Σε στοχευμένες φορολογικές μειώσεις θα προχωρήσει μια κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, αναφέρει σε συνέντευξή του στη βρετανική εφημερίδα Financial Times ο Αλέξης Τσίπρας, επισημαίνοντας ότι θέλει η Ελλάδα να παραμείνει στο ευρώ.

«Θα επουλώσουμε τις πληγές και τις αδικίες των χρόνων του Μνημονίου. Και ο κάθε ένας που παράνομα απολύθηκε θα κερδίσει ξανά την εργασία του» λέει χαρακτηριστικά.

«Το σχέδιό μας είναι να αυξήσουμε τους κατώτατους μισθούς και τις χαμηλότερες συντάξεις και να δημιουργήσουμε μια καλύτερη ψυχολογία στην πραγματική οικονομία. Δεύτερον, θα κάνουμε ορισμένες αλλαγές στο φορολογικό σύστημα και θα έχουμε κάποιες στοχευμένες φορολογικές μειώσεις», είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Στόχος του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ – όπως σημειώνει στη συνέντευξή του – είναι να μεταρρυθμίσει την Ευρωπαϊκή Ενωση και όχι να τη διαλύσει.

«Πρέπει να προχωρήσουμε σε μία νέα ευρωπαϊκή συμφωνία, αν θέλουμε να ξεπεράσουμε την κρίση. Η κρίση δεν αφορά μόνο την Ελλάδα, την Ιρλανδία ή την Πορτογαλία. Πρόκειται για δομική κρίση της Ευρωπαϊκής Ενωσης» αναφέρει ο κ. Τσίπρας.

«Είναι αναγκαίο να σπάσουμε αυτό το πλαίσιο του Μερκελισμού και της γερμανικής ηγεμονίας» λέει ο κ. Τσίπρας, προσθέτοντας:

«Θέλουμε να δώσουμε τέλος στη λιτότητα και να διαπραγματευτούμε σε ευρωπαϊκό επίπεδο με μια συμμαχία περιφερειακών κρατών».

«Πρωθυπουργό εν αναμονή» χαρακτηρίζουν οι Financial Times τον Αλέξη Τσίπρα

Όπως μεταξύ των άλλων αναφέρουν, «σε αντίθεση με λαϊκιστικές πολιτικούς ανά την Ευρώπη μετά το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης, ο κ. Τσίπρας δηλώνει φιλοευρωπαϊστής και ότι θέλει η Ελλάδα να μείνει στο ευρώ», ενώ ότι στόχος του είναι να μεταρρυθμίσει την Ε.Ε. και όχι να την διαλύσει, όπως έχει διαμηνύσει στο εξωτερικό.

Μιλώντας στην βρετανική εφημερίδα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επαναλαμβάνει στην ουσία τα όσα έχει αναφέρει πολλάκις στο εσωτερικό περί της ανάγκης ενός ευρωπαϊκού new deal και περί του δομικού χαρακτήρα της κρίσης στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Στο σχόλιό της η εφημερίδα σημειώνει ότι η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές και το προβάδισμά της στις δημοσκοπήσεις έναντι του κυβερνητικού συνασπισμού ΝΔ και ΠαΣοΚ, που τον χαρακτηρίζει «ασταθή» έχει οδηγήσει τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να εγκαταλείψει το προηγούμενο «αντιδραστικό» προφίλ και να εμφανίζεται ως εν αναμονή πρωθυπουργός.

Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στην παρουσία του στην συνάντηση του Ιδρύματος Αμπροσέτι στο Κόμο.

Κατά την εφημερίδα, ο κ. Τσίπρας, ο οποίος «μπορεί να αναδειχθεί πρωθυπουργός της Ελλάδας ακόμα και την επόμενη χρονιά αν το κοινοβούλιο δεν καταφέρει να εκλέξει νέο πρόεδρο και διενεργηθούν αναγκαστικά νέες εκλογές», αναζητεί μια νέα συναίνεση μεταξύ των Ευρωπαίων η οποία θα βοηθήσει να ξεπεράσει το οικονομικό της αδιέξοδο.

Χαρακτηριστικό είναι επίσης ότι για το οικονομικό επιτελείο του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρεται ότι «περιλαμβάνει αρκετούς ακαδημαϊκούς εκπαιδευμένους στις ΗΠΑ και την Μεγάλη Βρετανία», ενώ υπογραμμίζεται ότι η συγκεκριμένη ομάδα έχει καταστρώσει μια πρόταση, την οποία η εφημερίδα χαρακτηρίζει «δαιμόνια»: την ανακούφιση χρέους από τις χώρες της ΟΝΕ, σε ένδειξη ευρωπαϊκής αλληλεγγύης προς την Ελλάδα

Σε μία αναδιατύπωση της ρήτρας ανάπτυξης, για την οποία μιλά ο κ. Τσίπρας, η πρόταση αυτή περιγράφεται ως εξής: Μεγάλο μέρος του χρέους θα αναδιαρθρωθεί σε ομόλογα συνδεδεμένα με το ΑΕΠ, και έτσι θα δοθεί στις άλλες κυβερνήσεις ένα οικονομικό κίνητρο, προκειμένου να τονώσουν την ανάπτυξη της χώρας.
Επισημαίνουν πάντως οι FT ότι αν κρίνει κάποιος από την απάντηση που έλαβε στο φόρουμ του ιδρύματος Αμπροσέτι η Ελλάδα δεν θα πείσει εύκολα τους εταίρους της στην ευρωζώνη.
Καταληκτικά, το άρθρο της εφημερίδας αναφέρει πως μια εβδομάδα μετά τη συνάντηση στο Κόμο, ο κ. Τσίπρας εμφανίστηκε, «θυμίζοντας τον παλαιό του εαυτό» στην ΔΕΘ, με υποσχέσεις για αποκατάσταση του κατώτατου μισθού στα προ κρίσης επίπεδα, επιδότηση ενοικίου και προσφοράς σίτισης για τις οικογένειες με χαμηλά εισοδήματα.