Από τότε που έγινε πρωθυπουργός, ο Αντώνης Σαμαράς επισκέπτεται τακτικά την καγκελαρία του Βερολίνου –τον Αύγουστο του 2012, και ύστερα τον Ιανουάριο, τον Ιούλιο και τον Νοέμβριο του 2013. Η επίσκεψή του την ερχόμενη Τρίτη θα είναι η πέμπτη. «Ασυνήθιστα μεγάλος αριθμός» λέει γερμανός διπλωμάτης. «Από τους ευρωπαίους ηγέτες συχνάζουν εκεί περισσότερο μόνο ο Φρανσουά Ολάντ και δυο-τρεις πρωθυπουργοί χωρών που γειτονεύουν με τη Γερμανία».
Η νέα συνάντηση είναι καλά προετοιμασμένη –γι’ αυτό φρόντισε ο «σέρπα» (σύμβουλος) της καγκελαρίου για την Ευρώπη Νικολάους Μάγερ-Λάντρουτ, που επισκέφθηκε την προπερασμένη εβδομάδα την Αθήνα και είχε εντατικές συνομιλίες με το επιτελείο του κ. Σαμαρά.
Η Ανγκελα Μέρκελ και ο κ. Σαμαράς θα συζητήσουν, σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Στέφαν Σάιμπερτ, όλα τα καυτά οικονομικά θέματα, όπως τη ρύθμιση του χρέους, δεν θα προδικάσουν όμως, όπως θα το ήθελε η ελληνική πλευρά, τις εξελίξεις με τη μορφή αποφάσεων. «Τέτοιες αποφάσεις δεν μπορούν να ληφθούν σε διμερές, αλλά μόνο σε ευρωπαϊκό επίπεδο» τονίζει.
Ο κ. Σαμαράς επιδιώκει προφανώς να πληροφορηθεί κατ’ αρχάς τις προθέσεις της κυρίας Μέρκελ και να εκμαιεύσει από την ίδια κάποιες, έστω και «καταρχήν» παραχωρήσεις. «Η καγκελάριος θέλει σε πρώτη γραμμή να ακούσει μια ανάλυση της τρέχουσας κατάστασης στην Ελλάδα. Η ίδια θα αποφύγει να τοποθετηθεί δηλώνοντας ότι περιμένει γι’ αυτό το νέο πόρισμα της τρόικας» λέει ανώτατο κυβερνητικό στέλεχος. «Για παραχωρήσεις, πάντως, δεν θέλει να ακούσει κουβέντα».
Ολα δείχνουν ότι οι πιο δύσκολες στιγμές θα κυλήσουν κατά τη συζήτηση του χρέους. «Δεν υπάρχει περιθώριο περαιτέρω ρύθμισης» λέει ο στενός συνεργάτης της κυρίας Μέρκελ Νόρμπερτ Μπάρτλε. «Είναι σχεδόν πλέον αδύνατον να μειώσουμε κι άλλο τους τόκους ή να επιμηκύνουμε τη διάρκεια εξόφλησης».
Υπάρχουν βέβαια και παρατηρητές, όπως ο καθηγητής της Οικονομίας στο Πανεπιστήμιο του Πότσνταμ Αλέξανδρος Κρητικός, ο οποίος υποστηρίζει ότι ο κ. Σαμαράς θα παρακάμψει εξαρχής τον σκόπελο του χρέους επειδή γνωρίζει εκ των προτέρων ότι θα πάρει αρνητική απάντηση. «Η προτεραιότητά του είναι η κατάργηση της τρόικας» λέει. «Το Βερολίνο θα του δείξει σίγουρα κατανόηση αν επικαλεστεί τον κίνδυνο του σχηματισμού κυβέρνησης από τον ΣΥΡΙΖΑ έπειτα από νέες εκλογές, σε περίπτωση που η τρόικα παραμείνει στην Ελλάδα».
Το επίσημο Βερολίνο αποκρούει βέβαια κατηγορηματικά αυτή την άποψη. «Είναι αδιανόητη η απομάκρυνση της τρόικας προτού εκπνεύσει ο χρόνος της αποστολής της» λέει το ίδιο ανώτατο κυβερνητικό στέλεχος. Ανάλογη είναι η στάση του αναφορικά με το ΔΝΤ. «Τίποτα δεν μπορεί να αντικαταστήσει την τεχνογνωσία του ΔΝΤ» προσθέτει. «Χωρίς αυτήν η ελληνική οικονομία θα ξαναρχίσει να παραδέρνει».


Νόρμπερτ Μπάρτλε
«Μπορεί κάποτε να συναντήσει τον Τσίπρα»

Επιμένει στην απόρριψη της διαγραφής μέρους του χρέους ο Νόρμπερτ Μπάρτλε, εκπρόσωπος της κοινοβουλευτικής ομάδας των Χριστιανοδημοκρατών στην επιτροπή προϋπολογισμού.
Η Αθήνα επιδιώκει να καταργήσει την τρόικα και να βγάλει από το παιχνίδι και το ΔΝΤ. Ρεαλιστική επιδίωξη;
«Καθόλου. Θα προσκρούσει στη σθεναρή αντίσταση των πιστωτών. Για την Ανγκελα Μέρκελ το ΔΝΤ είναι ο πιο κατάλληλος θεσμός για την υποστήριξη των πληττόμενων από την κρίση χωρών. Καταλαβαίνω εκείνους που τη μισούν, ιδίως όσους πλήττονται από τα μέτρα της, όμως αυτή δεν κάνει δική της πολιτική, αλλά εκείνη των χωρών-δανειστών που αποφασίστηκε με δημοκρατικά νομιμοποιημένες διαδικασίες. Είναι άδικο να γίνεται αυτή ο αποδιοπομπαίος τράγος».
Ούτε και η ελληνική κυβέρνηση θέλει όμως να πληρώσει τα σπασμένα…

«Ούτε και η Αθήνα αξίζει κάτι τέτοιο. Πολλές μεταρρυθμίσεις της είναι όμως άτολμες, όπως για παράδειγμα στον τομέα της διοίκησης και των αποκρατικοποιήσεων».

Ο ΣΥΡΙΖΑ ζηεί διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους, ανάλογη με εκείνη της Γερμανίας μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
«Δεν βρισκόμαστε πλέον στη μεταπολεμική εποχή. Μια διαγραφή του χρέους θα κατέστρεφε την εμπιστοσύνη των δανειστών και θα άφηνε την Ελλάδα εκτός αγορών».
Ακόμη και ο Πάπας υποδέχθηκε τις προάλλες για συνομιλία τον Αλέξη Τσίπρα. Γιατί δεν το κάνει και η Ανγκελα Μέρκελ;

«Δεν αποκλείω να το κάνει κάποτε. Γιατί όχι; Αλλά αυτό θα το αποφασίσει η ίδια».

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ