Το ενδιαφέρον του άλλοτε πανίσχυρου άνδρα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και σήμερα γκουρού επί των οικονομικών Ντομινίκ Στρος – Καν και της εταιρείας που είναι πρόεδρος, προκάλεσε η Κύπρος και οι νέες προοπτικές που διανοίγονται για επενδύσεις.

Σύμφωνα με αποκλειστικό ρεπορτάζ της εφημερίδας «Φιλελεύθερος», οι αρχικές πληροφορίες ανέφεραν ότι ο Στρος – Καν ήρθε στην Κύπρο με την προοπτική να αναλάβει σύμβουλος επί των οικονομικών και ειδικά για το πώς θα βγει η χώρα από την κρίση με παράλληλη εμπλοκή στις έρευνες για την οικονομία. Την είδηση επιβεβαίωσε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης.

Οι πληροφορίες της κυπριακής εφημερίδας αναφέρουν ότι ο Στρος – Καν έφθασε στο νησί στις 4 Σεπτεμβρίου με ιδιωτικό αεροσκάφος, ινκόγκνιτο. Παρέμεινε δύο νύχτες. Κατέλυσε με συνεργάτες του στο ξενοδοχείο Χίλτον και είχε μία και μοναδική συνάντηση. Ο Στρος – Καν είναι μεταξύ άλλων, πρόεδρος της εταιρείας LSK & Partners που έχει έδρα το Λουξεμβούργο και δραστηριοποιείται σε πολλές χώρες στον κόσμο. Η εταιρεία αυτή που ασχολείται κυρίως με τις επενδύσεις, εκπροσωπείται στην Κύπρο από το δικηγορικό γραφείο Πολάκης Σαρρής.

Ο Στρος – Καν ήρθε μαζί με τρία άλλα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της LSK και είχαν το απόγευμα της 4ης Σεπτεμβρίου, συνάντηση στο γραφείο του, με τον υπουργό Οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη. Η συνάντηση κρατήθηκε μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, δεν ανακοινώθηκε οτιδήποτε και κράτησε δύο ώρες. Κατά τις ίδιες πληροφορίες μας, στη συνάντηση επιδείχθηκε ενδιαφέρον για δύο ζητήματα:

● Για την επικείμενη έκδοση στις διεθνείς αγορές από την κυβέρνηση με σκοπό τη συγκέντρωση 1 δισ. ευρώ, προς εξόφληση χρέους της προς την Τράπεζα Κύπρου
● Για τις επικείμενες ιδιωτικοποιήσεις ημικρατικών οργανισμών.

Όσον αφορά στην έκδοση χρεογράφων, η κυβέρνηση ήταν έτοιμη να βγει στις αγορές μετά τη λήψη της νέας δόσης από την Τρόικα, ωστόσο λόγω των προβλημάτων που προέκυψαν με τις εκποιήσεις θα καθυστερήσει.

Το ενδιαφέρον της LSK για επένδυση σε ημικρατικούς οργανισμούς ήταν ζωηρό και ο Στρας – Καν ζήτησε πολλές πληροφορίες. Να σημειωθεί ότι η LSK, που έχει κι άλλες επενδύσεις στην Κύπρο, ενδιαφέρεται και για επενδύσεις άλλων εταιρειών, διεθνών κολοσσών, στις οποίες παρέχει συμβουλές και τεχνογνωσία.

Πέραν της συνάντησης αυτής, ο Στρος Καν είχε διαβουλεύσεις και συζητήσεις από το γραφείο του κ. Σαρρή στη Λευκωσία όπου πέρασε τις περισσότερες ώρες, κάνοντας από εκεί τις επαφές του.

Υπενθυμίζεται ότι ο Ντομινίκ Στρος – Καν μετά την παραίτησή του από το ΔΝΤ λόγω του σκανδάλου στις Ηνωμένες Πολιτείες όπου κατηγορήθηκε για σεξουαλική παρενόχληση καμαριέρας ξενοδοχείου, ανέλαβε σύμβουλος κυβερνήσεων αλλά και μεγάλων οργανισμών. Πρόσφατα μάλιστα απάντησε θετικά στην πρόταση της σερβικής κυβέρνησης να αναλάβει χρέη συμβούλου.

Σύμφωνα επίσης με δηλώσεις του κ. Σαρρή στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, η εταιρεία του κ. Στρος – Καν ενδιαφέρεται για τη νέα έκδοση ομολόγων της Κυπριακής Δημοκρατίας και για τις αποκρατικοποιήσεις των μεγάλων ημικρατικών οργανισμών όπως την Αρχή Λιμένων, την Αρχή Τηλεπικοινωνιών Κύπρου και την Αρχή Ηλεκτρισμού Κύπρου.

Όπως είπε, η LSK επιθυμούσε να έχει επαφή με την κυβέρνηση, με τον υπουργό Οικονομικών και τους τεχνοκράτες του Υπουργείου. «Τη διευθετήσαμε εδώ και μερικούς μήνες και ήλθαν στην Κύπρο και έμειναν τρεις ημέρες» συμπλήρωσε. Σύμφωνα με τον κ. Σαρρή, κατά την παραμονή του στην Κύπρο, ο κ. Στρος – Καν είχε συνάντηση δύο ωρών με τον Χάρη Γεωργιάδη, καθώς και άλλες επαφές.