Οικονομική ενίσχυση ύψους 30.000 ευρώ ενέκρινε ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων κ. Ευ. Μεϊμαράκης προς την Ένωση Τέως Βουλευτών – Ευρωβουλευτών.

Σύμφωνα με την απόφασή του, η οποία αναρτήθηκε στην «Κοινοβουλευτική Διαφάνεια», η Ένωση που διατηρούν οι συνταξιούχοι βουλευτές και ευρωβουλευτές θα επιχορηγηθεί με 30.000 ευρώ «για την κάλυψη των λειτουργικών τους δαπανών».

Είχε προηγηθεί επιστολή του προέδρου της Ένωσης (από 29.8.2014) προς τον κ. Μεϊμαράκη, στην οποία διατυπώνονταν το αίτημα οικονομικής ενίσχυσης από το Ελληνικό Κοινοβούλιο το οποίο και ικανοποιήθηκε, την ίδια στιγμή που λόγω των περικοπών στον προϋπολογισμό της Βουλής και του Ιδρύματος για τον Κοινοβουλευτισμό και την Δημοκρατία έχουν μηδενιστεί κονδύλια όπως εκείνο που αφορά την ενίσχυση των σχολικών βιβλιοθηκών ή την έρευνα και μελέτη (πάντως ο Γενικός Γραμματέας της Βουλής κ. Αθ. Παπαϊωάννου διαβεβαιώνει ότι ο μηδενισμός του σχετικού κονδυλίου είναι λογιστικός και ότι το Ίδρυμα συνεχίζει να στέλνει βιβλία που εκδίδει σε σχολεία της χώρας).

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι οι τέως βουλευτές και ευρωβουλευτές έχουν στο πρόσφατο παρελθόν εγείρει θέμα διεκδίκησης αναδρομικών αυξήσεων των αποδοχών τους βάσει των αντίστοιχων αναδρομικών που έχουν διεκδικήσει οι δικαστικοί, με τους μισθούς των οποίων εναρμονίζεται και το ύψος της βουλευτικής αποζημίωσης (και αντιστοίχως της βουλευτικής σύνταξης).

Οι αντιδράσεις, ωστόσο, που είχαν προκληθεί από τις προσφυγές στην Δικαιοσύνη πολλών τέως βουλευτών και ευρωβουλευτών, είχαν «φρενάρει» την όλη διαδικασία και αρκετοί εξ αυτών είχαν παραιτηθεί των διεκδικήσεών τους ενώπιον των διοικητικών δικαστηρίων.