Την επόμενη ημέρα για τον ίδιο και τον ΣΥΡΙΖΑ στο διεθνές, το εσωτερικό και το εσωκομματικό πεδίο ετοιμάζει ο Αλ. Τσίπρας. Επειτα από μια από πολιτικής απόψεως επιτυχημένη παρουσία στη ΔΕΘ (κάποιοι στον ΣΥΡΙΖΑ μιλούν για «ηγεμονική εμφάνιση»), ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει ήδη κινηθεί για την προετοιμασία πρωτοβουλιών με στόχο την ισχυροποίησή του στην Ευρώπη και τη διεύρυνση των συμμαχιών του στην Ελλάδα, με πρόσωπα, φορείς και κοινωνικές ομάδες.
Από το Κόμο στη Ρώμη
Ο καταιγιστικός ρυθμός με τον οποίο ο κ. Τσίπρας επιχειρεί να ανοίξει διαύλους επικοινωνίας με πολλά κέντρα συνδέεται άμεσα με τις πρόσφατες διεθνείς παρουσίες του. Σύμφωνα με πληροφορίες, σε μία από αυτές –στο Κόμο –ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ απέκτησε πρόσβαση και στην ιταλική κυβέρνηση και στον πρωθυπουργό Ματέο Ρέντσι, προς τον οποίο έχει ήδη υποβληθεί πρόταση για κοινή δράση και συντονισμό σε ένα συγκεκριμένο θέμα: τη διεκδίκηση μιας αλλαγής πολιτικής, η οποία δεν θα αντίκειται στις ευρωπαϊκές επιταγές, αλλά θα διευκολύνει (κατά τον ΣΥΡΙΖΑ και πολλά στελέχη του) μια συζήτηση για ελάφρυνση του χρέους και ταυτοχρόνως θα ανοίγει ένα παράθυρο στην ανάπτυξη, στις επενδύσεις και στη δημιουργία θέσεων εργασίας.
Με βάση τις ίδιες πληροφορίες, η ιταλική πολιτική ελίτ που συμμετείχε στο συνέδριο του ιδρύματος Αμπροσέτι στο Κόμο (μεταξύ αυτών οι πρώην πρωθυπουργοί Μάριο Μόντι και Ενρίκο Λέτα) συζήτησε με τον κ. Τσίπρα, άκουσε την πρότασή του και ατύπως ανέλαβε να τη μεταφέρει στην ιταλική ηγεσία.
Η πρόταση –η οποία συνδυάζεται άμεσα με τις συνεχείς διαβεβαιώσεις Τσίπρα – Δραγασάκη περί προσήλωσης στην πολιτική των ισοσκελισμένων προϋπολογισμών και των πλεονασμάτων –συνίσταται στα εξής: Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και το οικονομικό επιτελείο του έχουν μελετήσει ένα σχέδιο και διερευνούν τις δυνατότητες προώθησης και επιτυχίας του.
Στη βάση του βρίσκεται η ιδέα εναλλακτικής αξιοποίησης των πλεονασμάτων. Πιο συγκεκριμένα, η σκέψη που έχει διατυπωθεί είναι το ήμισυ του πλεονάσματος να αξιοποιείται για την αποπληρωμή του χρέους και το υπόλοιπο να διοχετεύεται στην εγχώρια οικονομία, υπό μορφή επενδύσεων και πάντως με πρωταρχικό στόχο τη δημιουργία θέσεων εργασίας.
Πέραν του κ. Ρέντσι, τις προηγούμενες εβδομάδες κατεβλήθη προσπάθεια να διαβιβαστεί το σχέδιο αυτό και προς τις κυβερνήσεις της Πορτογαλίας και της Ισπανίας, καθώς είναι γνωστό ότι ο κ. Τσίπρας επιχειρεί τη δημιουργία μιας συμμαχίας του Νότου, με τρόπο όμως πλέον που θα είναι απολύτως ενταγμένος στο ευρωπαϊκό πλαίσιο. Θα συνιστά δηλαδή μια «βελούδινη προσαρμογή» και όχι μια τυφλή σύγκρουση.
Πληροφορίες πάντως συντείνουν στο ότι σε προηγούμενα ταξίδια του στην Ιταλία ο κ. Τσίπρας έχει λάβει ενδείξεις από πολιτικούς παράγοντες για το ότι ενδεχόμενη αναρρίχηση του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία θα αποτελέσει πολύ βολική εξέλιξη για την κυβέρνηση Ρέντσι…
Ο Φραγκίσκος και η αργεντίνικη βοήθεια
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον συγκέντρωσε την προηγούμενη εβδομάδα η συνάντηση του Αλ. Τσίπρα με τον Πάπα Φραγκίσκο στο Βατικανό. Η «μελωδία ελπίδας», όπως χαρακτήρισε ο προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας τις πολιτικές παρεμβάσεις των νέων ηγετών, μεταξύ των οποίων συμπεριέλαβε και τον κ. Τσίπρα, ήταν ένα απρόσμενο πολιτικό δώρο προς τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος δεν μπορούσε να αναμένει κάτι καλύτερο.
Ως προς το παρασκήνιο που προηγήθηκε, μια πληροφορία φαίνεται ότι έχει ιδιαίτερη σημασία, τουλάχιστον για τον τρόπο με τον οποίο ο κ. Τσίπρας είναι πλέον σε θέση να αξιοποιεί το δίκτυο των διεθνών επαφών του. Η συνάντηση με τον Πάπα, ως γνωστόν, είχε επιδιωχθεί από την προηγούμενη άνοιξη. Για πολλούς λόγους δεν είχε κριθεί σκόπιμο από το Βατικανό να πραγματοποιηθεί εκείνη την εποχή.
Στο διάστημα που επακολούθησε οι δίαυλοι που ενεργοποιήθηκαν, σύμφωνα με πληροφορίες, έφθαναν ως το… Μπουένος Αϊρες (ως γνωστόν ο Πάπας είναι Αργεντινός) και μάλιστα στα υψηλά κυβερνητικά κλιμάκια. Αξιοσημείωτο είναι το στοιχείο ότι η Αριστερά της Αργεντινής εξακολουθεί να έχει έντονες επιφυλάξεις για τον Πάπα. Δεν συμβαίνει όμως το ίδιο με την πρόεδρο της χώρας Κριστίνα Κίρχνερ και την κυβέρνησή της, με την οποία ο κ. Τσίπρας διατηρεί επαφές, και φέρονται να ενεργοποιήθηκαν για την επίσπευση της συνάντησης.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ