Το 44 π.Χ. ο Ιούλιος Καίσαρας, αυτοκράτορας της Ρώμης, βίωσε τη συνωμοσία και την πτώση, όπου κεντρικό ρόλο διαδραμάτισαν οι Κάσσιος και Βρούτος. «Η παράσταση τελείωσε» ήταν μια ιστορική φράση του λίγο πριν από το τέλος. Στο Μέγαρο Μαξίμου προφανώς και δεν θέλουν να αναφωνήσουν ότι τελείωσε ο πολιτικός βίος της παρούσας κυβέρνησης. «Κάτι τέτοιο δεν ισχύει» λένε κυβερνητικά στελέχη που επιμένουν ότι ο βίος της κυβέρνησης, παρά τις περί του αντιθέτου προβλέψεις αρκετών, θα είναι μακρός. Στο πλαίσιο της στρατηγικής βελτίωσης του κλίματος αναζητούνται κινήσεις που θα αλλάξουν το αρνητικό πολιτικό περιβάλλον που επικρατεί τις τελευταίες ημέρες στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ, στις τάξεις του Υπουργικού Συμβουλίου, στο κόμμα και στη «γαλάζια» κοινωνική και κομματική βάση.
Απεγκλωβισμός από την εσωστρέφεια


Ο Αντώνης Σαμαράς είδε πολλές φορές στα περίπου πέντε χρόνια που διατηρεί τα ηνία της ΝΔ εσωκομματικές κρίσεις. Η πιο βασική ήταν τον Φεβρουάριο του 2012, μια κρίση που χαρακτηρίστηκε ούτε λίγο ούτε πολύ «συνωμοσία». Τότε ακολούθησε η διαγραφή 20 βουλευτών που πήγαν απέναντι στην κομματική γραμμή και καταψήφισαν το δεύτερο Μνημόνιο επί πρωθυπουργίας Λουκά Παπαδήμου. Τα όσα διαδραματίστηκαν την προηγούμενη εβδομάδα στη Βουλή με τις αντιδράσεις των βουλευτών της ΝΔ για τον ΕΝΦΙΑ προκάλεσαν μία από τις πιο σοβαρές κρίσεις στα δύο χρόνια της πρωθυπουργίας του κ. Σαμαρά.
Η ατμόσφαιρα είναι σκοτεινιασμένη στο εσωτερικό της ΝΔ και η υπόθεση του ΕΝΦΙΑ άφησε βαθιές πληγές. Ηδη εξετάζονται τρόποι απεγκλωβισμού από αυτή την κατάσταση. Ο Πρωθυπουργός φέρεται έντονα προβληματισμένος και εμφανίζεται, σύμφωνα με τακτικούς συνομιλητές του, έξαλλος με τη στάση αρκετών βουλευτών τα τελευταία εικοσιτετράωρα. Είναι όμως πεπεισμένος ότι στο εσωτερικό μέτωπο η κατάσταση θα διορθωθεί και ζητεί υπομονή, ενώ πιο πολύ τον ενδιαφέρει το μέτωπο στο εξωτερικό και στο πεδίο των πιστωτών και στο πώς τοποθετούνται για το ελληνικό πρόβλημα, σε συνδυασμό με το οικονομικό πρόγραμμα και τη βιωσιμότητα του χρέους.

«Αυτή τη στιγμή προέχει να επικρατήσει ηρεμία. Υπάρχει αδικαιολόγητος εκνευρισμός και τα νεύρα πολλών είναι τεντωμένα»
παραδέχεται κεντρικό κυβερνητικό στέλεχος και συμπληρώνει με νόημα: «Η πίεση από την κοινωνία είναι δικαιολογημένη, αλλά αν σε μια κρίση παρατηρούνται αποδιοργάνωση και ηττοπάθεια, το χάσαμε το παιχνίδι και αυτό δεν πρέπει να το αφήσουμε να γίνει».
Στο πρωθυπουργικό επιτελείο εξετάζεται η ανάληψη λίαν συντόμως κάποιων πρωτοβουλιών, αλλά θα απαιτηθεί, όπως παραδέχονται πολλοί, μεγάλη προσπάθεια και πιο αποτελεσματική πολιτική και επικοινωνιακή στρατηγική διότι μέχρι στιγμής τα αποτελέσματα είναι μηδαμινά.
Επί της ουσίας θα υπάρξει ανασχεδιασμός αρμοδιοτήτων και ρόλων και στο πρωθυπουργικό σύστημα εξουσίας. Ο κ. Σαμαράς εμφανίζεται αποφασισμένος να προχωρήσει σε κινήσεις για να αλλάξει ο τρόπος λειτουργίας και του επικοινωνιακού επιτελείου, της πρωθυπουργικής ομάδας, αλλά και του «γαλάζιου» μηχανισμού στη Βουλή.
Συναντήσεις με βουλευτές


Μία από τις κινήσεις που θα γίνουν άμεσα είναι να ξεκινήσουν συναντήσεις του Πρωθυπουργού με βουλευτές ώστε να υπάρξει μια άμεση επικοινωνία των δύο πλευρών. Το σχέδιο που εξετάζεται είναι ο κ. Σαμαράς να συναντηθεί με ομάδες βουλευτών ανά δεκάδες και να γίνει μια ειλικρινής και ανοικτή συζήτηση μαζί τους.
Ο Πρωθυπουργός, ως έμπειρος πολιτικός, αντιλαμβάνεται πλήρως την πίεση που δέχονται οι βουλευτές από τους ψηφοφόρους και την κοινωνία, χωρίς αυτό να σημαίνει όμως ότι μπορούν τα μέλη της ΚΟ της ΝΔ να δημιουργούν ζητήματα στη συνοχή και στη δημόσια εικόνα της κυβέρνησης. Δεν είναι τυχαίο ότι στο Μέγαρο Μαξίμου θεωρούν ότι υπάρχουν και όρια στην προσωπική προβολή των βουλευτών.
Το πολιτικό «μασάζ» είναι απαραίτητο στην παρούσα φάση, κυρίως για να νιώσουν και οι βουλευτές ότι ακούγονται και υπολογίζεται η άποψή τους. Παράλληλα στενοί συνεργάτες του θα είναι πλέον πιο κοντά στην ΚΟ ώστε να πέσουν οι τόνοι, να υπάρχει συνεννόηση και να αποφεύγονται κινήσεις που μπορεί να εγείρουν ζητήματα και να δημιουργήσουν μείζον πρόβλημα στην κυβέρνηση.
Η ΚΟ της ΝΔ αναμένεται να συγκληθεί όχι άμεσα, διότι μια τέτοια ενέργεια θα εκλαμβανόταν ως ένδειξη πανικού. Η συνεδρίασή της τοποθετείται, όπως γίνεται παραδοσιακά, λίγο πριν από την πρώτη Δευτέρα του Οκτωβρίου, οπότε και θα συγκληθεί η Ολομέλεια της Βουλής.

«Από εδώ και πέρα κοιτάζουμε μόνο μπροστά. Αν επιτρέψουμε να κυριαρχήσει η εσωστρέφεια, χαθήκαμε»
παραδέχονται κεντρικοί υπουργοί της κυβέρνησης και ορισμένοι, όπως ο Μάκης Βορίδης (Υγείας), έχουν μεταφέρει στο Μέγαρο Μαξίμου το κλίμα που επικρατεί στη «γαλάζια» ΚΟ.
Αυτή τη στιγμή στη ΝΔ κυριαρχεί και επιβεβαιώνεται ο νόμος του Μέρφι, δηλαδή «ό,τι μπορεί να πάει στραβά θα πάει στραβά». Η εικόνα να αντικαθίστανται έξι βουλευτές της ΝΔ από την ψηφοφορία για τον ΕΝΦΙΑ έδωσε ένα δυνατό χτύπημα στην εικόνα της κυβέρνησης και δημιούργησε μεγάλο ρήγμα.
«Στρατός ατάκτων» η Κοινοβουλευτική Ομάδα


Η ΚΟ δίνει την αίσθηση ενός «στρατού ατάκτων». Η έλλειψη συντονισμού είναι εμφανής, με χαρακτηριστική την αδυναμία του γραμματέα της Αθανάσιου Μπούρα να διαχειριστεί τους βουλευτές, ενώ στο στόχαστρο βρίσκεται και η κυβερνητική εκπρόσωπος Σοφία Βούλτεψη, όπως και ο Γκίκας Χαρδούβελης, για τον οποίο ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Αδωνις Γεωργιάδης είπε πως αν δεν συμφωνεί με τον ΕΝΦΙΑ, να παραιτηθεί. Βασικό πρόβλημα είναι η απουσία ουσιαστικής σύνδεσης μεταξύ Μεγάρου Μαξίμου και Βουλής και αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κάποιο αξιόπιστο πρόσωπο που να αποτελέσει τη «γέφυρα» των δύο πλευρών.
Εμπειρα και μπαρουτοκαπνισμένα πολιτικά στελέχη, όπως ο Πρόεδρος της Βουλής Ευάγγελος Μεϊμαράκης, η Ντόρα Μπακογιάννη κ.ά., είναι προβληματισμένοι με την εικόνα που εμφανίζει η «γαλάζια» ΚΟ, ενώ ο Κώστας Καραμανλής, ο οποίος έχει βιώσει δύσκολες στιγμές ως πρωθυπουργός που είχε μια ΚΟ με 151 βουλευτές, ζητεί συνομιλώντας με βουλευτές να επιδείξουν κομματικό και παραταξιακό πατριωτισμό, να είναι υπεύθυνοι και να μην προκαλούν με τη συμπεριφορά τους.
Την ίδια στιγμή και στο εσωτερικό του Μεγάρου Μαξίμου δεν φαίνεται να υπάρχει ενιαία γραμμή ως προς την αντιμετώπιση της κατάστασης. Οι συνεργάτες του κ. Σαμαρά, ο Δημήτρης Σταμάτης, ο Χρύσανθος Λαζαρίδης, ο Κώστας Μπούρας, ο Σταύρος Παπασταύρου και ο Γιώργος Μουρούτης, είναι εμφανές για τους γνωρίζοντες τα παρασκήνια ότι έχουν εκ διαμέτρου αντίθετες απόψεις.

Καμπάνια
Επανασυσπείρωση της παράταξης
Ο βασικός στόχος του Πρωθυπουργού είναι το επόμενο διάστημα των 20 ημερών, έως την 4η Οκτωβρίου, οπότε και συμπληρώνονται 40 χρόνια από την ίδρυση της ΝΔ από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, να ξεκινήσει και η επιχείρηση επανασυσπείρωσης της ευρύτερης κεντροδεξιάς παράταξης. Θα υπάρξει μια μεγάλη καμπάνια για την ίδρυση της ΝΔ, την ευθύνη της οποίας θα έχει ο Γραμματέας της ΝΔ Ανδρέας Παπαμιμίκος σε συνεργασία με τον γραμματέα Πολιτικού Σχεδιασμού Γιώργο Κουμουτσάκο. Η μία εκδήλωση θα λάβει χώρα στη Χαλκιδική, όπου και έγινε το 1979 το 1ο συνέδριο της ΝΔ και εγκρίθηκαν οι ιδεολογικές αρχές της, και η άλλη ανήμερα την επέτειο στην Αθήνα.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ