Οι κ.κ. Σαμαράς και Βενιζέλος έχουν αναπτύξει μια σχέση εμπιστοσύνης που υπερβαίνει τις κομματικές τους αντιθέσεις, έχουν στρατευθεί στον αγώνα για την έξοδο της χώρας από την κρίση και έλαβαν την απόφαση να λένε αλήθειες στους πολίτες αποδεχόμενοι το πιθανό κόστος από τα «ευχάριστα ψέματα» του ΣΥΡΙΖΑ.
Μόλις μία εβδομάδα χωρίζει την εξομολογητική διάθεση των δύο πολιτικών αρχηγών στη Θεσσαλονίκη από την κρίση που ξέσπασε στη ΝΕΡΙΤ με την παραίτηση του προέδρου της Αντώνη Μακρυδημήτρη και του αναπληρωτή του Ροδόλφου Μορώνη. Το μυστήριο που κάλυπτε τις δύο παραιτήσεις ανέλαβε να λύσει η «Αυγή», καταγγέλλοντας παρέμβαση του Μεγάρου Μαξίμου για να μη μεταδοθούν από τη δημόσια ραδιοτηλεόραση η ομιλία και η συνέντευξη του Αλέξη Τσίπρα στη Θεσσαλονίκη, όπως ζητούσε ο ΣΥΡΙΖΑ. Το επιχείρημα ήταν ότι διπλή κάλυψη δεν υπήρξε για κανένα άλλο κόμμα και πολιτικό αρχηγό, αλλά οι κατηγορίες για λογοκρισία δεν ήταν εύκολο να ξεπεραστούν.
Ο κ. Τσίπρας ανάρτησε στο facebook την αφίσα της ταινίας «Οι Γερμανοί ξανάρχονται», η αφήγηση της Κουμουνδούρου όμως παραλείπει κάποιες λεπτομέρειες που κάνουν τη διαφορά. Οπως μεταδίδεται από κυβερνητικά στελέχη, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης τηλεφώνησε στον Βασίλη Θωμόπουλο, γενικό διευθυντή της ΝΕΡΙΤ, και ζήτησε με επιτακτικό τρόπο να καλυφθούν η ομιλία και η συνέντευξη Τύπου του κ. Τσίπρα στη ΔΕΘ. Στη συνέχεια, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, τηλεφώνησε στον κ. Μακρυδημήτρη, ο οποίος άρχισε να διαπραγματεύεται την αναγνώριση της ΝΕΡΙΤ από τον ΣΥΡΙΖΑ και τη στήριξη στη δική του επανεκλογή του ως προέδρου. Μάλιστα είχε συμφωνηθεί να υπάρξει έμμεση αναγνώριση της ΝΕΡΙΤ από τον κ. Τσίπρα στη Θεσσαλονίκη παραχωρώντας ερώτηση σε δημοσιογράφο του νέου φορέα. Οταν αυτά έγιναν γνωστά στο Μέγαρο Μαξίμου, η θητεία των κ.κ. Μακρυδημήτρη και Μορώνη έληξε απότομα, έστω κι αν καλύφθηκε με την υποβολή παραιτήσεων. Η κυρία Βούλτεψη πάντως επιμένει ότι δεν υπήρξε καμία επικοινωνία του Μεγάρου Μαξίμου με τους δύο παραιτηθέντες.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ανέβηκε στη Θεσσαλονίκη με δημοσκοπικό αέρα και με παλαιοκομματική παροχολογία. Ισως όμως χρειαστεί να αντιμετωπίσει έναν δύσκολο αντίπαλο αν η κυβέρνηση θέσει σε λειτουργία την επιχείρηση «Αλέξανδρος εναντίον Αλέξη». Την Κυριακή αναμένονται νέες ανακοινώσεις για τον τάφο της Αμφίπολης, οι οποίες ενδεχομένως να δώσουν απάντηση στο μυστήριο του τύμβου μονοπωλώντας το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης.
Η επιστολή του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων με την οποία καλούσαν το υπουργείο Πολιτισμού να «παρέμβει για να σταματήσει η πίεση που ασκείται στην αρχαιολογική έρευνα, λόγω της συνεχούς αναφοράς που γίνεται σε αυτήν, ακόμη και σε ανώτατο κυβερνητικό επίπεδο», δεν είναι άσχετη με το κλίμα που δημιουργείται. Μάλιστα την Παρασκευή κυκλοφόρησε η «πληροφορία» ότι ο Πρωθυπουργός θα επισκεφθεί ξανά την Αμφίπολη την Κυριακή, η οποία όμως διαψεύστηκε αμέσως.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ