Με διαφορετικούς τρόπους απάντησαν κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ σε ερωτήσεις για τη στάση του κόμματος απέναντι σε μία ενδεχόμενη αλλαγή του εκλογικού νόμου, δείχνοντας πάντως ότι η αξιωματική αντιπολίτευση δεν πρόκειται σε αυτή τη φάση να ψηφίσει υπέρ της κατάργησης του μπόνους των 50 εδρών.
Ο γραμματέας του κόμματος Δ. Βίτσας είπε μεν την Τρίτη ότι θέση του ΣΥΡΙΖΑ είναι μεν η θέσπιση της απλής αναλογικής ως πάγιου και συνταγματικά κατοχυρωμένου εκλογικού συστήματος, τόνισε δε (μιλώντας στον BHMA Fm) ότι προσωπική του άποψη είναι πως «πρέπει να πληρώσουν τον εκλογικό νόμο που έφτιαξαν αυτοί και τους βολεύει χρόνια. Πρέπει να πάμε σε εκλογές χθες ή άντε μέχρι το Μάρτη, με αυτόν τον εκλογικό νόμο».
Συμπλήρωσε δε ότι «αυτή η κυβέρνηση έχει βγει με ένα μπόνους των 50 εδρών, το οποίο θα χάσει από μια κυβέρνηση της Αριστεράς. Άρα, εγώ λέω ότι δεν πρέπει να το ψηφίσουμε. Η πάγια αρχή, από τη δική μας πλευρά, θα κατοχυρωθεί στο Σύνταγμα».
Με διαφορετική επιχειρηματολογία απάντησε στο ίδιο ερώτημα ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης, απευθύνοντας μία πρόκληση προς την κυβέρνηση να αλλάξει τον νόμο, να παραιτηθεί και να προκηρύξει εκλογές. Μιλώντας στον Σκάι, είπε: «αν θέλει να φέρει νόμο τώρα για την κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών στο πρώτο κόμμα, και να παραιτηθούν να πάμε σε εκλογές, εμείς θα τον ψηφίσουμε. Αμ’ έπος αμ’ έργον».

Ο κ. Σκουρλέτης συντάχθηκε πάντως με την εκτίμηση του γραμματέα της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Βούτση, ότι η κυβέρνηση δεν θα επιχειρήσει αλλαγή του εκλογικού νόμου, γιατί θα είναι σα να ομολογεί την ήττα της.