Εως και την τελευταία στιγμή θα μελετάται και θα εξειδικεύεται το περιεχόμενο της ομιλίας του Αλ. Τσίπρα στην ΔΕΘ, έπειτα και από την πολύωρη, διάρκειας σχεδόν πέντε ωρών συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας το βράδυ της Πέμπτης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη διάρκεια της συζήτησης, που διεξήχθη χωρίς έντονες αντιπαραθέσεις και εντάσεις, διαμορφώθηκαν οι κοινοί παρονομαστές της ομιλίας του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, ως επιβεβαίωση των όσων είχαν ούτως ή άλλως συζητηθεί σε προηγούμενες συνεδριάσεις.
Εκκρεμεί όμως η εξειδίκευση σε κάποια πεδία και για το λόγο αυτό ο κ. Τσίπρας έχει ζητήσει και αναμένει σημειώματα με τελικές προτάσεις και εξειδικεύσεις έως και το μεσημέρι της Παρασκευής.
Με βάση αυτά, οι κύριοι άξονες των εξαγγελιών του Σαββάτου αναμένεται να είναι:
– η αποκατάσταση του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ
– οι ρυθμίσεις για τα κόκκινα δάνεια, όπου για κάποια θα προταθεί ολική διαγραφή, για κάποια άλλα μερική και για μία άλλη κατηγορία διευκολύνσεις στην αποπληρωμή
– η εξαγγελία για επιστροφή της 13ης σύνταξης (όχι της 14ης, εν τέλει) για κάποιες κατηγορίες. Εκκρεμεί η οριστιοκοποίηση του ποσού σύνταξης κάτω από το οποίο θα δοθεί η επιστροφή (π.χ. 500, 600 ή 700 ευρώ).
Το γενικό πνεύμα της ομιλίας του κ. Τσίπρα θα χαρακτηρίζεται πάντως από δέσμες μέτρων άμεσης ανακούφισης των οικονομικά ασθενέστερων και εν συνεχεία από προτάσεις οικονομικής ανόρθωσης, με προσπάθεια να συνοδεύονται από ρεαλιστικές κοστολογήσεις.
Πεδία στα οποία φαίνεται ότι υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ είναι η μορφή της απασχόλησης που περιλαμβάνει η πρόταση Δραγασάκη για την επένδυση 5 δισ. με στόχο την δημιουργία 300.000 θέσεων και ειδικότερα αν αυτές θα αφορούν θέσεις μερικής ή σταθερής εργασίας, το ποσοστό των δημοσίων επενδύσεων, ο χρόνος για τον οποίο προτείνεται η επιμήκυνση της χορήγησης του επιδόματος ανεργίας (αυξημένου ενδεχομένως κατά 100 ευρώ).
Κατά τη διάρκεια της συενδρίασης ετέθησαν επίσης τα πρόσφατα ζητήματα που ανέκυψαν με τις τοποθετήσεις στελεχών για το ΝΑΤΟ, την παρουσία του Αλ. Τσίπρα στο Κόμο (που συνάντησε τις αντιδράσεις της Αριστερής Πλατφόρμας), η σχέση και οι συζητήσεις με την Ευρώπη.