωση της αναπτυξιακής πρότασης
Στη σκιά της πολιτικής αβεβαιότητας, στον ΣΥΡΙΖΑ προβληματίζονται πολύ περισσότερο από ό,τι θέλουν να δείχνουν για τις εξελίξεις του προσεχούς διαστήματος. Το ενδεχόμενο να αποκτήσει η κυβέρνηση μία έστω επικοινωνιακή δυνατότητα να μιλήσει για «απελευθέρωση» από την τρόικα προκαλεί κάποιον προβληματισμό, καθώς κάτι τέτοιο θα απαιτήσει ριζική αναπροσαρμογή στρατηγικής και τακτικών επιλογών.
Σε αυτό το πλαίσιο ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε μια δεύτερη συνάντηση, η οποία πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη Τετάρτη μεταξύ των Ι. Δραγασάκη, Ευκλ. Τσακαλώτου και του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Ι. Στουρνάρα.
Αφορμή δόθηκε από τις δηλώσεις του Αδ. Γεωργιάδη (περί φυγής καταθέσεων έπειτα από μια ενδεχόμενη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ), οι οποίες ενόχλησαν την αντιπολίτευση για πολιτικούς λόγους και τον τραπεζικό κλάδο για ουσιαστικούς.
Πλην όμως, κατά τη διάρκεια της σύντομης συζήτησης, οι δύο οικονομολόγοι του ΣΥΡΙΖΑ έθεσαν ένα ζήτημα που αποκαλύπτει έως έναν βαθμό την ανησυχία τους για τις επικείμενες εξελίξεις.
Με δεδομένα τα σενάρια και τις εκτιμήσεις που θέλουν τα επικείμενα στρες τεστ των τραπεζών να εξελίσσονται ομαλά κατά τρόπο που δεν θα απαιτείται η αξιοποίηση πολλών χρημάτων από τα 11 δισ. του ΤΧΣ και στον απόηχο των δηλώσεων του επικεφαλής του EFSF Κλάους Ρέγκλινγκ ότι τα διαθέσιμα του ΤΧΣ θα μπορούσαν υπό αυτές τις συνθήκες να ενταχθούν στον κρατικό προϋπολογισμό, τα δύο στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ θέλησαν να εκφράσουν στον κ. Στουρνάρα τη διαφωνία τους για ένα ενδεχόμενο: το να αξιοποιηθούν τα χρήματα αυτά για αποπληρωμή του σκέλους του δανείου του ΔΝΤ (ένα από τα ενδεχόμενα σενάρια που μελετώνται).
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι κ.κ. Δραγασάκης και Τσακαλώτος επέμειναν ότι τα ποσά του ΤΧΣ θα πρέπει να αξιοποιηθούν για άλλους σκοπούς (π.χ. επενδύσεις, ανάπτυξη, θέσεις εργασίας). Από την πλευρά του ο κ. Στουρνάρας τόνισε ότι από τη στιγμή που τα χρήματα αυτά καταστούν διαθέσιμα και αποδεσμευτούν από το ΤΧΣ, η κυβέρνηση αποφασίζει πώς θα τα αξιοποιήσει.
Αλλα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ επιβεβαιώνουν την κρισιμότητα που προσδίδουν στο ποσό των διαθεσίμων το οποίο θα προκύψει μετά τα στρες τεστ των τραπεζών. Λένε π.χ. ότι υπό την απειλή του χρηματοδοτικού κενού θα είναι ένα αναγκαίο «μαξιλάρι».
Οι συζητήσεις αυτές αναδεικνύουν μια άλλη παράμετρο, πηγή σημαντικού προβληματισμού για την αξιωματική αντιπολίτευση. Οπως αναγνωρίζουν κάποιοι από την ομάδα των μετριοπαθών, αν τα δεδομένα διαμορφωθούν και δρομολογηθούν προς μία κατεύθυνση, ο ΣΥΡΙΖΑ θα κληθεί και θα πρέπει να προσαρμοστεί ταχύτατα και να φύγει και αυτός από την εποχή του Μνημονίου.
Στο πεδίο αυτό αναγνωρίζεται ήδη από πολλούς ότι οι μέχρι στιγμής εξαγγελίες έχουν ένα σημαντικό κενό: την απουσία περιγραφής του αναπτυξιακού σχεδίου της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Υπό την πίεση των εξελίξεων των επόμενων εβδομάδων, στο οικονομικό επιτελείο της Κουμουνδούρου έχουν αντιληφθεί τη σοβαρότητα του ζητήματος και κάποιοι έχουν ήδη αποδυθεί σε έναν αγώνα δρόμου για την ολοκλήρωση της αναπτυξιακής πρότασης.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ