Xαιρετισμό σε εκδήλωση της αμερικανοεβραϊκής επιτροπής (American Jewish Committee), που πραγματοποιήθηκε στη Νέα Υόρκη, με θέμα τον αντισημιτισμό, απηύθυνε ο υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος.

«Είναι μεγάλη μου χαρά που βρίσκομαι και φέτος εδώ μαζί σας για να επαναβεβαιώσουμε και να υπογραμμίσουμε τη μεγάλη σημασία της φιλίας μας. Της φιλίας μεταξύ του ελληνικού και του εβραϊκού λαού. Της φιλίας ανάμεσα στο Ισραήλ και την Ελλάδα. Και της φιλίας μεταξύ των διασπορών των δυο αρχαίων μας λαών» υπογράμμισε στην αρχή του χαιρετισμού του, σημειώνοντας:

«Βρίσκομαι εδώ, επίσης, για να επαναλάβω τη δέσμευσή μας στον αγώνα κατά της ξενοφοβίας, του ρατσισμού και, ιδίως, του αντισημιτισμού. Πέρυσι, σας διαβεβαιώσαμε ότι θα λάβουμε όλα τα αναγκαία μέτρα για να αντιμετωπίσουμε τέτοιου είδους συμπεριφορές, οι οποίες δεν έχουν καμιά θέση στην ελληνική κοινωνία».

Ο κ. Βενιζέλος έκανε αναφορά στην πολιτική της κυβέρνησης και στη θέση του ελληνικού λαού για τον αντισημιτισμό, επισημαίνοντας: «Στις αρχές αυτού του μήνα, η Βουλή των Ελλήνων αναθεώρησε την αντιρατσιστική νομοθεσία. Και είμαι στην ευχάριστη θέση να σας αναφέρω ότι αυτός ο νέος νόμος περιλαμβάνει πιο διευρυμένα κριτήρια και αυστηρότερες ποινές για όσους επιδοκιμάζουν, υποτιμούν ή αρνούνται το Ολοκαύτωμα. Κατά τον τελευταίο χρόνο, η ηγεσία της Χρυσής Αυγής που, μεταξύ άλλων, έχει επανειλημμένως εκφράσει φιλοναζιστικά αισθήματα, έχει τεθεί υπό κράτηση και βρίσκεται ενώπιον της Δικαιοσύνης.»

Ο υπουργός αναφέρθηκε επίσης στη νομοθεσία, η οποία προβλέπει τη χορήγηση ελληνικής ιθαγένειας σε Εβραίους, που είχαν «ξεριζωθεί από την πατρίδα μας κατά τη διάρκεια της ναζιστικής κατοχής και είναι τώρα Ισραηλινοί πολίτες».

Καταλήγοντας, ο κ. Βενιζέλος υπογράμμισε τη σημασία της συνεργασίας Ελλάδας- Ισραήλ, τονίζοντας: «Η Ελλάδα και το Ισραήλ είναι φίλοι και εταίροι, σε μία περιοχή όπου παρόμοιες σχέσεις σπανίζουν και, άρα, έχουν ζωτική σημασία. Και χαίρομαι γιατί αυτή η σχέση αντικατοπτρίζεται και στις σχέσεις μεταξύ της ελληνικής και της εβραϊκής διασποράς».