Στο Ποτάμι, τουλάχιστον, ξέρουν να κάνουν διάλογο. Από τις 10 το πρωί που ξεκίνησε η ημερίδα για την παρουσίαση των 21 θέσεων του κόμματος για τη διακυβέρνηση της χώρας ως τις 10 το βράδυ που ολοκληρώθηκε η διάρκειας δύο ωρών ομιλία του Σταύρου Θεοδωράκη, το αμφιθέατρο στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης ήταν ασφυκτικά γεμάτο.

Από το βήμα πέρασαν 60 ομιλητές και όλοι σεβάστηκαν τα λίγα λεπτά που τους αναλογούσαν βάσει του προγράμματος και όταν τα ξεπερνούσαν εγκατέλειπαν τους προβολείς αυτοσαρκαζόμενοι. Η διαδικασία ήταν περισσότερο ακαδημαϊκή παρά παραδοσιακά κομματική -ακόμα και οι επώνυμοι δεν ήταν καθισμένοι στις πρώτες σειρές αλλά ανάμεσα στο πλήθος.

Επίσης όλοι κατέθεσαν προτάσεις, αν αυτές είναι ρεαλιστικές θα δοκιμαστούν στον δημόσιο διάλογο το προσεχές διάστημα, σε μια ατμόσφαιρα όχι καταγγελίας αλλά σαφούς αποστασιοποίησης από το παλαιό πολιτικό σύστημα.

Ο κ. Θεοδωράκης στην ομιλία του αποσαφήνισε ότι Το Ποτάμι είναι ένα κεντρώο κόμμα, επισήμανε ότι οι θέσεις που παρουσιάζει αποτελούν για το κόμμα του τη βάση για να συμμετάσχει σε κυβέρνηση συνεργασίας.

«Δεν θέλουμε να γίνουμε υπουργοί», είπε, τόνισε όμως ότι τα πρόσωπα που θα επιλεγούν για υπουργικούς θώκους είναι σημαντικά όσο και η συμφωνία για τις λύσεις.

Ζήτησε επίσης, να μην διαλυθεί η παρούσα Βουλή χωρίς να ξεκινήσει η διαδικασία αναθεώρησης του Συντάγματος, πρότεινε ριζικές αλλαγές στη δημόσια διοίκηση και μείωση των υπουργείων αλλά και των υπουργών, και ειδικά σε ότι αφορά την προεδρική εκλογή είπε ότι «δεν πρέπει να καταφύγουμε στις μετριότητες, στους συνταξιούχους της πολιτικής» μόνο για να αποφευχθούν οι εκλογές.

Νωρίτερα, ο Ανδρέας Κούτρας, ένας από τους ομιλητές από τον χώρο της αγοράς είχε παρουσιάσει τη μελέτη του με προτάσεις για τη βιωσιμότητα του χρέους και μια από αυτές ήταν το κούρεμα των ομολόγων της ΕΚΤ που εξαιρέθηκαν από τοPSI. Οπότε ο κ. Θεοδωράκης έθεσε ερώτημα προς τον Ευάγγελο Βενιζέλο τι έχει να πει για τα ομόλογα αυτά;
Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Ποταμιού το χρέος μετά από αυτή τη διαδικασία θα μπορούσε να είναι μικρότερο κατά σχεδόν 29 δις. ευρώ.

Τραπεζικές πηγές όμως διευκρίνιζαν ότι η ΕΚΤ επιστρέφει τα κέρδη από τα ομόλογα αυτά και ότι αν κουρεύονταν τα ομόλογα που είχε αγοράσει η ΕΚΤ θα έπρεπε τα υπουργεία Οικονομικών της ευρωζώνης να καλύψουν την τρύπα, μια περιπλοκή που θα τίναζε στον αέρα τοPSIμέσω του οποίου διαγράφηκε χρέος ύψους 180 δις. ευρώ.

Ο κ. Θεοδωράκης, επιτέθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας ότι δεν καταλαβαίνει τι τον εμποδίζει να συνταχθεί με τη λογική αφού δεν βαρύνεται με κυβερνητικές αμαρτίες και πρόσθεσε απευθυνόμενος στην ηγεσία της Κουμουνδούρου: «αυτοί οι λεβέντες του βαθέως κράτους που σας προγυμνάζουν στις κυβερνητικές ευθύνες σας καταστρέφουν». Κατηγόρησε τον κ. Βενιζέλο ότι είναι γαντζωμένος στην αντιπροεδρία και τον Αντώνη Σαμαρά ότι παραπαίει ανάμεσα στους ευρωπαίους συνομιλητές του και στους κομματάρχες του.
Σε ότι αφορά το Ποτάμι, σημείωσε ότι είναι κόμμα του Κέντρου αλλά δεν είναι το αραχνιασμένο κέντρο, που τηρεί ισορροπίες και τα έχει καλά τόσο με τη Δεξιά όσο και με την Αριστερά. «Το Ποτάμι είναι το Κέντρο των αλλαγών», υπογράμμισε. Στην εκδήλωση μίλησαν μεταξύ άλλων οι Γρηγόρης Ψαριανός, ο οποίος είπε ότι αν διαλυόταν η Βουλή και είχαμε εκλογές θα ψήφιζε Ποτάμι και ενδεχομένως να ήταν και υποψήφιος του και Πέτρος Τατσόπουλος, που μίλησε για τις στρεβλώσεις του μπόνους των 50 εδρών. Επίσης παρακολούθησαν την εκδήλωση οι: Νίκος Αλιβιζάτος, Ανδρέας Παπαδόπουλος, Κατερίνα Μάρκου, Άννυ Ποδηματά, Θοδωρής Αθερίδης.