Στο φθινοπωρινό Βερολίνο θα βρεθεί την προσεχή Τρίτη 23 Σεπτεμβρίου ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς σε μια επίσκεψη – «αστραπή» για να συναντηθεί, με την Γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, εν μέσω μηνυμάτων από πολλές πλευρές της Ε.Ε. ότι είναι αδιέξοδη η γερμανική πολιτική λιτότητας.
Στο Βερολίνο ο Πρωθυπουργός θα πάει, έχοντας στις βαλίτσες του τα θετικά στοιχεία της ελληνικής οικονομίας και κυρίως ως βασικό όπλο το πρωτογενές πλεόνασμα, καθώς προσδοκά και σε στήριξη της γερμανικής πλευράς, ενόψει και της έναρξης της συζήτησης για τη βιωσιμότητα του χρέους.
Σε μια χρονική περίοδο που η δικομματική κυβέρνηση αναζητεί πολιτική και κοινωνική ηρεμία εν μέσω των διαπραγματεύσεων με την τρόικα που φθάνει στην Αθήνα τις επόμενες ημέρες αλλά και της πολεμικής σύγκρουσης με τον ΣΥΡΙΖΑ, ο Πρωθυπουργός αναζητεί συμμάχους.
Η συνομιλία τους αποκτά ιδιαίτερη σημασία καθώς θα γίνει στη σκιά των παρεμβάσεων του επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι που φαίνεται να ενισχύουν τη γραμμή του Γάλλου Προέδρου Φρανσουά Ολάντ και του Ιταλού Πρωθυπουργού Ματέο Ρέντσι ότι μόνο με λιτότητα και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις δεν πρόκειται να προχωρήσει η ανάκαμψη της οικονομίας της Ευρωζώνης, αν και αναγνωρίζουν τα όρια που θέτει το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης.
Σε αυτό το κλίμα ο κ. Σαμαράς δεν θα θέσει παράλογα αιτήματα, αλλά θα ζητήσει ουσιαστικά έμπρακτη στήριξη της Ελλάδας, καθώς έχει υλοποιήσει πάρα πολλά από τα συμφωνηθέντα, έχει «πληρώσει» βαρύ τίμημα σε κοινωνικό και οικονομικό πεδίο και άρα χρειάζεται βοήθεια για να ενισχυθεί η ανάπτυξη και η απασχόληση.
Εξάλλου μέσα από το οικονομικό, περνάει και το πολιτικό ζήτημα, αφού μια καλυτέρευση της οικονομικής κατάστασης, ενδέχεται να επηρεάσει και τους πολιτικούς συσχετισμούς ενόψει και της προεδρικής εκλογής.
Επί της ουσίας ο Πρωθυπουργός θα έχει μια πρώτης τάξης ευκαιρία να διαγνώσει τις προθέσεις της Καγκελαρίου, στην οποία θα προβάλλει το επιχείρημα ότι η Ελλάδα έχει καταβάλει τιτάνια προσπάθεια σε μια περίοδο μεγάλης ύφεσης.

Για την ελληνική πλευρά είναι κρίσιμο να τηρήσουν και οι πιστωτές τα συμφωνηθέντα καθώς η Αθήνα προτάσσει το επιχείρημα ότι η δημοσιονομική προσαρμογή που έχει κάνει η Ελλάδα στο πλαίσιο του προγράμματος είναι μέχρι στιγμήςη μεγαλύτερη που έχει επιτευχθεί σε ανεπτυγμένη οικονομία τις τελευταίες τρεις δεκαετίες και με μεγάλη διαφορά.
Βεβαίως υπάρχουν και τρωτά σημεία στην ελληνική προσπάθεια, αφού η γερμανική πλευρά αναγνωρίζει τις προσπάθειες στο δημοσιονομικό σκέλος, αλλά εκφράζει επιφυλάξεις και αμφιβολίες στο μεταρρυθμιστικό πεδίο.
Με την επίσκεψη αυτή ο Πρωθυπουργός ανοίγει ουσιαστικά και έναν μεγάλο κύκλος επαφών, είτε δια ζώσης, είτε τηλεφωνικών, για το μεγάλο ζήτημα της βιωσιμότητας του χρέους.
Οι δυο ηγέτες θα έχουν γεύμα εργασίας Βερολίνο και η συνάντησή τους οριστικοποιήθηκε την Τρίτη, μετά από συνεννόηση των δύο γραφείων, καθώς ήδη είχε αποφασιστεί από την κυρία Μέρκελ και τον κ. Σαμαρά στην κατ’ ιδίαν συζήτησήτους στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της 16ης Ιουλίου.
Στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής είχε συμφωνηθεί να συναντηθούν και πάλιτον Σεπτέμβριο, όπως και οριστικοποιήθηκε, προκειμένου να συζητήσουν τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και την πορεία του ελληνικού προγράμματος.
Η ανακοίνωση για την επίσκεψη του Έλληνα Πρωθυπουργού στη γερμανική πρωτεύουσα, έγινε κατά την σημερινή τακτική ενημέρωση των πολιτικών συντακτών και ανταποκριτών στο Βερολίνο, από την αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπο κ. Christiane Wirtz.
Στη συνέχεια ακολούθησε ανακοίνωση της Ομοσπονδιακής Κυβέρνησης της Γερμανίας, όπου αναφέρεται ότι ο κ. Σαμαράς και η κ. Μέρκελ θα συζητήσουν κυρίως την οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα, θέματα ευρωπαϊκής πολιτικής, καθώς επίσης και τρέχοντα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής