Οι κινήσεις του επιτελείου της Κουμουνδούρου και μερικών στελεχών στο εσωτερικό πολιτικό πεδίο είναι ιδιαίτερα πυκνές κατά το τελευταίο διάστημα. Το εγχείρημα της προσέλκυσης πολιτικών στελεχών είναι το μεγάλο ζητούμενο, όπως και η επικοινωνία με πρόσωπα από το πεδίο της οικονομίας και των τραπεζών, με το βλέμμα στραμμένο στην επόμενη ημέρα.
Ετσι, θεωρείται ζήτημα χρόνου η κρούση και η απόπειρα προσέγγισης με πρόσωπα όπως ο Μ. Ανδρουλάκης ή ο Μ. Μπόλαρης, η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, η Μιλένα Αποστολάκη και άλλοι πρώην βουλευτές και υπουργοί του ΠαΣοΚ. Κάποιες πηγές επιμένουν και συμπεριλαμβάνουν στα πρόσωπα το όνομα των οποίων ακούγεται εντόνως ως πιθανών μελλοντικών συνεργατών τον Ν. Χριστοδουλάκη. Οπως λένε, «ο Χριστοδουλάκης θα πρέπει σύντομα να περιμένει μια διερευνητική κρούση από τον Τσίπρα». Στο πεδίο αυτό δραστηριοποιείται η Λούκα Κατσέλη και έχει ήδη επιχειρηθεί προσέγγιση με τραπεζικά στελέχη όπως ο Θ. Πανταλάκης. Η τακτική αυτή έχει προφανή στόχο: τη διεύρυνση του δυναμικού με την ελπίδα της προσέλκυσης ψηφοφόρων και, πάντως, με σκοπό την ενίσχυση της δυναμικής του ΣΥΡΙΖΑ.
Υπάρχει όμως και μια μάχη που (παρασκηνιακώς) έχει ήδη ξεκινήσει στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και αφορά τη σύνθεση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της επόμενης ημέρας και την ομοιογένειά της.
Στο πεδίο αυτό, πρόθεση της ηγετικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ είναι η επίτευξη της μεγαλύτερης δυνατής ομοιογένειας, η οποία περνά και από τη διαδικασία πολιτικών «μεταγραφών», ακόμη και χαμηλόβαθμων πρώην στελεχών του ΠαΣοΚ και άλλων δυνάμεων.
Εν όψει αυτού περιχαρακώνεται και προετοιμάζεται η Αριστερή Πλατφόρμα, η οποία διατηρεί δυνάμεις στους κατά τόπους μηχανισμούς και πάντως εξακολουθεί να αντιδρά στις προοπτικές «αλλοίωσης της ταυτότητας» του ΣΥΡΙΖΑ.
Μια τρίτη ομάδα που δραστηριοποιείται εν όψει της διαδικασίας προέρχεται από το ΠαΣοΚ (Αλ. Μητρόπουλος, Π. Κουρουμπλής, Ι. Μιχελογιαννάκης), οι οποίοι επιχειρούν να ενισχύσουν τις θέσεις τους σε όλα τα κομματικά επίπεδα. Η στάση του κ. Τσίπρα έναντι αυτών είναι ιδιαιτέρως προσεκτική, καθώς αποτελούν σε αυτή τη φάση μια χρήσιμη συμμαχία και ένα «ανάχωμα» προς τις πιέσεις για ριζοσπαστικοποίηση, συγκρούσεις και τυφλές ρήξεις.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ