Σε διευκρινίσεις, εξηγήσεις και ιεραρχήσεις των εξαγγελιών του ΣΥΡΙΖΑ προέβη την Τρίτη ο Ι. Δραγασάκης, στην πρώτη δημόσια παρέμβασή του μετά την εμφάνιση του Αλ. Τσίπρα στην ΔΕΘ την προηγούμενη Κυριακή.

Ο επικεφαλής της επιτροπής προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε μεταξύ των άλλων, ότι όσα αναφέρθηκαν την Κυριακή δεν συνιστούν κυβερνητικό πρόγραμμα, αλλά μέτρα εκτάκτου ανάγκης για την επανεκκίνηση της οικονομίας και την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης.
Όπως εξάλλου τόνισε, εκκρεμούν οι παρεμβάσεις στα πεδία των μεταρρυθμίσεων και της περιγραφής του παραγωγικού μοντέλου. «Έχουμε βγάλει μια «λευκή βίβλο» μεταρρυθμίσεων και μετασχεδιασμών και επιπλέον (θέλουμε) την οικοδόμηση ενός παραγωγικού συστήματος και παραγωγικού μοντέλου», υπογράμμισε.
Πέραν αυτού, ο αντιπρόεδρος της Βουλής επισήμανε εκ νέου και εμφατικά, μιλώντας στον ΒΗΜΑ Fm, ότι όλα όσα αναφέρθηκαν έχουν ως προϋπόθεση τον ισοσκελισμένο προϋπολογισμό, τονίζοντας έτσι την προσήλωση του ΣΥΡΙΖΑ στην πολιτική των πλεονασμάτων.

«Όλες οι προτάσεις γίνονται υπό τις συνθήκες ισοσκελισμένου προϋπολογισμού. Δεν επιστρέφουμε στα ελλείμματα. Όχι μόνο για εμάς, αλλά για όποιον θέλει να σχεδιάσει πολιτική. Δηλαδή, δεν πάμε ξανά σε ελλείμματα, αυτό είναι η παραδοχή»,
σημείωσε ο κ. Δραγασάκης και προσέθεσε: « Άλλο αν εμείς διεκδικούμε να εξαιρεθούν οι δημόσιες επενδύσεις, όπως και οι Ιταλοί το θέλουν και πολλοί άλλοι».
Ως προς την κοστολόγηση των εξαγγελιών και τους αριθμούς που παρατέθηκαν από τον ΣΥΡΙΖΑ, ο επικεφαλής της επιτροπής προγράμματος είπε ότι «όλοι είναι ενδεικτικοί». Τόνισε ότι «δεν μπορούν και δεν πρέπει να τους βάλουμε σε ζυγαριά φαρμακείου, διότι και προσωπικά δεν θα εκπλαγώ όταν αποκτήσουμε εικόνα, με στοιχεία, να βρούμε κάποιους αριθμούς με υπερτιμολόγηση και άλλους με υποτιμολόγηση».
Ο κ. Δραγασάκης έδωσε και διευκρινίσεις για την πρόταση περί δημιουργίας 300.000 θέσεων εργασίας και τόνισε ότι πρόκειται κατά βάση για θέσεις μερικής απασχόλησης –ζήτημα που έχει αποτελέσει αντικείμενο συζητήσεων και τριβής μεταξύ της προεδρικής ομάδας και της Αριστερής Πλατφόρμας στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ.

«Δεν είναι όλες οι θέσεις πλήρους απασχόλησης. Είναι προγράμματα-γέφυρες, ώστε να δημιουργήσουμε ανάκαμψη της οικονομίας, μέσω της οποίας θα αρχίσουν να δημιουργούνται οι θέσεις αυτές»,
είπε χαρακτηριστικά ο κ. Δραγασάκης και συμπλήρωσε: «Θα κάνουμε έναν συνδυασμό μικρών όπλων που διαθέτουμε και μόνο συνδυασμένα μπορούν να επιφέρουν ένα θετικό αποτέλεσμα.
Πρώτον, το ειδικό πρόγραμμα απασχόλησης.
Δεύτερον, η ρύθμιση των δανείων και των οφειλών προς το κράτος και τα ασφαλιστικά ταμεία.
Τρίτον, η αύξηση του κατώτατου μισθού.
Τέταρτον, η αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης.
Οπως δήλωσε ο κ. Δραγασάκης, «η ιδέα μας στηρίζεται στο συντονισμό των μέσων. Αν κάνουμε τα ίδια πράγματα που λέμε, το ένα το 2014, το άλλο το 2015 και το άλλο το 2016, θα εξατμιστεί η όποια ενέργεια που περικλείουν αυτά τα μέτρα. Το μόνο στο οποίο μπορούμε να προσδοκούμε είναι ο συνδυασμός αυτών των μέτρων. Παίρνουμε διάφορα μέτρα ως λιανοντούφεκα, για να το πω στρατηγικά, τα ενώνουμε σε μία δέσμη και όλα αυτά παράγουν συνδυασμένα μια δύναμη πυρός που μπορεί να ξεκολλήσει την οικονομία από την κρίση».

Απαντώντας δε εμμέσως στην κριτική που διατυπώθηκε, ο κ. Δραγασάκης σημείωσε: «Αποδέχεται τώρα κανείς, άθελά του, να μένουν τα πράγματα στην τύχη τους ή πεθαίνουμε με έναν αργό θάνατο, διότι με αυτά που λέει ο ΣΥΡΙΖΑ υπάρχει ο κίνδυνος να έρθουν δυσκολίες. Ωραία, εμείς, θα αντιμετωπίσουμε και τις όποιες δυσκολίες».