«Επειδή κάνατε αυτές τις δηλώσεις παρακαλούμε να μας κοινοποιήσετε ότι στοιχεία έχετε για να τα διαβιβάσουμε και να επιληφθούν οι αρμόδιες δικαστικές αρχές».

Με αυτό το περιεχόμενο και στα γαλλικά είναι γραμμένη η επιστολή του υπουργού Δικαιοσύνης κ. Χαράλαμπου Αθανασίου, προς την διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ.

Σύμφωνα με πληροφορίες αμέσως μετά την απάντηση της κ. Λαγκάρντ ο υπουργός θα στείλει τη δική της επιστολή στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου με εντολή να αρχίσει προκαταρκτική εξέταση για όσους φέρονται να απείλησαν τη ζωή της κ. Λαγκάρντ, μετά την παράδοση της λίστα στη χώρα μας.

Στην επιστολή Αθανασίου αναφέρονται με λεπτομέρειες οι δηλώσεις της κ. Λαγκάρντ στην εφημερίδα Financial Times ότι απειλήθηκε η ζωή της, όταν έθιξε το θέμα της φοροδιαφυγής στην Ελλάδα.

Ειδικότερα είχε πεί: «Καλύτερα να μην πω πολλά, ξέρετε, γιατί όταν μίλησα για την Ελλάδα και για το θέμα των φόρων, δέχτηκα απειλές για τη ζωή μου και έπρεπε να αυξηθεί η ασφάλειά μου. Ωστόσο ο κλάδος της ναυτιλίας πληρώνει πραγματικά φόρους; Οι άλλοι; Δεν νομίζω ότι είναι έτσι».

Στο μεταξύ προβληματισμός υπάρχει και στους δικαστές για την διεξαγωγή έρευνας μετά τις δηλώσεις. Εξετάζεται σε ανώτατο επίπεδο αν πρέπει να αρχίσει προκαταρκτική ή αν πρέπει να περιμένουν την απάντηση της Λαγκάρντ, η οποία με την ιδιότητα της υπουργού Οικονομικών της Γαλλίας παρέδοσε τη λίστα στον πρώην υπουργό της χώρας μας κ. Γιώργο Παπακωνσταντίνου το 2010. Το θέμα είναι ότι πρέπει να κληθεί να καταθέσει στις αρμόδιες εικαστικές αρχές της χώρας μας και να ξεκαθαρίσει το όλο θέμα.

Στο μεταξύ αναβρασμός επικρατεί από τις δηλώσεις της και μεταξύ των εισαγγελικών αρχών που ερευνούν την ουσία της φοροδιαφυγής όπως προκύπτει από τη λίστα.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι εκθέσεις αποτίμησης για την έκταση των καταθέσεων, που δεν δικαιολογούνται από τις δηλώσεις των δικαιούχων θα υποβληθούν ως τα τέλη Οκτωβρίου.

Την καταληκτική ημερομηνία έχουν δώσει οι οικονομικοί εισαγγελείς κ.κ. Παναγιώτης Αθανασίου και Γαληνός Μπρης.