Για να γίνει κανείς αρεστός στην Άνγκελα Μέρκελ – εκτός από το να είναι πολιτικά ορθός – δεν χρειάζονται πολλά. Μερικές φωτογραφίες φτάνουν. Σαν εκείνες από την Αμφίπολη που της έδειξε ο Αντώνης Σαμαράς στην αρχή της συνάντησής τους το μεσημέρι της Τρίτης στο Βερολίνο. «Η Μέρκελ έμεινε» έλεγε αργότερα παριστάμενος. «Δεν ήξερε τίποτα για την ανακάλυψη του τάφου».

Παρόμοια ήταν και η δήλωση γερμανικής κυβερνητικής πηγής: «Η καγκελάριος ήταν πολύ εντυπωσιασμένη από την ομορφιά των κτισμάτων και των γλυπτών».

Αυτός ο εντυπωσιασμός εξηγεί ίσως και το λυρισμό (κάτι εντελώς ασυνήθιστο γι αυτήν), με τον οποίο εκφράστηκε η ίδια για την εξέλιξη της ελληνικής οικονομίας στη συνέντευξη τύπου μετά το γεύμα εργασίας. «Ξέρω τι δύσκολες στιγμές περνά η χώρα, αλλά τα πρώτα τρυφερά φυτά της επιτυχίας είναι ήδη ορατά» είπε. (βλέπε ρεπορτάζ για συνέντευξη τύπου)

Πιο νηφάλιος ο έλληνας πρωθυπουργός απαρίθμησε τα επιτεύγματα της κυβέρνησής του (από το πρωτογενές πλεόνασμα έως και την έξοδο στις αγορές και δη, όπως τόνισε, πολύ νωρίτερα από ότι προβλεπόταν) για να καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η Ελλάδα δεν θα χρειαστεί τρίτο πρόγραμμα βοήθειας.

Επόμενο έτσι, η συζήτηση να στραφεί μετά γύρω από την «επόμενη ημέρα», ήτοι τη μεταμνημονιακή. «Η Μέρκελ έδειξε αισιόδοξη ότι θα ολοκληρωθεί το τρέχον πρόγραμμα μέχρι τα τέλη του 2014 και βεβαίωσε ότι θα στηρίξει και τις μετέπειτα προσπάθειες της Ελλάδας για οικονομική ανάρρωση» έλεγε ο ίδιος παριστάμενος.

«Την επόμενη ημέρα η Ελλάδα θα είναι χωρίς μνημόνιο» πρόσθεσε κατά τον ίδιο ο κ.Σαμαράς. Κι αυτό σημαίνει ολική επάνοδο στις αγορές.

Η συζήτηση, σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες, κύλησε ήρεμα, χωρίς σοβαρές διαφωνίες.

«Η συνάντηση πήγε καλά επειδή εξασφαλίσαμε μια δημοσιονομική σκληρή Ελλάδα» συμπέρανε αργότερα ελληνική κυβερνητική πηγή.

Η ίδια πηγή χαρακτήρισε αστήρικτες τις απόψεις γερμανών αξιωματούχων, σύμφωνα με τις οποίες το πρωτογενές πλεόνασμα αποτελεί «φούσκα» και ότι ως εκ τούτου δεν θα πρέπει να αποκλείεται η επιβολή ενός τρίτου προγράμματος. «Το πλεόνασμα αποτελεί πραγματικότητα που έχουν διαπιστώσει οι διεθνείς στατιστικές υπηρεσίες και έχουν αναγνωρίσει όλες οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις» είπε.

Αναφορικά με το ΔΝΤ, η πηγή πρόσθεσε, ότι εφόσον συντελεστεί η αποχώρηση από αυτό πριν τον προβλεπόμενο χρόνο, δηλαδή πριν τα τέλη του 2016 και ενδεχομένως μάλιστα στις αρχές του 2015, το κενό που θα προκύψει (σ.σ.: περίπου 13 δισεκατομμύρια ευρώ) θα καλυφθεί από την ίδια τη χώρα και όχι μέσω ενίσχυσης από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Υπάρχει το οξύμωρο σχήμα, να αποχωρεί από το ελληνικό πρόγραμμα η Ευρωπαϊκή Ένωση, να παραμένει όμως σε αυτό το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο» διαπίστωσε. Η μάλλον ψυχολογική εξήγηση της: Οι σχεδιαστές του μνημονίου είχαν υπολογίσει ότι η Ελλάδα δεν θα κατάφερνε να πραγματοποιήσει τους στόχους της μέχρι το 2014 και ότι επομένως θα χρειαζόταν και εκ των υστέρων την ενίσχυση της ΕΕ. Αυτό όμως δεν συνέβη – με αποτέλεσμα το παραπάνω «οξύμωρο σχήμα».

Αναφερόμενη στο αίτημα του κ.Σαμαρά για φοροελαφρύνσεις, η πηγή είπε χωρίς αυτές δεν πρόκειται να προσελκυσθούν επενδύσεις. Η Ελλάδα, τόνισε, συνορεύει με χώρες με πολύ χαμηλότερους φορολογικούς συντελεστές, που αποτελούν μαγνήτη για τους διεθνείς επενδυτές. Παράδειγμα η Βουλγαρία, στην οποία μάλιστα μεταφέρουν τις φίρμες τους και πολλοί έλληνες επιχειρηματίες από τη Βόρεια Ελλάδα.

Χρειάζεται «σοβαρότητα» τόνισε. Και αυτή η λέξη, μαζί με τον όρο «επόμενη ημέρα» θα κυριαρχούν όπως φαίνεται στο κυβερνητικό λεξιλόγιο τους επόμενους μήνες.