Έκανε πίσω ο υπουργός Εσωτερικών κ. Αργ. Ντινόπουλος στο θέμα της ονομαστικοποίησης των κουπονιών οικονομικής ενίσχυσης των κομμάτων, καθώς με νομοτεχνική βελτίωση που επέφερε στο νομοσχέδιο για το πολιτικό χρήμα, προβλέπεται η ανωνυμία μέχρι του ποσού των 150.000 ευρώ ετησίως. Στην κίνηση αυτή προέβη ο κ. Ντινόπουλος μετά την κάθετη αντίδραση που εκδηλώθηκε κυρίως από το ΚΚΕ. Όπως διευκρίνισε ο ίδιος «η πρότασή μας είναι να υπάρχει η δυνατότητα για οικονομικές εξορμήσεις, στις οποίες να μπορεί ο κάθε πολίτης να δίνει τη δική του συνεισφορά στο κόμμα, μέσω και των κουπονιών, αρκεί αυτή να είναι μέχρι ενός ορισμένου ποσού».

«Έχουμε βάλει ένα ποσό μέχρι τις 150 χιλιάδες ευρώ, που θεωρώ ότι είναι ικανοποιητικό, έτσι ώστε να υπάρχει και μία γενικότερη συναίνεση, ασχέτως των πλειοψηφιών και της διαδικασίας ψήφισης του νομοσχεδίου», πρόσθεσε ο υπουργός Εσωτερικών, σημειώνοντας ότι «το θέμα των κουπονιών ετέθη, όχι για κανέναν άλλο λόγο, αλλά για να εξασφαλιστεί και σε αυτό το ζήτημα η διαφάνεια, επειδή, όμως, για μερικά κόμματα, όπως είναι το Κομμουνιστικό Κόμμα, τα κουπόνια είναι ένα δικό τους σύμβολο, μία μέθοδος της παρατάξεως αυτής, κάνουμε μία τέτοια πρόταση».

Η νέα ρύθμιση προβλέπει ότι «τα πολιτικά κόμματα και οι συνασπισμοί κομμάτων δύνανται να διοργανώνουν εξορμήσεις με σκοπό την οικονομική τους ενίσχυση. Το σύνολο των εσόδων κάθε πολιτικού κόμματος και συνασπισμού κομμάτων από τη διοργάνωση των εξορμήσεων με σκοπό την οικονομική τους ενίσχυση δεν μπορεί να υπερβαίνει το ποσό των 150.000 κατʼ έτος».

Ωστόσο, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ κ. Αθ. Παφίλης χαρακτήρισε κοροϊδία και παραλογισμό την ρύθμιση αυτή και το πλαφόν των 150.000 ευρώ λέγοντας ότι «τον έλεγχο εμείς δεν τον φοβόμαστε γιατί ελεγχόμαστε σκληρά και το γνωρίζουν όλοι». «Τι δεν δεχόμαστε; Να δώσουμε στην δημοσιότητα αυτούς που δίνουν χρήματα στο κόμμα και δεν το θέλουν, σε όσους το θέλουν τα δημοσιεύουμε στον Ριζοσπάστη και είναι και κίνητρο οτιδήποτε δίνουν. Όμως δεν μπορούμε να δεχθούμε άνθρωπος που δεν θέλει να δώσει τα στοιχεία του, να τα δώσουμε εμείς».

Στο θέμα αναφέρθηκε και ο γραμματέας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ κ. Ν. Βούτσης λέγοντας ότι με την ονομαστικοποίηση των κουπονιών «υπάρχει ο κίνδυνος να αυξηθεί η συνεισφορά των ομίλων και των ιδιωτικών εταιριών, των Α.Ε. δηλαδή κ.λπ. και να μειωθεί η παρουσία του απλού πολίτη, που θέλει να συμμετάσχει στην πολιτική και να την προσεγγίσει». «Αυτό δεν πρέπει εμείς να το αποτρέψουμε. Η ονομαστικοποίηση λειτουργεί αποτρεπτικά. Δηλαδή, δεν είναι θέμα ιδιορρυθμίας του ΚΚΕ, ούτε θεωρητικής συζήτησης. Έχει σχέση για το αν μας ενδιαφέρει πραγματικά η συμμετοχή και η εισδοχή στην πολιτική, με τρόπους και με βηματισμούς που ο καθένας βρίσκει και κάθε κόμμα ενθαρρύνει και είμαστε εντελώς αντίθετοι με την ονομαστικοποίηση και το πλαφόν των 150 χιλιάδων, για τις οικονομικές εξορμήσεις κ.λπ.».

Επιπλέον, με άλλη τροποποίηση που επέφερε ο υπουργός Εσωτερικών προβλέπεται ότι στον υπολογισμό του ανωτάτου ορίου των 20.000 ευρώ κατ’ έτος και κατά πρόσωπο ως οικονομική ενίσχυση προς τα κόμματα, δεν θα συμπεριλαμβάνονται τα ποσά της αποζημίωσης και των συντάξεων βουλευτών και ευρωβουλευτών που διατίθενται στα κόμματα ή σε συνασπισμούς κομμάτων. Είναι κάτι στο οποίο είχε διατυπώσει την αντίθεσή του το ΚΚΕ καθώς, όπως είπε ο κ. Παφίλης, «το κόμμα μας έχει διαφορετικό τρόπο λειτουργίας από τα άλλα κόμματα και είναι γνωστό, παράδειγμα στο θέμα των βουλευτών, ο βουλευτικός μας μισθός πάει στο κόμμα και παίρνουμε 800 ευρώ το μήνα, δηλαδή, θα απαγορεύεται να δίνουμε το βουλευτικό μισθό ή τη σύνταξή μας;».

Το νομοσχέδιο, πάντως, ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής. ΝΔ και ΠαΣοΚ τάχθηκαν «υπέρ», ενώ ΣΥΡΙΖΑ και ΔΗΜΑΡ επιφυλάχθηκαν για την Ολομέλεια. Όπως είπε η εισηγήτρια της αξιωματικής αντιπολίτευσης κυρία Όλγα Γεροβασίλη «δεν θέλουμε κόμματα που να αντιμετωπίζονται με πρακτικές Ανώνυμης Εταιρίας στην αγορά». Καταψήφισαν ΑΝ.ΕΛΛ., Χ.Α. και ΚΚΕ.