Επίσκεψη στα κατεχόμενα θα πραγματοποιήσει σήμερα, Τρίτη, ο τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου, ο οποίος θα συναντηθεί με τον τουρκοκύπριο ηγέτη Ντερβίς Έρογλου, την «πρόεδρο» της βουλής του παράνομου καθεστώτος Σιμπέλ Σιμπέρ, τον «πρωθυπουργό» Οζκάν Γιοργκαντζίογλου και την ηγεσία του κατοχικού στρατού.

Χαρακτηριστικό της προκλητικότητας της επίσκεψης του τούρκου πρωθυπουργού στα κατεχόμενα είναι και το γεγονός ότι συμπίπτει με το δείπνο του προέδρου Αναστασιάδη με τον κατοχικό ηγέτη Ερβίς Ερογλου και του νέου ειδικού συμβούλου του γ.γ. του ΟΗΕ στο Κυπριακό Έσπεν Μπάρθ Έιντε.

Την Τετάρτη οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων θα έχουν την πρώτη τους συνάνηση μετά τη διακοπή των απευθείας συνομιλιών το καλοκαίρι.

Χαρακτηριστικό του κλίματος αδιαλλαξίας και προκλητικότητας που επικρατεί στην τουρκοκυπριακή πλευρά στην τελική ευθεία πριν την επανένταξη της διαπραγματευτικής διαδικασίας ο κατοχικός ηγέτης Ντερβίς Ερογλου μιλώντας σε τελετή στην Αττάλεια της Τουρκίας προέβαλλε τον εξωφρενικό ισχυρισμό ότι «Οι ελληνοκύπριοι είναι η κατοχική δύναμη στην Κύπρο και όχι ο τουρκικός στρατός».

Επίσης, κατηγόρησε τους Ελληνοκυπρίους πως «λένε ψέματα» εδώ και 40 χρόνια.

«Δεν θα υπάρξει επιστροφή στην κατάσταση πριν το 1974. Θα συνεχιστεί η αποτελεσματική εγγύηση της Τουρκίας. Εάν μπορέσουμε να ιδρύσουμε ένα νέο κοινό κράτος, όλοι οι πολίτες, που πήραν «υπηκοότητα», θα είναι πολίτες του κράτους εκείνου. Αυτές είναι οι δικές μας κόκκινες γραμμές» είπε.

Σύμφωνα με τον Φιλελεύθερο, η επίσκεψη Νταβούτογλου θα επηρεάσει το κλίμα αλλά και το νέο σκηνικό που διαμορφώνεται με την παρουσία του νέου απεσταλμένου του ΟΗΕ. Κατά την ίδια πηγή, ο τούρκος πρωθυπουργός αναμένεται ότι θα στείλει τα ίδια μηνύματα με αυτά του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος επισκέφθηκε τα κατεχόμενα την 1η Σεπτεμβρίου.

Ο σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ είχε δηλώσει ότι στόχος του είναι να καταστήσει τη συνάντηση εποικοδομητική, ώστε οι συνομιλίες να προχωρήσουν στα ουσιώδη ζητήματα.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Xριστοδουλίδης δήλωσε ότι η άφιξη του κ. Έιντε στην Κύπρο και οι δύο προγραμματισμένες συναντήσεις του με τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων είναι σημαντικό γεγονός στην προσπάθεια επίτευξης προόδου στο Κυπριακό. Ωστόσο, επισήμανε ότι δεν είναι αρκετά για να φέρουν τα επιδιωκόμενα αποτελέσματα.