Επίθεση στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα για τις εξαγγελίες του στη ΔΕΘ εξαπέλυσε σήμερα ο υπουργός Ανάπτυξης Νίκος Δένδιας, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «ο Τσίπρας πουλάει αέρα κοπανιστό» και πως «βάζει το τυρί αλλά κρύβει τη φάκα».

Ο υπουργός Ανάπτυξης μιλώντας στον ΣΚΑΪ κατηγόρησε τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ότι «δημιουργεί ελπίδες που είναι τόσο ψευδεπίγραφες που δεν αντέχουν σε δεύτερη ανάγνωση», ενώ επικαλούμενος τα στοιχεία της Αυγής,ανέφερε χαρακτηριστικά ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ανακοίνωσε νέα σεισάχθεια στα κόκκινα δάνεια ύψους 2 δισεκ. ευρώ.

«Μόνο προς τις τράπεζες τα κόκκινα δάνεια, επιχειρηματικά στεγαστικά, καταναλωτικά, αγγίζουν τα 80 δισεκ. ευρώ, αρκετά πάνω από 110 δισ. με τα χρέη στα ταμεία. Τι νέα σεισάχθεια θα κάνει; Θα πρέπει να πει ότι δίνει λύση στο λιγότερο από το 1/100 του προβλήματος, ειδάλλως δεν είναι τίμιο» σημείωσε.

Ο κ. Δένδιας πρόσθεσε ότι ο κ. Τσίπρας ανακοίνωσε 1 δισεκ. κόστος εκκίνησης για αναπτυξιακή τράπεζα, όταν χρειάζονται 4 δισ. ευρώ μόνο για να πάρεις άδεια μια τράπεζα. «Είναι τίμιο αυτό;» διερωτήθηκε.

«Ο Τσίπρας πουλάει αέρα κοπανιστό. Το μοντέλο δημόσιο, και πάλι δημόσιο και θέσεις εργασίας από το δημόσιο είναι λάθος (…) Για λιγότερους φόρους χρειάζεται και λιγότερο κράτος. Δεν γίνεται αυτό που λέει ο κ. Τσίπρας, λιγότεροι φόροι περισσότερο κράτος. Ήρθε η ώρα της αλήθειας, πρέπει να είναι σοβαρός ο κ. Τσίπρας, πόσο κοστίζει να μην είναι σοβαρός ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης;»
επισήμανε ο υπουργός Ανάπτυξης.

Ο κατώτατος μισθός

Για την εξαγγελία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ για επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ, ο υπουργός Ανάπτυξης σημείωσε ότι «αναφέρεται μόνο στον κατώτατο μισθό δεν αναπροσαρμόζει κανέναν άλλο, τι επιρροή έχει αυτό στις συντάξεις και τα ασφαλιστικά ταμεία αυτό το κρύβει; Μόνο το 7% αφορά η εξαγγελία του. Βάζει το τυρί και κρύβει τη φάκα.»

Σύμφωνα με τον κ. Δένδια «(σ.σ Ο Αλέξης Τσίπρας) κάνει κατάλογο εύηχων παροχών του ελληνικού δημοσίου και από την άλλη λέει θα σας μειώσω φόρους. Εμείς (η κυβέρνηση) δεν θα θέλαμε να βγούμε με μια λογική παροχών; Τι μας εμποδίζει να το κάνουμε; η λογική του ΣΥΡΙΖΑ από και δια του κράτους έχει απαξιωθεί διεθνώς. Όλοι θέλουμε να είμαστε καλοί άνθρωποι, μου λέτε το κόστος και πού θα το βρούμε;» διερωτήθηκε.

«Δεν μπορούμε να οδηγηθούμε στην απόλυτη πολτοποίηση της διάκρισης των εξουσιών» ανέφερε εξάλλου, αφήνοντας αιχμές για κατά καιρούς αποφάσεις της δικαιοσύνης.

Δενδιας για «κόκκινα δάνεια»

«Είναι αυτονόητο δικαίωμα του Αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης να λέει αυτά που νομίζει. Δεν είναι αυτονόητο δικαίωμα, όμως, η παραπλάνηση και η παραμυθολογία!» τόνισε μεταξύ των άλλων ο υπουργός Ανάπτυξης κ.Νίκος Δένδιας σε ομιλία του σε εκδήλωση που έκανε η γενική γραμματεία Εμπορίου με θέμα της Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη (ΕΚΕ).

Και πρόσθεσε πως «θα σας πω ακόμη κάποιους αριθμούς και θα καταλάβετε τι εννοώ: Στην Ελλάδα έχουμε, τα τελευταία χρόνια, ένα τεράστιο πρόβλημα “κόκκινων” δανείων. Τα “κόκκινα” δάνεια, τα μη εξυπηρετούμενα, είναι περίπου κάτι λιγότερο από 80 δισεκατομμύρια ευρώ. Αναφέρομαι στα επιχειρηματικά, στα στεγαστικά, στα καταναλωτικά. Αυτά τα χρήματα αντιστοιχούν στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια προς το τραπεζικό σύστημα. Εάν προσθέσετε σε αυτά τις οφειλές προς το ελληνικό δημόσιο, περνάμε τα 100 δισ. ευρώ και αν προσθέσετε και τις εισφορές στα ασφαλιστικά ταμεία, περνάμε περίπου τα 110 δισ. ευρώ, χωρίς να αναφέρομαι στις μεταξύ των ιδιωτών ανεκπλήρωτες υποχρεώσεις.

»Έχουμε, λοιπόν, ένα τεράστιο όγκο που υπερβαίνει κατά πολύ τα 100 δισ. ευρώ. Και στο πλαίσιο αληθείας προς την κοινωνία έρχεται ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης στη Θεσσαλονίκη και επαγγέλλεται τη «σεισάχθεια». Και θυμόμαστε τι σήμαινε για την αθηναϊκή δημοκρατία η «σεισάχθεια»: Κατάργηση των χρεών».

Ο κ. Δένδιας εξήγησε ότι «ξέρετε πόσα χρήματα στο πρόγραμμα που ανακοίνωσε έχει αξιολογηθεί για την κοστολόγηση η «σεισάχθεια» των 110 δισ. ευρώ κατά τον Αρχηγό της Αντιπολίτευσης; Μόνο 2 δισ. ευρώ! Λιγότερο, δηλαδή από 2%. Όταν, λοιπόν, ο Αρχηγός της Αντιπολίτευσης ανερυθρίαστα, με παραμυθίες, θέλει να αποκοιμίσει τον ελληνικό λαό, τι αξιοπιστία έχει ένα πολιτικό σύστημα που απαιτεί από τις εταιρείες, από το επιχειρείν, να είναι ανοικτές και ειλικρινείς απέναντι στην κοινωνία;»

Αναφορικά με την ΕΚΕ είπε ότι «αυτό που συμβαίνει σήμερα εδώ, δηλαδή η συζήτηση για ένα εθνικό σχέδιο για την εταιρική κοινωνική ευθύνη, είναι κάτι το οποίο πρέπει να προχωρήσει και να υλοποιηθεί. Οι υγιείς επιχειρήσεις, οι ανοικτές στην κοινωνία, το επιχειρείν συμφιλιωμένο με τη σύγχρονη ελληνική πραγματικότητα, είναι τμήμα ενός μοντέλου που θα μας βγάλει από τη μεγάλη κρίση. Είναι το μέλλον της πατρίδας μας, το μέλλον των νέων ανθρώπων».