Την Κυριακή, με την πανελλήνια συνάντηση στελεχών του ΠαΣοΚ ξεκίνησε εκ νέου η προσπάθεια για τη συμπόρευση των δυνάμεων της Κεντροαριστεράς η οποία θα καταλήξει στο Συνέδριο της Δημοκρατικής Παράταξης.

Στη συνάντηση αυτή θα μιλήσει ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ Ευ. Βενιζέλος και θα απευθύνει πρόσκληση «στη βάση της συλλογικότητας και της ισοτιμίας, προς όλες τις κινήσεις του ευρύτερου χώρου της Δημοκρατικής Παράταξης και κυρίως προς όλους τους πολίτες που ανήκουν στην κοινωνική βάση της παράταξης να συμμετέχουν στην οργάνωση του Συνεδρίου και στις σχετικές διαδικασίες», όπως αναφέρει η ανακοίνωση της Χαρ. Τρικούπη.

Στη συνάντηση συμμετέχουν τα μέλη της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, οι βουλευτές αλλά και πρώην βουλευτές, οι υποψήφιοι στις Ευρωεκλογές και στις βουλευτικές εκλογές του 2012, στελέχη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των κοινωνικών χώρων, οργανωτικά και περιφερειακά στελέχη.

Μιλώντας στη συνάντηση ο κ. Μ. Χρυσοχοΐδης έκανε σκληρή κριτική στον ΕΝΦΙΑ, υποστήριξε ότι δεν λειτουργούν οι οργανώσεις του ΠαΣοΚ και ότι χρειάζεται ένα νέο κόμμα ισχυρό, ανοιχτό, λαϊκό και δημοκρατικό. Ο κ. Χρυσοχοΐδης είπε ότι πρέπον η διαφορά μνημόνιο-αντιμνημόνιο έχει αντικατασταθεί από τη διαφορά νέο-παλιό. Το νέο εκφράζεται στο ΠαΣοΚ με αντιδημοκρατικό τρόπο χωρίς αποφάσεις από τα όργανα. Ζήτησε έκτακτο αναγεννητικό συνέδριο και την πολιτική και προγραμματική ανασυγκρότηση του χώρου. Το νέο πρόγραμμα πρέπει να προσβλέπει σε ένα δίκαιο κράτος και δίκαιη φορολογία.
Ο κ. Χρυσοχοΐδης τόνισε ότι στις δημοσκοπήσεις το ΠαΣοΚ είναι πίσω από Το Ποτάμι και αναρωτήθηκε αν αυτή είναι η δικαίωση του ΠαΣοΚ;

Απαντώντας ουσιαστικά στον κ. Χρυσοχοΐδη ο κ. Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος υποστήριξε ότι κάποια μεγαλοστελέχη όχι μόνο δεν βοήθησαν την ΕΛΙΑ αλλά έλεγαν δημόσια ότι δεν προχωράει το εγχείρημα.Μάλιστα αναρωτήθηκε ποιοι πήγαν στις οργανώσεις προεκλογικά; Μάλιστα τόνισε ότι υπήρξαν πολλά στελέχη που δεν βγήκαν ούτε μια ημέρα στα κανάλια. Απευθυνόμενος μάλιστα στον πρόεδρο του ΠαΣοΚ κ. Βενιζέλο ζήτησε μια ολόκληρη γενιά στελεχών που συμπεριφέρεται σαν τον Τσίπρα να μην έχουν λόγο στη δημοκρατική παράταξη.

Ο κ. Πρωτόπαππας στην τοποθέτησή του υποστήριξε ότι πολλοί περίμεναν ότι η ΕΛΙΑ δεν θα πήγαινε καλά στις ευρωεκλογές αλλά με τη δουλειά πολλών αλλά όχι όλων να καταφέρει να μείνει όρθια. Τώρα είπε δεν χρειάζεται κριτική εκ του ασφαλούς, τα όργανα και λειτουργούν και έχουν δημιουργηθεί πλειοψηφίες και μειοψηφίες. Υποστήριξε ότι ασφαλώς και πρέπει να εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας από αυτή τη Βουλή για να υπάρξει σταθερότητα και να υπάρξουν επενδύσεις. Θα κριθούμε από το αν καταφέρουμε να πάμε την παράταξη μπροστά ή να υπάρχει προβολή στελεχών με προσωπικές φιλοδοξίες.

Γιάννης Μαγκριώτης: Να καταργηθεί η θέση του πρόεδρου του ΠαΣοΚ στη βάση του μοντέλου του γαλλικού σοσιαλιστικού κόμματος, να υπάρξει γραμματέας. Και ο Βαγγέλης Βενιζέλος να ηγηθεί της δημοκρατικής παράταξης.


Λεωνίδας Γρηγοράκος: Εσύ είχες πει Μιχάλη να αλλάξει ο ήλιος του ΠαΣοΚ, είπες ότι δεν διάβασες το μνημόνιο, ότι ο Γιώργος Παπανδρέου δεν κάνει ούτε για υπουργός στη Ζιμπάμπουε. Όλοι είπαμε πολλά άλλα αυτή τη στιγμή το ΠαΣοΚ μας χρειάζεται όλους και στα λόγια και την πράξη και στην κάλπη.
Ο κ. Χρυσοχοΐδης ζήτησε το λόγο επί προσωπικου.επειδή όπως είπε «βλέπω τουε δικηγόρους του πρόεδρου έναν έναν… ». Ακολούθησε ένταση. Πολλοί σηκώθηκαν και φωνάζαν ότι τους προσβάλλει. Ο Γιώργος Λιάνης τον κατηγορούσε για αθλιότητες. Μετά από πολλά ο κ. Χρυσοχοΐδης κατάφερε να πει: « εγώ δεν ανήκω στο κόμμα κανενός πρόεδρου. Θα μείνω γιατί θέλω μια δημοκρατική παράταξη και όχι μια αντιδημοκρατική παράταξη όπως με τις τοποθετήσεις τους κάποιοι επιχειρούν».

Ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ

Ο κ. Βενιζέλος, έχει πραγματοποιήσει προκαταρκτικές συναντήσεις με τους επικεφαλής των Κινήσεων που συμμετείχαν στην Ελιά αλλά και με προσωπικότητες του χώρου της Κεντροαριστεράς, οι οποίοι ζήτησαν να μην ανακοινωθεί άμεσα η Οργανωτική Επιτροπή του Συνεδρίου ώστε να έχουν το χρονικό περιθώριο να κάνουν κι εκείνοι τους δικούς τους χειρισμούς αλλά και για να αφαιρεθεί κάθε υποψία ότι το ΠαΣοΚ θα «καπελώσει» την προσπάθεια, όπως φοβούνται τα στελέχη της Μεταρρυθμιστικής Τάσης που αποχώρησαν από τη ΔΗΜΑΡ.
Πάντως η ανακοίνωση της Εθνικής Οργανωτικής Επιτροπής του συνεδρίου δεν μπορεί να καθυστερήσει πολύ, οπότε τις προσεχείς ημέρες αναμένεται να συναντηθεί αντιπροσωπεία του ΠαΣοΚ υπό τον κ. Βενιζέλο με τις Κινήσεις που μετείχαν στην Ελιά. Την πρόσκληση για τη συμμετοχή στο συνέδριο της Δημοκρατικής Παράταξης θα την απευθύνει η Οργανωτική Επιτροπή και όχι το ΠαΣοΚ και όπως διαμηνύεται θα είναι ανοιχτή με απόλυτο σεβασμό σε όλες τις εκφάνσεις της παράταξης και πρωτίστως στους ενεργούς δημοκράτες πολίτες.
Η διαδικασία πάντως δεν θα κινηθεί μόνο σε επίπεδο κορυφής. Ήδη σχεδιάζονται θεματικές εκδηλώσεις (π.χ. για το χρέος, για κοινωνικά και θεσμικά θέματα) όπου θα κληθούν προσωπικότητες από όλο το φάσμα της ευρύτερης παράταξης. Οι εκδηλώσεις αυτές θα πραγματοποιηθούν σε όλη την Περιφέρεια, σε ορισμένες θα παρίσταται και ο κ. Βενιζέλος, σε μια προσπάθεια να ανοίξουν οι διαδικασίες και να εμπλακούν με ενεργό τρόπο οι πολίτες που ενδιαφέρονται στο εγχείρημα για την ανασυγκρότηση του χώρου.