Νέα τροπή διαφαίνεται ότι παίρνει η εσωκομματική συζήτηση στο ΣΥΡΙΖΑ, εν όψει της ευρωπαϊκής συζήτησης για το ελληνικό ζήτημα και της διελκυστίνδας για την γραμμή που θα πρέπει να χαράξει και να περιγράψει στην πορεία προς τις εκλογές ο Αλ. Τσίπρας.
Τη στιγμή που η Αριστερή Πλατφόρμα επιχειρεί με (διστακτικές σε σχέση με το παρελθόν) δημόσιες τοποθετήσεις, αλλά σαφείς ως προς την επιδίωξή τους, να υπερασπιστεί και να διαφυλάξει τις θέσεις της περί της αναγκαιότητας ριζοσπαστικής στροφής και συνέπειας διακηρύξεων και πράξεων, η ΠαΣοΚογενής τάση δια του Αλ. Μητρόπουλου επιχειρεί να κατοχυρώσει τη θέση της, την επιρροή της και τον ρόλο της στην προσπάθεια προσέλκυσης κεντροαριστερών ψηφοφόρων.
Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Μητρόπουλος μιλώντας την Τρίτη στον ΒΗΜΑ FM, υπογράμμισε ότι η διαπραγμάτευση την οποία θα επιδιώξει ο ΣΥΡΙΖΑ με την Ευρώπη θα κινηθεί εντός πλαισίου και χωρίς κάποιο plan B περί εξόδου από την ΟΝΕ.
Οπως τόνισε ο κ. Μητρόπουλος, ο οποίος την Πέμπτη παρουσιάζει το βιβλίο του «Για την Ελλάδα και την Αριστερά», με ομιλητές τους Ν. Κοτζιά, Γ. Πανούση και Γ. Σταθάκη, «στην Ευρωζώνη, ο κ. Τσίπρας θα βάλει το ελληνικό ζήτημα, σε όλα τα ευρωπαϊκά και διεθνή φόρα και εκεί θα βάλει το θέμα της διαγραφής του χρέους, του οποίου μεγαλύτερη νομιμοποιητική βάση είναι η καταστροφή που μας προξένησε το πρόγραμμά τους και πάντα σε θετική διαπραγμάτευση και χωρίς ούτε μπρος ούτε πίσω απ’ το μυαλό plan b».
Ο κ. Μητρόπουλος τόνισε επίσης, απευθυνόμενος εμμέσως στην εσωκομματική αντιπολίτετυση, πως «ό,τι και να εικάζει κανείς και ό,τι και να λέει, στο μυαλό της πολιτικής ηγεσίας –που κι εγώ μετέχω –δεν υπάρχει όχι ευχέρεια ή συζήτηση ή επεξεργασία δεύτερου πακέτου από το πακέτο Τσίπρα».
Διαβεβαίωσε δε, επιχειρώντας να καθησυχάσει ότι «ο Έλληνας πολίτης δεν θα περιμένει ούτε πολιτική για καταθέσεις, διότι εμείς θα στηρίξουμε τις καταθέσεις, ούτε μονομερείς κινήσεις ούτε τσαμπουκάδες ούτε τσαρλατανισμούς. Τίποτα! Θα έχουμε μια σθεναρή πολιτική ηγεσία, σταθερή, που θα απευθύνεται σε ευρύ κοινωνικό μέτωπο και ακόμη πιστεύω ότι θα είναι εφικτή και η αυτοδυναμία και θα διαπραγματευτούμε σθεναρά».
Υπολογίζουν έδρες με βάση τις δημοσοπήσεις
Την ίδια στιγμή, η Κουμουνδούρου, σε μία προσπάθεια να κεφαλαιοποιήσει τις εντυπώσεις που δημιουργούν οι τελευταίες δημοσκοπήσεις, επενδύει στην προοπτική της αυτοδυναμίας, από την οποία όπως λένε στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης, απέχει μόλις «μία ανάσα».
Ο ΣΥΡΙΖΑ μάλιστα προχωρεί και σε μία ασυνήθιστη ενέργεια, αντιστοιχίζοντας τα ευρήματα των τελευταίων δημοσκοπήσεων με τα κατ’ αναγωγή εκλογικά αποτελέσματα και τις τις έδρες που θα καταλάμβανε στη Βουλή. Με βάση αυτους τους υπολογισμούς, στην Κουμουνδούρου εκτιμούν ότι η εκλογική δύναμη του ΣΥΡΙΖΑ κυμαίνεται μεταξύ 30 και 32% και η κοινοβουλευτική του δύναμη μεταξύ 136 και 132 εδρών.