Μια ακόμα διάσταση στην αντιπαράθεση που έχει ξεσπάσει ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αξιωματική αντιπολίτευση σχετικά με την κοστολόγηση των εξαγγελιών Τσίπρα από την ΔΕΘ, προστέθηκε με αφορμή την τροπολογία που είχε καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ (πέντε ημέρες πριν τις εξαγγελίες) για παροχή δωρεάν ρεύματος στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού.

Σήμερα Παρασκευή επανακατατέθηκαν στη Βουλή, εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ, οι δύο τροπολογίες -οι οποίες αποσύρθηκαν εχθές Πέμπτη- της Κοινοβουλευτικής του Ομάδας -οι οποίες αποσύρθηκαν εχθές Πέμπτη-, για παροχή δωρεάν ρεύματος σε φτωχές και ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, καθώς και για επαναφορά του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο στα 21 ευρώ το χιλιόλιτρο.

Η διατύπωση της τροπολογίας για την παροχή δωρεάν ρεύματος, είναι η ίδια με εκείνη της αποσυρθείσας.

Η ρύθμιση που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ για τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στο πετρέλαιο, διορθώνει αναντιστοιχία που εντοπιζόταν ανάμεσα στην αιτιολογική έκθεση της αποσυρθείσας τροπολογίας (που έκανε λόγο για Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στα 21 ευρώ/χιλιόλιτρο) και στη διατύπωση της νομοθετικής της πρότασης, (η οποία παρέπεμπε σε αποκατάσταση προβλέψεων του ν. 3986/2011, ο οποίος προσδιόριζε το φόρο στα 60 ευρώ/χιλιόλιτρο).

Με τη νέα διατύπωση της τροπολογίας, η διάσταση αυτή διορθώνεται -και πλέον η φορολογική πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ διευκρινίζεται, ορίζοντας τον ΕΦΚ σαφώς στα 21 ευρώ/χιλιόλιτρο.

Εχθές η αξιωματική αντιπολίτευση απέσυρε την τροπολογία (όπως και εκείνη που αφορούσε την επαναφορά του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης στα επίπεδα προ κρίσης), ενώ επίθεση εξαπέλυσε ο υπουργός Περιβάλλοντος κ. Ι. Μανιάτης κατά του ΣΥΡΙΖΑ τον οποίο κατηγόρησε ότι η πρότασή του για δωρεάν ρεύμα δεν κοστολογείται σε 59 εκ. ευρώ, όπως έχει υπολογίσει η Κουμουνδούρου, αλλά σύμφωνα με τους δικούς του υπολογισμούς, σε 263 εκ. ευρώ.

Κατά την συζήτηση του νομοσχεδίου του ΥΠΕΚΑ για την τροποποίηση των συμβάσεων που αφορούν στην εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων στο Θρακικό πέλαγος, ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Απ. Αλεξόπουλος δήλωσε ότι το κόμμα του αποσύρει τις εν λόγω τροπολογίες με το σκεπτικό ότι «τις είχαμε καταθέσει γιατί πιστεύαμε ότι θα ακολουθείτο μια άλλη διαδικασία και όχι η διαδικασία κύρωσης συμβάσεων».

Αργότερα, ο κ. Μανιάτης λαμβάνοντας τον λόγο επιτέθηκε στην αξιωματική αντιπολίτευση λέγοντας ότι «σε κανέναν λογαριασμό, σε καμία σύνδεση του κοινωνικού οικιακού τιμολογίου δεν έχει κοπεί το ηλεκτρικό ρεύμα», ενώ αναφερθείς στη περιεχόμενο της τροπολογίας που προβλέπει ότι στους δικαιούχους του κοινωνικού οικιακού τιμολογίου χορηγείται ανά οικογένεια δωρεάν ποσότητα 1.200 κιλοβατώρων, είπε: «Άκουσα ότι η εκτίμηση του ΣΥΡΙΖΑ -επειδή το θέμα αυτό το ανέδειξε και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη ΔΕΘ- για το κόστος της πρότασης αυτής είναι 59 εκατομμύρια ευρώ. Ζήτησα από τις υπηρεσίες να πάρουν την τροπολογία και να μου εκτιμήσουν το κόστος».

Και αποφάνθηκε ότι: «Το κόστος δεν είναι 59 εκ., αλλά 263 εκ.», κάτι που όπως εξήγησε προκύπτει από τον πολλαπλασιασμό των 569.845 δικαιούχων του κοινωνικού οικιακού τιμολογίου επί τα τρία τετράμηνα του έτους επί -κατά μέσο όρο- 154 ευρώ που είναι το κάθε τετράμηνο οι 1.200 κιλοβατώρες. «Αυτό βγάζει 263 εκατομμύρια ευρώ. Άρα, αναρωτιέμαι τι ακριβώς συμβαίνει. Και, βεβαίως, δεν αναρωτιέμαι ποιος θα πληρώσει αυτό το κόστος», συμπέρανε ο υπουργός Περιβάλλοντος.

Από την πλευρά του ο γραμματέας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ κ. Ν. Βούτσης εξηγώντας τους λόγους που το κόμμα του απέσυρε την τροπολογία είπε ότι «πρόκειται περί παρανόησης που έχει γίνει και δεν είναι κάτι εσκεμμένο». «Σε σχέση με το οικιακό κοινωνικό τιμολόγιο και την εξαγγελία της Θεσσαλονίκης, η δική μας κοστολόγηση δεν έχει να κάνει με το σύνολο των 560.000 νοικοκυριών που είναι στο κοινωνικό τιμολόγιο, αλλά με 300.000 χιλιάδες νοικοκυριά που βρίσκονται στα όρια ακραίας φτώχειας», διευκρίνισε. Μάλιστα είπε «δεν είναι με 0,42 που είναι το κοινωνικό τιμολόγιο, αλλά με 0,55 που είναι ανώτερο» και «με αυτή την έννοια βγαίνουν τα 59 εκ. ευρώ που είναι επιπλέον κόστος του κοινωνικού τιμολογίου».

Και απαντώντας στον κ. Μανιάτη και στην κοστολόγηση που έκανε του είπε ότι «συνυπολογίζει το κόστος του κοινωνικού τιμολογίου» και «με αυτή την έννοια δεν θέλουμε να σκιαμαχούμε για αριθμούς, αλλά να αντιδικούμε για πολιτικές». Ο υπουργός Περιβάλλοντος δήλωσε ότι «η διευκρίνιση είναι καλοδεχούμενη, αλλά η τροπολογία σας μιλά για το σύνολο των δικαιούχων». «Αν ο κ. Τσίπρας εκ των υστέρων άλλαξε και είπε άλλα στην Έκθεση, εγώ το αποδέχομαι», είπε.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Τσίπρας στην ομιλία του προς τους παραγωγικούς φορείς στην ΔΕΘ είχε εξαγγείλει: «Δωρεάν ρεύμα σε 300.000 νοικοκυριά κάτω από το όριο της φτώχειας. Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ ήδη, στις αρχές της εβδομάδας, κατέθεσε νομοθετική τροπολογία για την άμεση αποκατάσταση της παροχής ηλεκτρικού ρεύματος στους δικαιούχους του κοινωνικού οικιακού τιμολογίου και δωρεάν ρεύμα στους δικαιούχους του, έως την ποσότητα των 1200 Kwh το τετράμηνο ανά οικογένεια. Δηλαδή, 3600 Kwh το χρόνο».

Πάντως, όπως έγινε γνωστό από κοινοβουλευτικούς κύκλους του ΣΥΡΙΖΑ, οι τροπολογίες που αποσύρθηκαν θα επανακατατεθούν στο νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης για την ρύθμιση θεμάτων εφοδιαστικής, που θα εισαχθεί στο γ’ θερινό τμήμα προς συζήτηση και ψήφιση την ερχόμενη Τετάρτη και Πέμπτη, 24 & 25 Σεπτεμβρίου.