«Επειτα από όσα έχουμε περάσει, ναι, έχω πάρει τις αποφάσεις μου» εκμυστηρεύεται ο Ευ. Βενιζέλος σε όσους ενδιαφέρονται να ερμηνεύσουν τη διαφορετική παρουσία του στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε στο πλαίσιο της ΔΕΘ και την οποία παρακολούθησαν 1,5 εκατομμύριο τηλεθεατές, σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκέντρωσε η Χαριλάου Τρικούπη. Στη γενέτειρά του, τη Θεσσαλονίκη, σε μια κρίσιμη καμπή για το ΠαΣοΚ και για τον ίδιο, ο κ. Βενιζέλος δεν έδωσε μία ακόμη συνέντευξη αλλά την εντύπωση ότι επανεφηύρε την πολιτική του ταυτότητα και εξέπεμψε το μήνυμα ότι δεν επιθυμεί πλέον να τηρήσει ισορροπίες. Στην ομιλία του για την 3η Σεπτέμβρη πήρε οριστικές αποστάσεις από το ΠαΣοΚ των κλακαδόρων λέγοντας ότι τέτοια φαινόμενα δεν ανήκουν στην παράταξη. «Οταν αντιμετωπίζεις τέτοιες συμπεριφορές, πρέπει να μιλήσεις καθαρά» είναι η άποψή του.
Την Παρασκευή οι καθαρές κουβέντες έγιναν απαραίτητες όταν σε ευρεία σύσκεψη στελεχών του κόμματος ξέσπασε σφοδρή πολιτική σύγκρουση με τον Μιχ. Χρυσοχοΐδη, ο οποίος έφτασε στο σημείο να υποβάλει την παραίτησή του. Ο υπουργός Μεταφορών παρατήρησε ότι δεν υπάρχει θεσμική λειτουργία του ΠαΣοΚ, μίλησε για «φορητό κόμμα που ταξιδεύει μαζί με τον πρόεδρό του» και είπε ότι δεν διαφωνεί με τη Δημοκρατική Παράταξη αλλά ώσπου να συγκροτηθεί θα πρέπει να δώσει τις μάχες ένα ισχυρό και ρωμαλέο ΠαΣοΚ. Πρότεινε επίσης να συμφωνήσει η κυβέρνηση με τον ΣΥΡΙΖΑ στο πρόσωπο του Προέδρου της Δημοκρατίας και στη διενέργεια εκλογών το αργότερο τον Δεκέμβριο του 2015, αφήνοντας υπονοούμενα ότι ενδεχομένως να υπάρχουν συναλλαγές κάτω από το τραπέζι –μίλησε για «άρρωστα φαινόμενα». Ο κ. Βενιζέλος αντέδρασε έντονα και του ζήτησε αν ξέρει ονόματα να τα πει. Επεσήμανε ακόμη ότι η πρότασή του είναι εξωθεσμική και ότι το θέμα της προεδρικής εκλογής θα λυθεί στη Βουλή. «Ζητάς να ρίξουμε λευκή πετσέτα στον ΣΥΡΙΖΑ!» κατηγόρησε τον κ. Χρυσοχοΐδη.
Οι αντοχές και η ηρεμία του κ. Βενιζέλου αναμένεται να δοκιμαστούν και στη σημερινή πανελλήνια συνάντηση των στελεχών του ΠαΣοΚ που θα αναλάβουν την προσπάθεια οργάνωσης του Συνεδρίου της Δημοκρατικής Παράταξης. Λέγεται ότι η «Κίνηση των 75» με επικεφαλής τον Μιχ. Καρχιμάκη συγκεντρώνει υπογραφές με αίτημα να πραγματοποιηθεί συνέδριο του ΠαΣοΚ, με το οποίο συμφωνούν και οι Απ. Κακλαμάνης, Δ. Κρεμαστινός και Π. Γερουλάνος. Στη σύσκεψη της Παρασκευής τα περισσότερα στελέχη –μεταξύ τους η Φώφη Γεννηματά και ο Θ. Μωραΐτης – συμφώνησαν ότι πρέπει να γίνουν ανοίγματα στην ευρύτερη παράταξη στη βάση ενός προσεκτικού και συνεκτικού σχεδίου, με το ΠαΣοΚ να διατηρεί την αυτοτέλειά του.
Ο κ. Βενιζέλος αντιλαμβάνεται ότι η συνένωση της Κεντροαριστεράς δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται με οργανωτικούς όρους και επαναλαμβάνει επίμονα στους συνεργάτες του ότι «πρέπει να κινητοποιηθεί η κοινωνική βάση της παράταξης. Να συμμετάσχουν όλοι όσοι ενδιαφέρονται για αυτή την υπόθεση». Ετσι ετοιμάζονται εκδηλώσεις στην περιφέρεια με ομιλητές κεντρικά στελέχη του ΠαΣοΚ και της Κεντροαριστεράς αλλά και περιοδείες του ιδίου.
Τις προηγούμενες ημέρες ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ συναντήθηκε με τους επικεφαλής των Κινήσεων που συμμετείχαν στο ψηφοδέλτιο της Ελιάς Ι. Τούντα, Ν. Διακουλάκη, Ν. Μπίστη, Μ. Επιτροπάκη (εκ μέρους της Δυναμικής Ελλάδας, καθώς ο Ηλ. Μόσιαλος αποφάσισε να αφοσιωθεί στα ακαδημαϊκά του καθήκοντα) προκειμένου να συζητήσουν τις διαδικασίες προς το συνέδριο. Τα στελέχη της Κεντροαριστεράς έθεσαν ως όρο για τη συμμετοχή τους να είναι ανοιχτές οι διαδικασίες και γνήσιο το συνέδριο, να εκλέξει όργανα δηλαδή ώστε να διασφαλιστούν οι εγγυήσεις για ακόμη μεγαλύτερες συγκλίσεις. Στο μυαλό όλων βρίσκονται ο Σπ. Λυκούδης και η Μεταρρυθμιστική Τάση που αποχώρησε από τη ΔΗΜΑΡ διατυπώνοντας αιχμές για την αποστασιοποίηση του κόμματος από τις ιδρυτικές αρχές του. Πάντως αυτή τη φορά δεν θα υπάρξει αδέξιο φλερτ, όπως έγινε με τους «58», αλλά θα αφήσουν όλοι τις συνθήκες να ωριμάσουν με την επίγνωση ότι ο χρόνος δεν είναι απεριόριστος. Η ομάδα που αποσχίστηκε από τη ΔΗΜΑΡ θα συνεδριάσει μέσα στην εβδομάδα για να σχεδιάσει τα επόμενα βήματά της και ενδεχομένως τη μετονομασία της. Παράλληλα ο κ. Λυκούδης δέχεται ισχυρές πιέσεις για συνεργασία από Το Ποτάμι, αλλά, όπως εκμυστηρεύθηκε ο ίδιος σε φιλικό του πρόσωπο, χρειάζεται χρόνο για να ξεκαθαρίσει την κατάσταση. «Δεν αισθάνομαι σαν ποδοσφαιριστής που κάνει μεταγραφή» φέρεται να είπε.
Αν εφαρμοστεί ο σχεδιασμός για το συνέδριο της Δημοκρατικής Παράταξης, η Οργανωτική Επιτροπή, που θα είναι ένα ανοιχτό πολυπρόσωπο όργανο, χωρίς αριθμητικό προσδιορισμό μελών ώστε να υπάρχει δυνατότητα συμμετοχής και έπειτα από τη συγκρότησή της, αλλά θα συντονίζεται από μια 25μελή γραμματεία, θα απευθύνει την πρόσκληση για συμμετοχή στο συνέδριο και θα αποφασίσει εξ υπαρχής για όλα τα ζητήματα. Θέμα ηγεσίας πάντως δεν αναμένεται να τεθεί. Ο κ. Βενιζέλος ξεκαθάρισε ότι ο ίδιος θα είναι παρών επισημαίνοντας ότι «οι ηγέτες δεν γίνονται μέσα από μηχανισμούς και από διαδικασίες» αλλά από το καμίνι της Ιστορίας. «Και αν τους μουντζουρώνει το καμίνι καμιά φορά, δεν πειράζει, καθαρίζονται. Το θέμα είναι να μπορείς να αντέξεις τις υψηλές θερμοκρασίες» είπε. Αλλά και οι υπόλοιποι θεωρούν ότι με αβέβαιο τον χρόνο των εκλογών δεν είναι δυνατόν να εμπλακούν σε μια διαλυτική διαδικασία. «Τον Βενιζέλο πρέπει να τον στηρίξουμε και όχι να τον αμφισβητήσουμε» λένε σημαντικά στελέχη του χώρου προσπαθώντας να διαλύσουν τη διάχυτη καχυποψία ότι ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ θα καπελώσει στο τέλος το εγχείρημα.


Συνεργασίες
«Ολική επαναφορά» ο στόχος του Κουβέλη

Η ΔΗΜΑΡ πάντως φαίνεται να κόβει τις γέφυρες με την Κεντροαριστερά. Ο Φ. Κουβέλης πραγματοποιεί περιοδεία προσπαθώντας να συσπειρώσει το κόμμα και δέχεται κριτική ότι προσεγγίζει τον ΣΥΡΙΖΑ μιλώντας για την ανάγκη μιας προοδευτικής διακυβέρνησης. «Δεν χτυπάμε ούτε πόρτα ούτε παράθυρο του ΣΥΡΙΖΑ. Λέμε ότι χρειάζεται σχηματισμός μιας νέας προοδευτικής διακυβέρνησης στον οποίο έχουν θέση όλοι όσοι ενδιαφέρονται, εκτός από τις συντηρητικές πολιτικές και τη ΝΔ. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι μια πολιτική δύναμη με την οποία έχουμε πολλά που μας χωρίζουν και κάποια όπου συμφωνούμε» σημειώνει ο εκπρόσωπος Τύπου Χρ. Μαχαίρας. Στη Θεσσαλονίκη ο κ. Κουβέλης τήρησε διαφορετική στάση και στο θέμα της ενδεχόμενης υποψηφιότητάς του για την Προεδρία της Δημοκρατίας. Επεσήμανε ότι ακούγοντας τον Αντ. Σαμαρά στη Θεσσαλονίκη δεν διαπίστωσε πρόθεση αλλαγής στην ασκούμενη πολιτική, ότι η πόλωση που υπάρχει δεν ευνοεί τις συναινέσεις, ενώ υπογράμμισε τον ρόλο του ως προέδρου της Δημοκρατικής Αριστεράς και τον στόχο του για «ολική επαναφορά» του κόμματος έπειτα από τη συντριβή των ευρωκλογών.
Αντιθέτως, ο Στ. Θεοδωράκης τάχθηκε καθαρά υπέρ της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή προτείνοντας να επιλεγεί ένα μη πολιτικό πρόσωπο επειδή, όπως είπε, το πολιτικό σύστημα είναι υπόλογο για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στη χώρα και θα πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του. Το Ποτάμι επιμένει ότι δεν υπάρχει πιθανότητα προεκλογικής σύμπλευσης με κανένα κόμμα ή σχηματισμό και ότι θα μπει στη διαδικασία συζήτησης για κυβέρνηση συνεργασίας μόνο έπειτα από λαϊκή εντολή.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ