Με τον αρχιεπίσκοπο Δημήτριο και με τον πρόεδρο της Κύπρου, Νίκο Αναστασιάδη, θα συναντηθεί σήμερα, Δευτέρα, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στις ΗΠΑ.

Ο κ. Βενιζέλος θα συζητήσει με τον αρχιεπίσκοπο Δημήτριο «κοινές πρωτοβουλίες» για την αντιμετώπιση -όπως είπε ο ίδιος- «της απειλής κατά των χριστιανών, αλλά και άλλων εθνοτικών και θρησκευτικών κοινοτήτων στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής».

Ο κ. Βενιζέλος, στο πλαίσιο των επαφών του στην 69η Σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, θα έχει στη συνέχεια συνάντηση με τον Πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδη και τον υπουργό Εξωτερικών της Κύπρου, Ιωάννη Κασουλίδη.

Μετά τη χθεσινή συνάντησή του με τον γγ του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν είχε αναφέρει, μεταξύ άλλων: «Στηρίζουμε τις πρωτοβουλίες του Προέδρου Αναστασιάδη, θεωρούμε ότι ο διορισμός του νέου ειδικού συμβούλου του γενικού γραμματέα του κ. Άιντε είναι μια πολύ καλή επιλογή, που μπορεί να λειτουργήσει υποβοηθητικά, αλλά θέλουμε πάντα μια λύση, η οποία να κινείται στο πλαίσιο των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, μια λύση, η οποία να είναι βιώσιμη, δίκαιη, μια λύση που να είναι σύμφωνη με το κοινοτικό κεκτημένο και, πρωτίστως, μια λύση, η οποία να μπορεί να γίνει δεκτή από τον κυπριακό λαό, από τις δύο κοινότητες, μέσω δημοψηφίσματος».

Μίλησε για «ένα πολύ μεγάλο κεκτημένο δημοκρατικής αυτοδιάθεσης και έχει πάρα πολύ μεγάλη σημασία να κάνουμε δημιουργική χρήση αυτού του κεκτημένου υπέρ των εθνικών συμφερόντων, γιατί η Κυπριακή Δημοκρατία είναι κράτος- μέλος του ΟΗΕ και κράτος- μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αυτό το κεκτημένο της διεθνούς νομικής προσωπικότητας δεν μπορούμε να το θίξουμε. Οποιαδήποτε εξέλιξη πρέπει να τηρεί τις εγγυήσεις, που ανέφερα και εφόσον αυτό θα το κάνει δεκτό ο κυπριακός λαός, ο ίδιος, με την ψήφο του».

Κατά την ομιλία του στο Γενικό Προξενείο της Ελλάδας και αναφερόμενος στις οικονομικές εξελίξεις στην Ελλάδα, ο κ. Βενιζέλος κάλεσε την Ομογένεια να προβάλει «το σύγχρονο πρόσωπο μιας Ελλάδας που βγαίνει από την κρίση, μετά από πάρα πολύ δύσκολα χρόνια προσαρμογής, για την ακρίβεια μετά από επτά χρόνια ύφεσης, από το 2008».

Ο κ. Βενιζέλος υπογράμμισε: «Διαλέξαμε τον δύσκολο δρόμο της παραμονής στην ευρωζώνη, γιατί αυτός ήταν ασφαλέστερος για τη χώρα και αυτός που προσέφερε τελικά στους Έλληνες και τις Ελληνίδες τη δυνατότητα να ελπίζουν ξανά πως πάρα πολύ γρήγορα η Ελλάδα, όχι απλά και μόνο θα βρει τη θέση που κατείχε, αλλά και μια πολύ πιο καλή, ανταγωνιστική θέση μέσα στην Ευρώπη και μέσα στην παγκόσμια οικονομία».

Επίσης, επισήμανε: «Δεν υπήρχε άλλη επιλογή. Ο μύθος ενός άλλου εναλλακτικού σχεδίου απεδείχθη επικίνδυνος και, όταν έχεις μπροστά σου το δίλημμα της ασύντακτης χρεοκοπίας της χώρας, που θα σήμαινε πως εξανεμίζονται περιουσίες, εισοδήματα και ευκαιρίες, ή την επιλογή των δύσκολων μέτρων προσαρμογής, είσαι υποχρεωμένος να διαλέξεις τα δύσκολα αυτά μέτρα».

Ο κ. Βενιζέλος θα συναντηθεί με τους ομολόγους του του Κατάρ και της Παλαιστινιακής Αρχής, ενώ το απόγευμα (τοπική ώρα) θα έχει συνάντηση με εκπροσώπους αμερικανοεβραϊκών οργανώσεων και θα συμμετάσχει σε εκδήλωση της Αμερικανοεβραϊκής Επιτροπής, με θέμα τον αντισημιτισμό στην Ευρώπη. Το βράδυ, θα παρακαθίσει σε δείπνο εργασίας για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή.