Η Αθήνα ζητούσε σχεδόν από την αρχή να πάρει το χαρτοφυλάκιο για τη Μετανάστευση και τις Εσωτερικές Υποθέσεις που ως σήμερα κατέχει η Σουηδή Σεσίλια Μάλστρομ –η οποία μετακόμισε στο χαρτοφυλάκιο του Εμπορίου. Ο Γιούνκερ μας έκανε το χατίρι και τοποθέτησε στη θέση της τον σημερινό υπουργό Εθνικής Αμυνας Δημήτρη Αβραμόπουλο.
Αναμφίβολα πρόκειται για ένα σημαντικό όσο και ιδιαίτερα δύσκολο χαρτοφυλάκιο, κυρίως επειδή άπτεται πολλών πτυχών της ευρωπαϊκής πολιτικής. Κοινοτικοί παράγοντες που είναι σε θέση να γνωρίζουν τα όσα διαμείβονται αυτή την περίοδο έλεγαν στο «Βήμα» ότι η σημασία του δεν περιορίζεται στη μετανάστευση και κυρίως στην παράνομη. Είναι ο τομέας της εσωτερικής ασφάλειας που έχει πλέον αποκτήσει σε ευρωπαϊκό επίπεδο τεράστια σημασία.
Οι ίδιοι παράγοντες σημείωναν ότι σε μια περίοδο αυξανόμενου ευρωσκεπτικισμού, εξαιτίας και της οικονομικής κρίσης, καθώς επίσης και της γενικευμένης αστάθειας στο περίγυρο της ΕΕ, η έννοια της ασφάλειας αποκτά ιδιαίτερη σημασία. Η περιφερειακή αποσταθεροποίηση (Μέση Ανατολή, Ουκρανία), η τρομοκρατία (Μέση Ανατολή), αλλά και το φαινόμενο των αμφίδρομων ροών ξένων μαχητών (foreign fighters) από και προς τον μεσανατολικό και βορειοαφρικανικό χώρο αναβαθμίζουν ραγδαία το ζήτημα της ασφάλειας. Η εσωτερική ασφάλεια και η κατοχύρωσή της, πάντοτε με σεβασμό στα θεμελιώδη δικαιώματα, μπορούν και πάλι να αναδείξουν τα πλεονεκτήματα μιας ομοσπονδιακής Ευρώπης, συμπλήρωναν οι ίδιοι κύκλοι.
Στον τομέα ευθύνης του κ. Αβραμόπουλου θα βρεθεί μια σειρά κρίσιμων φακέλων: Europol, άσυλο, διαχείριση συνόρων, σύστημα Σένγκεν, καταπολέμηση διαφθοράς, ξεπλύματος χρήματος, παράνομης διακίνησης ανθρώπων και διακίνησης ναρκωτικών. Ο έλληνας επίτροπος θα χρειαστεί επίσης να εξετάσει την ενίσχυση του Frontex, σε μια περίοδο που ο οργανισμός αναμένεται να αναλάβει (έστω και σε μικρότερη κλίμακα) να αντικαταστήσει την ιταλική επιχείρηση «Mare Nostrum» για την αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης. Σε αυτόν τον τομέα, όπως και στον τομέα της διεθνούς ανάπτυξης, ο κ. Αβραμόπουλος θα πρέπει να συνεργαστεί στενά με την ύπατη εκπρόσωπο για την εξωτερική πολιτική, την Ιταλίδα Φεντερίκα Μογκερίνι.
Πάντως μεγάλη έμφαση θα πρέπει να δοθεί και στη «θετική μετανάστευση». Ηδη από την επιστολή του Γιούνκερ προς τον κ. Αβραμόπουλο αμέσως μετά την ανακοίνωση της νέας Κομισιόν, ο πρόεδρός της ζητεί από τον έλληνα επίτροπο να κινηθεί ταχύτατα ώστε μέσα στο πρώτο εξάμηνο να ολοκληρώσει την αξιολόγηση της «Οδηγίας για την Μπλε Κάρτα», με την οποία εφοδιάζονται υψηλά εκπαιδευμένοι μη ευρωπαίοι πολίτες που θέλουν να έλθουν στην ΕΕ για να εργαστούν. Ο σκοπός είναι, λόγω των αναγκών και της δημογραφικής πίεσης, να γίνει η ΕΕ ελκυστικός προορισμός για άτομα με υψηλή ειδίκευση σε κρίσιμους τομείς της οικονομίας που θα βελτιώσουν και την ευρωπαϊκή ανταγωνιστικότητά της.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ