Η αμερικανική διπλωματία θα έχει υψηλή εποπτεία στο Κυπριακό όπως διεφάνη από τη συνάντηση που είχε στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης με τον αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Τζον Κέρι.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες θέλουν κατ’ αρχήν να προχωρήσουν οι έρευνες για υδρογονάνθρακες εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κύπρου, με την ιταλοκορεατική κοινοπραξία των ΕΝΙ και KOGAS να ξεκινά σειρά ερευνητικών γεωτρήσεων τις επόμενες ημέρες. Παράλληλα όμως, θέλουν να δουν και πρόοδο στην επόμενη φάση των διαπραγματεύσεων υπό τον νέο ειδικό απεσταλμένο του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, τον Νορβηγό Έσπεν Μπαρθ Αϊντα.

Σε αυτό το πλαίσιο, αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε μετά από τη συνάντηση Αναστασιάδη – Κέρι ότι ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας θα έχει προσωπική εμπλοκή στο ζήτημα και δεν αποκλείεται να επισκεφθεί και τη Λευκωσία – εφόσον όμως οι συνθήκες είναι ώριμες για κάτι τέτοιο.

Πέραν της συνάντησης Αναστασιάδη – Κέρι πάντως, ο υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης θα έχει συνομιλίες με τη Βικτώρια Νούλαντ, υφυπουργό αρμόδια για ευρωπαϊκές υποθέσεις και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης με την Αμάντα Σλόατ, βοηθό υπουργό για ευρωπαϊκά θέματα. Στις δύο συναντήσεις αναμένεται λογικά να συζητηθεί και η περαιτέρω συνεργασία Κύπρου – ΗΠΑ σε διάφορα θέματα (πχ στρατιωτική συνεργασία, ενέργεια).

Η κινητικότητα πάντως είναι έντονη και οι συναντήσεις στη Νέα Υόρκη διαρκής. Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι-μουν συναντήθηκε τόσο με τον κ. Αναστασιάδη όσο και με τον τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ενώ θα δει και τον τουρκοκύπριο ηγέτη Ντερβίς Έρογλου σε μία προσπάθεια να συγχρονιστούν και να συντονιστούν οι διαδικασίες.

Ο κ. Μπαν είχε συνομιλία για το Κυπριακό και με τον έλληνα υπουργό Εξωτερικών Ευάγγελο Βενιζέλο την Κυριακή, ανοίγοντας τον κύκλο των εν λόγω συναντήσεων των βασικών εμπλεκομένων μερών στο Κυπριακό.

Την ίδια στιγμή η Άγκυρα, με επαναλαμβανόμενες δηλώσεις του υπουργού με αρμοδιότητα τα θέματα Ευρωπαϊκής Ένωσης Μπαχάρ Μποζκίρ επιδιώκει να δημιουργήσει κλίμα υπέρ της – καταρχήν σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Η τουρκική τακτική ξεδιπλώνεται σε δύο άξονες.

Πρώτον, θέλει να υπενθυμίσει ότι το 2004 η Κυπριακή Δημοκρατία δεν έπρεπε να ενταχθεί στην ΕΕ επειδή οι Ελληνοκύπριοι απέρριψαν το Σχέδιο Αναν. Δεύτερον, επιδιώκει να εμφανίσει την Άγκυρα ως ειλικρινώς ενδιαφερόμενη να ενταχθεί στην ΕΕ – εξ’ ου και η παρουσίαση προσφάτως της νέας στρατηγικής της στο θέμα αυτό, ενόψει και της αναμενόμενης Έκθεσης Προόδου από την Κομισιόν.

Την ίδια στιγμή, η Άγκυρα φέρεται να διαβεβαιώνει άλλους συνομιλητές της – πχ τους Αμερικανούς – ότι έχει τη θέληση να λύσει το Κυπριακό, κάτι όμως που απομένει να φανεί στην πράξη.