Το ξεκαθάρισμα και ο απολογισμός που δεν έγινε στο ΠαΣοΚ μετά την εκλογική συρρίκνωση του 2012 φαίνεται ότι θα γίνει με αφορμή το ιδρυτικό συνέδριο της Δημοκρατικής Παράταξης. Οι συνεχείς επιθέσεις του Μιχάλη Χρυσοχοίδη στον Ευάγγελο Βενιζέλο λύνουν τις γλώσσες και πλέον λέγονται αλήθειες που έμεναν κρυμμένες κάτω από το χαλί για πολύ καιρό.
Στην δευτερολογία του ο πρόεδρος του ΠΑΣοΚ ήταν πιο αιχμηρός από ποτέ. Επισήμανε ότι δεν δέχεται να εμφανίζεται το ΠαΣοΚ ως μια θλιβερή ουρά όχι του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά των τυχοδιωκτών του ΠαΣοΚ που πήγαν στον ΣΥΡΙΖΑ. Και πρόσθεσε φράσεις που έκαναν αίσθηση στο κομματικό ακροατήριο που είχε συγκεντρωθεί στο Κάραβελ. «Δεν μου αρέσουν οι προσωπικές συναλλαγές, οι προσωπικές συμφωνίες, το παρασκήνιο, οι σκοτεινές σχέσεις. Στο όνομα των συμφερόντων που επενδύουν στη ήττα της χώρας, επενδύουν στην οικονομική καταστροφή, επενδύουν στην έξοδο από το ευρώ ή επενδύουν στον έλεγχο των πολιτικών εξελίξεων. Και γνωριζόμαστε εδώ. Αυτό που τους κάνει να ερεθίζονται, είναι ο υψηλός βαθμός ανεξαρτησίας που έχουμε. Και αυτό θα διασφαλιστεί πλήρως και σ’ όλα τα επίπεδα», υπογράμμισε.
Ο κ. Βενιζέλος σημείωσε ότι η κριτική στρέφεται εναντίον του και εναντίον του ΠαΣοΚ επειδή «ξέρουν ποιος είναι ο κομβικός μας ρόλος. Γιατί ξέρουν ότι χωρίς εμάς δεν υπάρχει κυβέρνηση, δεν υπάρχει στρατηγική, δεν υπάρχει έξοδος από την κρίση».
Και έπειτα απευθύνθηκε ξανά στο εσωτερικό του ΠαΣοΚ: «Αλλά να είμαστε και καθαροί μεταξύ μας. Ό,τι και να’ χει πει ο ΣΥΡΙΖΑ, ό,τι και να’ χει πει ο εσμός των «ψεκασμένων», ό,τι και να έχει πει η Χρυσή Αυγή, όλα αυτά είναι ένα μικρό ποσοστό των όσων έχουν ειπωθεί εναντίον μου το 2007 στην εσωκομματική διαδικασία του ΠαΣοΚ. Ποτέ δεν έχω ακούσει τέτοια πράγματα. Τέτοιες αμφισβητήσεις, τέτοιες χυδαιότητες. Αλλά όλα αυτά τα έχουμε συγχωρήσει. Την εβδομάδα που πέρασε, από 1ης έως 3ης Σεπτεμβρίου, ή καλύτερα από 1ης έως 7ης Σεπτεμβρίου, που ήταν η εκδήλωση στη ΔΕΘ, άνοιξε όλη η βεντάλια του ΠαΣοΚ. Η νοσηρή βεντάλια. Και τη γυρίσαμε. Και δείξαμε το φάσμα του αξιόπιστου θεσμικού στρατηγικού ΠαΣοΚ. Και μας άκουσε ο κόσμος».
Και πρόσθεσε με σαφές υπονοούμενο για τον Γ. Παπανδρέου και όσους τον στηρίζουν οι περισσότεροι από τους οποίους δεν βρίσκονταν στην συνάντηση. «Αλλά τα «φαντάσματα» είναι παρόντα, οι «καλικάντζαροι» της παράταξης χαίρονται και στήνουν χορό κάθε φορά που πάμε να κάνουμε κάτι. Δεν ήθελαν να σταθούμε τον Ιούνιο του 2012, περίμεναν καταστροφή. Δεν ήθελαν να σταθούμε στις ευρωεκλογές και στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές και λοιδόρησαν, ευτέλισαν, ταπείνωσαν, προσέβαλαν την Ελιά και τους εταίρους μας».
Ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ είπε ότι δεν δέχεται για λόγους αισθητικής, για λόγους ηθικής και εντιμότητας, εξ αριστερών κριτική για τη σύμπραξή του κόμματος σε μια κυβέρνηση εθνικής ανάγκης με τη Νέα Δημοκρατία, απ’ αυτούς που μας οδήγησαν στη σύμπραξη με τη Νέα Δημοκρατία. «Το βρίσκω εξωφρενικό. Δε δέχομαι να μου τη βγαίνουν από αριστερά τα παλικαράκια του μνημονίου. Δεν το δέχομαι αυτό!», δήλωσε.
Απαντώντας στην κριτική που δέχθηκε από τον κ. Χρυσοχοίδη επισήμανε ότι ο ίδιος δεν έχει διανοηθεί στη διαδρομή του να προτείνει αλλαγή του ονόματος και καθαίρεση των συμβόλων του ΠΑΣΟΚ. «Άλλοι το έχουν κάνει», είπε.
Όσο για το αν υπάρχει πρόβλημα δημοκρατικής λειτουργίας στο ΠαΣοΚ διερωτήθηκε: «Πότε το ανακαλύψατε αυτό; Ποια στιγμή; Σε ποια φάση; Και τι σημαίνει «δημοκρατική λειτουργία»; Η ήττα του παραβάν: Να ψηφίζεις ΠαΣοΚ είναι η ύψιστη δημοκρατική λειτουργία. Να μην επενδύεις στην ήττα. Και να μην εξαγγέλλεις τη νίκη του αντιπάλου, την οποία εκλαμβάνεις ως δεδομένη δημοσκοπικά».
Νωρίτερα, λαμβάνοντας πρώτος το λόγο ο Μ. Χρυσοχοΐδηςχαρακτήρισε θεσμική αθλιότητα το κλίμα που δημιουργεί η συζήτηση για την προεδρική εκλογή, το οποίο ακυρώνει τη δυνατότητα επενδύσεων, άσκησε σκληρή κριτική στον ΕΝΦΙΑ λέγοντας όταν «αν δεν λύσουμε δίκαια το θέμα της φορολογίας δεν κάνουμε τίποτα», υποστήριξε ότι δεν λειτουργούν οι οργανώσεις του ΠαΣοΚ και ότι χρειάζεται ένα νέο κόμμα ισχυρό, ανοιχτό, λαϊκό, ακομπλεξάριστο και δημοκρατικό. Στις δημοσκοπήσεις, είπε, το ΠαΣοΚ είναι πίσω από Το Ποτάμι και αναρωτήθηκε αν αυτή είναι η δικαίωση του ΠαΣοΚ. Πρόσθεσε επίσης ότι ο κομματικός ανταγωνισμός στη βάση μνημόνιο-αντιμνημόνιο έχει αντικατασταθεί από τη διαφορά νέο-παλιό. «Το νέο εκφράζεται στο ΠαΣοΚ με αντιδημοκρατικό τρόπο χωρίς αποφάσεις από τα όργανα. Ζήτησε έκτακτο αναγεννητικό συνέδριο για την προγραμματική και οργανωτική ανασυγκρότηση του χώρου και την κατάθεση από το ΠαΣοΚ μιας νέας προγραμματικής συμφωνίας «με πρώτο ζήτημα ένα δίκαιο κράτος και δίκαιη φορολογία. Και ας κληθεί μετά ο Σαμαράς και οποιοδήποτε άλλος να τοποθετηθεί. Να δείξουμε ότι δεν είμαστε παρακολούθημα, ουρά και τσόντα κανενός», είπε
Απαντώντας ουσιαστικά στον κ. Χρυσοχοΐδη ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος υποστήριξε ότι κάποια μεγαλοστελέχη όχι μόνο δεν βοήθησαν προεκλογικά την ΕΛΙΑ αλλά «μας τηλεφωνούσαν για να μας αποτρέψουν από τη συμμετοχή μας στο εγχείρημα». Μάλιστα αναρωτήθηκε ποιοι πήγαν στις οργανώσεις για να δουν αν υπάρχουν και αν λειτουργούν. Και πρόσθεσε «Υπήρξαν στελέχη που προεκλογικά δεν βγήκαν ούτε μια ημέρα στην τηλεόραση. Αυτοί σήμερα τουλάχιστον θα έπρεπε να σιωπήσουν». Επίσης, απευθυνόμενος στον πρόεδρο του ΠαΣοΚ ζήτησε μια ολόκληρη γενιά στελεχών που συμπεριφέρεται σαν τον Τσίπρα να μην έχει λόγο στη δημοκρατική παράταξη.

Ο Χρήστος Πρωτόπαππαςστην τοποθέτησή του υποστήριξε ότι πολλοί περίμεναν ότι η ΕΛΙΑ δεν θα πήγαινε καλά στις ευρωεκλογές αλλά με τη δουλειά πολλών αλλά όχι όλων να καταφέρει να μείνει όρθια. Τώρα είπε δεν μας χρειάζεται κριτική εκ του ασφαλούς, τα όργανα και λειτουργούν και έχουν σχηματιστεί πλειοψηφίες και μειοψηφίες. Υποστήριξε ότι ασφαλώς και πρέπει να εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας από αυτή τη Βουλή για να υπάρξει σταθερότητα και να έρθουν επενδύσεις. «Όλοι μας θα κριθούμε από το αν θα καταφέρουμε να πάμε την παράταξη μπροστά ή αν θα δημιοργούμε προβλήματα υπηρετώντας προσωπικές φιλοφοξίες», σημείωσε.

Ο Κυριάκος Πιερρακάκης, είπε ότι θεωρεί τιμή του την ονομαστική αναφορά από τον κ. Χρυσοχοίδη και εξήγησε ότι είχε πει στο Πολιτικό Συμβούλιο ότι η δημοκρατική παράταξη παράγει περισσότερους ηγέτες από όσους η χώρα μπορεί να καταναλώσει. «Εμμένω στη φράση διότι η ανασυγκρότηση κακώς έχει προσωποπαγή χαρακτηριστικά αλλά πρέπει να αποκτήσει πολιτικότητα», πρόσθεσε. Επίσης είπε ότι δεν πιστεύει στην ανανέωση ηλικιακά αλλά με όρους πολιτικούς και οι νέοι πρέπει να κομίσουν και ένα νέο ήθος. Ανέφερε ως παράδειγμα τη ρήση του Γάλλου Υπουργού του Μιτεράν Σεβενμάν, ο οποίος έλεγε: «όταν ειναι στην κυβέρνηση και διαφωνώ, παραιτούμαι ή κρατώ το στόμα μου κλειστό» – το καρφί προοριζόταν για τον κ. Χρυσοχοίδη. «Ας τολμήσουμε να φτιάξουμε κάτι το οποίο να υπερβαίνει τις ατομικές φιλοδοξίες μας, ας τολμήσουμε ξανά να φτιάξουμε κάτι μεγάλο»
Ο Γιάννης Μαγκριώτης, πρότεινε να καταργηθεί η θέση του πρόεδρου του ΠαΣοΚ στη βάση του μοντέλου του γαλλικού σοσιαλιστικού κόμματος, να υπάρξει γραμματέας. Και ο Βαγγέλης Βενιζέλος να ηγηθεί της δημοκρατικής παράταξης.
Ο Λεωνίδας Γρηγοράκος έκανε προσωπική κριτική στον υπουργό Μεταφορών. « Εσύ είχες πει Μιχάλη να αλλάξει ο ήλιος του ΠαΣοΚ, είπες ότι δεν διάβασες το μνημόνιο, ότι ο Γιώργος Παπανδρέου δεν κάνει ούτε για υπουργός στη Ζιμπάμπουε. Όλοι είπαμε πολλά άλλα αυτή τη στιγμή το ΠαΣοΚ μας χρειάζεται όλους και στα λόγια και την πράξη και στην κάλπη», σημείωσε.
Μετά από αυτή την παρέμβαση ο κ. Χρυσοχοΐδης ζήτησε τον λόγο επί προσωπικού. Σηκώθηκε όρθιος και είπε : «Βλέπω τους δικηγόρους του πρόεδρου έναν έναν… ». Ακολούθησε πανδαιμόνιο. Πολλοί σηκώθηκαν και του φώναζαν ότι τους προσβάλλει, ότι δεν είναι δικηγόροι κανενός αλλά δικαίωμα να λένε την άποψη τους, ο Γιώργος Λιάνηςτον κατηγόρησε ότι κάνει αθλιότητες. Μετά από πολλά ο κ. Χρυσοχοΐδης κατάφερε να ολοκληρώσει αυτό που ήθελε να πει: « Εγώ δεν ανήκω στο κόμμα κανενός πρόεδρου. Θα μείνω γιατί θέλω μια δημοκρατική παράταξη και όχι μια αντιδημοκρατική παράταξη όπως με τις τοποθετήσεις τους κάποιοι επιχειρούν».