Σφοδρή επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ, στον οποίο αναφέρθηκε εμμέσως πλην σαφώς, εξαπέλυσε ο Αντώνης Σαμαράς το βράδυ της Δευτέρας στη στοά του Αττάλου, μιλώντας για τον λαϊκισμό που βασίζεται σε γλυκά ψέματα. Στον απόηχο της ομιλίας του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα στην 79η ΔΕΘ, ο Πρωθυπουργό ήταν ιδιαίτερα καυστικός και είπε με έμφαση ότι οι εχθροί των μεταρρυθμίσεων ετοιμάζουν την τελευταία τους επίθεση.

«Ο λαϊκισμός και ο εξτρεμισμός έχασαν την ευκαιρία να ενισχυθούν στα χρόνια της κρίσης. Τώρα που ξεφεύγουμε από την κρίση θα υποχωρήσουν. Δεν γνωρίζω πολλές κοινωνίες που θα μπορούσαν να αντέξουν τόσο ριζικές μεταρρυθμίσεις σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα. Παρά τα δίκαια παράπονα ο ελληνικός λαός δεν αγκάλιασε τον εξτρεμισμό και τον λαϊκισμό» είπε ο Πρωθυπουργός, μιλώντας στο συνέδριο των «International New York Times» και της «Καθημερινής» με θέμα «Δημοκρατία υπό πίεση».

Σύμφωνα με τον κ. Σαμαρά δεν θα υπάρξει Δημοκρατία της Βαϊμάρης για την Ελλάδα, η οποία, όπως σημείωσε, «επέστρεψε αλλά η προσπάθεια συνεχίζεται». Όμως έσπευσε να τονίζει ότι οι εχθροί των μεταρρυθμίσεων ετοιμάζουν την τελευταία τους επίθεση και έκανε έμμεση αναφορά στο ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας πως αυτοί οι εχθροί «κάνουν ότι μπορούν με ψεύτικες υποσχέσεις για γρήγορες λύσεις».

Ο Πρωθυπουργός σημείωσε ότι όσο περισσότερο προσπαθούν να πείσουν ότι είναι αξιόπιστη εναλλακτική τόσο περισσότερο εκτίθενται και υπογράμμισε με ένταση: «Τα όσα πετύχαμε δεν μπορούν να θυσιαστούν στον βωμό του λαϊκισμού και του εξτρεμισμού».

Για μια ακόμη φορά ο κ. Σαμαράς, είχε την ευκαιρία να αναφερθεί στον απολογισμό των δυο τελευταίων ετών, υποστηρίζοντας με ένταση ότι πριν από δύο χρόνια η χώρα κατέρρεε και σήμερα έχει επιτευχθεί πρωτογενές πλεόνασμα. Ο ίδιος εμφανίστηκε σίγουρος ότι πρωτογενές πλεόνασμα θα υπάρξει και για το 2014, θα καλυφθούν οι υποχρεώσεις μας για το 2015 και θα επιτευχθεί η μεγαλύτερη δημοσιονομική προσαρμογή που έγινε ποτέ.

Ο Πρωθυπουργός έκανε μνεία στην έξοδο της Ελλάδος στις αγορές δυο χρόνια πριν από το προβλεπόμενο και είπε ότι «είμαστε ευγνώμονες στους εταίρους» και έστειλε σήμα πως οι μεταρρυθμίσεις θα συνεχιστούν.

Κατά τον κ. Σαμαρά σε περιόδους κρίσης υπάρχουν δύο αποσταθεροποιητικοί παράγοντες που εξασθενούν την δημοκρατία και τον κοινωνικό ιστό: ο λαϊκισμός και ο εξτρεμισμός και είπε: «Ο λαϊκισμός βασίζεται σε γλυκά ψέματα, σε μη τεκμηριωμένα ψεύδη που οδηγούν στην κοινωνική ταραχή ο εξτρεμισμός στο μίσος και στην βία, τροφοδοτεί την φωτιά του λαϊκισμού και έτσι δημιουργείται ένας φαύλος κύκλος».

Εν μέσω της συζήτησης για το πότε θα αλλάξει η οικονομική πολιτική, ο κ. Σαμαράς υπεραμύνθηκε των μεταρρυθμίσεων και είπε πως δεν είναι εφικτό να διορθωθούν όλα σε μια νύκτα. «Πρέπει κατ αρχήν να καταλάβουν οι άνθρωποι τι προσφέρουν οι μεταρρυθμίσεις. Απαιτείται χρόνος. Επίσης χωρίς δημοκρατική νομιμότητα κανένα πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων δεν θα πετύχει. Καθένας μπορεί να μιλήσει για έκτακτες συνθήκες» είπε.