Με λογική «φύλαγε τα ρούχα σου…» αναμένεται να προσέλθει στο βήμα της ΔΕΘ το προσεχές Σαββατοκύριακο ο Αλ. Τσίπρας, καθώς φαίνεται ότι τα σημαντικότερα για τον ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να αναμένονται κατά το διάστημα που θα ακολουθήσει.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, έχοντας λάβει υπόψη και πολλές εσωκομματικές φωνές, αναμένεται να είναι ιδιαιτέρως προσεκτικός στις εξαγγελίες του.
Το πνεύμα που κυριαρχεί στις τάξεις του κόμματός του είναι πως τα όσα θα αναφέρει θα πρέπει να απαντούν στις άμεσες προτεραιότητες και στα «καυτά» ζητήματα, όπως τα εργασιακά, τα κοινωνικά και κάποια θέματα φορολογίας.
Με αυτό το θέμα αναμένεται να συνεδριάσει την Πέμπτη η πολιτική γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ, όπου και θα ληφθούν οι τελικές αποφάσεις για το «πακέτο» της ΔΕΘ.
Παρά ταύτα, οι εκκρεμότητες στο προγραμματικό πεδίο είναι πολλές και παραμένουν προς διευθέτηση στο διάστημα που θα ακολουθήσει.
Στο σημείο αυτό έχουν κατά το διάστημα των προηγούμενων εβδομάδων παρατηρηθεί σημαντικές αποκλίσεις μεταξύ των εσωκομματικών τάσεων, όπου μάλιστα έχουν σημειωθεί και κάποιες εκπλήξεις.
Ενα από τα σημεία στα οποία οι διαφωνίες υπήρξαν έντονες και πολλές είναι η φορολογία και ειδικότερα το πώς θα αξιοποιηθεί το περιουσιολόγιο – μία από τις κεντρικές εξαγγελίες του ΣΥΡΙΖΑ.
Αντίθετα με ό,τι θα ανέμεναν πολλοί, οι θέσεις της Αριστερής Πλατφόρμας στο συγκεκριμένο θέμα εμφανίζονται πολύ πιο προσγειωμένες και μετριοπαθείς, απ’ ό,τι οι αντίστοιχες στελεχών που πρόσκεινται στην πλειοψηφία.
Για παράδειγμα, η αριστερή πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ τάσσεται αναφανδόν κατά της φορολόγησης της κατοχής περιουσίας, στη λογική ότι όλα τα περιουσιακά στοιχεία είναι ήδη φορολογημένα και μία τέτοια πρακτική θα απέβαινε αντιπαραγωγική και προβληματική για την οικονομική δραστηριότητα!
Τελικές αποφάσεις επί θεμάτων όπως αυτό δεν έχουν ληφθεί και αποτελούν ζήτημα που θα απασχολήσει στο μέλλον το κόμμα, ειδικώς δε όσο θα πλησιάζουν οι εκλογές.
Παρά ταύτα, τριβές όπως αυτή καταδεικνύουν ότι η συγκρότηση ενός ευρέως αποδεκτού προγραμματικού πλαισίου για τον ΣΥΡΙΖΑ δεν θα είναι ένα απλό ζήτημα.