Τα παιχνίδια εξουσίας που εκτυλίσσονται αυτό το διάστημα στο εσωτερικό της κυβέρνησης προκαλούν επικίνδυνες σχέσεις με την αξιωματική αντιπολίτευση και απειλούν με εκτροχιασμό τη σταθερότητα. Παράλληλα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ με την παρουσία του στη Θεσσαλονίκη, το πακέτο παροχών που αναμενόταν να ανακοινώσει, αλλά και την επιμονή του για προσφυγή στις κάλπες ανεβάζει τους τόνους της πολιτικής αντιπαράθεσης και φορτίζει το ήδη βαρύ πολιτικό κλίμα. Ο χειρισμός της ψήφισης του ΕΝΦΙΑ στη Βουλή ανέδειξε όλες τις αδυναμίες της κυβερνητικής πλειοψηφίας. Οι ρωγμές που δημιουργούνται στην πολιτική σταθερότητα διογκώνονται εξαιτίας της αβεβαιότητας για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, ενώ ενισχύονται και από μια σειρά ανησυχητικά φαινόμενα: την κρίση στη ΝΕΡΙΤ με προεκτάσεις που πλήττουν εξίσου τη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ, τη νευρικότητα που απλώνεται στο σύστημα από τη δημοσκοπική υπεροχή της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ακόμη και την πολιτική επένδυση στην ανασκαφή της Αμφίπολης προκειμένου να αλλάξει το κλίμα.
Φουρτούνες στη Βουλή


Την περασμένη εβδομάδα, διαπιστώνοντας την αποσύνθεση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ, στελέχη του ΠαΣοΚ ζήτησαν με έκδηλη ανησυχία από τον Ευάγγελο Βενιζέλο να συζητήσει την κατάσταση της κυβέρνησης με τον Αντώνη Σαμαρά. Οι χειρισμοί που πρέπει να γίνουν με πρωτοβουλία του Πρωθυπουργού αποκτούν επείγοντα χαρακτήρα, καθώς πληθαίνουν τα σενάρια για την ανάγκη ανασχηματισμού με επίκεντρο τον υπουργό Οικονομικών, για την επίσπευση της προεδρικής εκλογής και για πρόωρες εκλογές, τα οποία δηλητηριάζουν την ατμόσφαιρα και αποσυντονίζουν τους υπουργούς. Ο Γκίκας Χαρδούβελης βρέθηκε στη δίνη όχι του αναμενόμενου κοινοβουλευτικού κυκλώνα αλλά μιας παρασκηνιακής καταιγίδας που ελάχιστα τον αφορούσε. Τα πυρά που δέχθηκε για τον ΕΝΦΙΑ έκρυβαν μια δικαιολογημένη αγωνία για την υπερφορολόγηση των νοικοκυριών και μιαν ανομολόγητη επιδίωξη να καλυφθούν οι πραγματικοί εμπνευστές του νέου φόρου και ιδίως οι ευθύνες του Χρύσανθου Λαζαρίδη, στενού πρωθυπουργικού συμβούλου, και του υφυπουργού Οικονομικών Γιώργου Μαυραγάνη. Ο σύμβουλος του Γιάννη Στουρνάρα, Νίκος Καραβίτης ήταν ο εύκολος στόχος και γι’ αυτό η σκιά του δεν κάλυψε τελικώς κανέναν. Οι σκηνές που εκτυλίχθηκαν την περασμένη εβδομάδα μεταξύ υπουργείου Οικονομικών, Βουλής και Μεγάρου Μαξίμου ήταν μυθιστορηματικές. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Αδωνις Γεωργιάδης ζητούσε την παραίτηση του κ. Χαρδούβελη αν δεν μπορούσε να υπερασπιστεί τον ΕΝΦΙΑ και παράλληλα διαβεβαίωνε τον Πρωθυπουργό ότι ήταν σε συνεννόηση με τον υπουργό Οικονομικών. Ο κ. Σαμαράς δεν χρειάστηκε να κάνει πάνω από ένα τηλεφώνημα για να μάθει τι συνέβαινε ενώ την ίδια στιγμή δεχόταν πλήθος παροτρύνσεων από υπουργούς για να παρέμβει στο κοινοβουλευτικό μπάχαλο. Το ΠαΣοΚ παρακολουθούσε με ανησυχία το γαλάζιο blame game προσπαθώντας να στηρίξει τον υπουργό Οικονομικών και παράλληλα να βελτιώσει τις διατάξεις του νομοσχεδίου.
Πώς χάθηκε ο έλεγχος


Οταν αντιλήφθηκε ο Πρωθυπουργός ότι χάθηκε ο έλεγχος στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ και ότι αντικαταστάθηκαν συνολικά εννέα βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας (έξι από τη ΝΔ και τρεις από το ΠαΣοΚ) σε σύνολο 51 που μετέχουν στο Τρίτο Θερινό Τμήμα της Βουλής, εξερράγη.
Ο αριθμός είναι πρωτοφανής, αν υπολογιστεί ότι η τροπολογία που καλούνταν να ψηφίσουν βελτίωνε την αρχική ρύθμιση την οποία είχαν υπερψηφίσει. Ο κ. Σαμαράς επικοινώνησε με βουλευτές του κόμματός του και τους επισήμανε σε ιδιαίτερα υψηλούς τόνους ότι οι προσωπικές στρατηγικές έχουν τα όριά τους. Παράλληλα όμως διαπίστωσε τα προβλήματα που δημιουργούν στη συνοχή της ΚΟ της ΝΔ η έλλειψη ουσιαστικής επικοινωνίας με το Μέγαρο Μαξίμου και τα συνεχή επικοινωνιακά φάουλ της κυβερνητικής εκπροσώπου Σοφίας Βούλτεψη. Ωστόσο η «καυτή πατάτα» για τον Πρωθυπουργό βρίσκεται στο διχασμένο περιβάλλον του Μεγάρου Μαξίμου και δεν είναι βέβαιο ότι θα θελήσει να την αγγίξει.
Πάντως θα γίνουν πυροσβεστικές ενέργειες, με πιο άμεση τη στήριξη του κ. Χαρδούβελη τόσο από τον Πρωθυπουργό όσο και από τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, ο οποίος θεωρεί ότι ο υπουργός Οικονομικών είναι «η δύναμη πυρός» της χώρας και είναι κρίμα να αποδυναμώνεται σε αυτή την κρίσιμη φάση των διαπραγματεύσεων με τους εταίρους. Αλλωστε σε 10 ημέρες η τρόικα επιστρέφει στην Αθήνα, μεταφέροντας παλαιά προβλήματα στις αποσκευές της. Η κυβέρνηση καλείται να κάνει αγώνα δρόμου, καθώς πρέπει να υλοποιήσει όλες τις δεσμεύσεις που απορρέουν από τα Μνημόνια ως τα τέλη Ιανουαρίου του 2015, ενώ πιέζεται ασφυκτικά από το Eurogroup να τηρήσει τα συμφωνηθέντα χρονοδιαγράμματα.
Ο κ. Βενιζέλος με την πείρα δύσκολων συζητήσεων με τους εκπροσώπους των δανειστών επέστησε την προσοχή στους υπουργούς του ΠαΣοΚ να διασφαλιστεί το θετικό βήμα που έγινε στο Παρίσι και να μην υπάρξουν πισωγυρίσματα. «Πήραμε ρίσκο με τη μείωση του φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης και το 20% στα μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα» είπε και ζήτησε να μη δοθούν στην τρόικα δικαιολογίες για να ανατρέψει αυτές τις εξαγγελίες.
Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και πρόεδρος του ΠαΣοΚ έχει να διαχειριστεί και το κόμμα του που βρίσκεται σε αναταραχή. Η σφοδρή σύγκρουση με τον Μιχ. Χρυσοχοΐδη για το ΠαΣοΚ και τη Δημοκρατική Παράταξη, τη φορολογική πολιτική και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας επιτείνει την εικόνα κόπωσης και εξάντλησης των μελών της δικομματικής κυβέρνησης.
Η εκλογή Προέδρου και τα σενάρια


Τα σενάρια για την προεδρική εκλογή αναμένεται να ταλαιπωρήσουν περισσότερο την κυβέρνηση. Ο κ. Σαμαράς επιμένει ότι θα κινηθεί με βάση το Σύνταγμα και ότι δεν θα εκκινήσει νωρίτερα τη διαδικασία για την εκλογή του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας. Η κυρίαρχη άποψη στο πρωθυπουργικό επιτελείο είναι ότι πρέπει να ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση για το χρέος και κατόπιν να εξεταστούν τα σενάρια για την προεδρική εκλογή.
Βέβαια υπάρχει και ένας άλλος λόγος, εκτός από τις διαπραγματεύσεις για τη βιωσιμότητα του χρέους, που ο Πρωθυπουργός δεν επιθυμεί σύντομα εκλογές: η άμεση εφαρμογή μέτρων ανακούφισης για τους πολίτες που έχουν πληγεί περισσότερο από την κρίση.«Αν τα μέτρα δεν περάσουν στην κοινωνία, δεν έχει κανένα απολύτως νόημα να συζητάμε για εκλογικά σενάρια» υπογραμμίζουν κυβερνητικοί παράγοντες.
Αισιοδοξία και φήμες


Ο κ. Βενιζέλος στη Θεσσαλονίκη εξέφρασε την πίστη ότι θα εκλεγεί Πρόεδρος από την παρούσα Βουλή με λίγη μεταφυσική βοήθεια από τον Θεό της Ελλάδας. Στην Αθήνα όμως υπερίσχυσαν οι αμφιβολίες και προετοιμάζοντας το συνέδριο της Δημοκρατικής Παράταξης ξεκαθάρισε στους συνομιλητές του ότι οπολιτικός ορίζοντας είναι δεσμευτικός: Είτε θα εκλεγεί Πρόεδρος είτε θα προκηρυχθούν εκλογές και θα πρέπει να είναι έτοιμοι για όλα τα ενδεχόμενα. Παρότι τα σενάρια εξαντλούνται στην αναζήτηση του προσώπου που θα συγκεντρώσει τις 180 ψήφους, ο κ. Βενιζέλος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να επιλεγεί κάποιο πρόσωπο από την Κεντροδεξιά και πιστεύει ότι οι περισσότεροι βουλευτές δεν θα εξαρτήσουν την ψήφο τους από το πρόσωπο που θα προταθεί, μολονότι αναγνωρίζει πως και το πρόσωπο στέλνει μηνύματα στην κοινωνία, αλλά από την ανάγκη να διατηρηθεί η πολιτική σταθερότητα στη χώρα. «Η χώρα δεν πρέπει να παραλύσει από μια παρατεταμένη προεκλογική περίοδο αλλά δεν πρέπει να δοθεί η εντύπωση ότι η κυβέρνηση προσφεύγει σε τεχνάσματα» επισημαίνει στους συνομιλητές του. Ο αντιπρόεδρος πιστεύει ότι η κυβέρνηση πρέπει να προχωρήσει στο έργο της και ότι αν ο ΣΥΡΙΖΑ την μπλοκάρει θα υποστεί τις συνέπειες.
Αίσθηση προκάλεσε την περασμένη εβδομάδα το δημοσίευμα καθημερινής εφημερίδας ότι ο Κώστας Καραμανλής προκρίνει την επίσπευση της προεδρικής εκλογής. Η πληροφορία αυτή δεν επαληθεύτηκε, καθώς σύμφωνα με συνομιλητές του ο πρώην πρωθυπουργός εκτιμά ότι πρέπει να εξαντληθούν τα συνταγματικά περιθώρια και να ξεκινήσει η διαδικασία εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας στις αρχές του 2015.