Με μία σαφή δήλωσή του, στον απόηχο της παρουσίας του στο συνέδριο του Ιδρύματος Αμπροσέτι στην Ιταλία το προηγούμενο Σαββατοκύριακο, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τσίπρας επιβεβαίωσε την μεγάλη στροφή που έχει επιδιώξει τους τελευταίους μήνες: η Ευρώπη δεν πρέπει πλέον να φοβάται τον ΣΥΡΙΖΑ, είναι το επιστέγασμα της πλέον πρόσφατης παρουσίας του κ. Τσίπρα σε ένα διεθνές φόρουμ.
«Αυτή η πολιτική αλλαγή (σ.σ. για την οποία μιλά ο ΣΥΡΙΖΑ) δεν είναι απειλή για την Ευρώπη, αλλά πρόκληση για κοινές ευρωπαϊκές λύσεις στα κοινά προβλήματα», σημείωσε κ. Τσίπρας σε συνέντευξή του στο αμερικανικό δίκτυο CNBC.
Η φράση αυτή του κ. Τσίπρα, η οποία έρχεται ατύπως ως απάντηση και στις ενστάσεις της αριστερής πτέρυγας του κόμματός του, η οποία δεν είδε με καλό μάτι την συμμετοχή του στο εν λόγω συνέδριο, δείχνει και τις διαθέσεις του, εν όψει εκλογών και της κατ’ εκείνον, βέβαιης νίκης του ΣΥΡΙΖΑ.
Στόχος του, όπως λέει, είναι να σχηματίσει μία κυβέρνηση η οποία θα έχει την λαϊκή νομιμοποίηση για να «αναδιαπραγματευτεί» την πολιτική που έως σήμερα ήταν λάθος και μόνο αρνητικά αποτελέσματα επέφερε.
Υπό την έννοια αυτή, οι ενστάσεις της Αριστερής Πλατφόρμας, όπως εκφράστηκαν μεταξύ των άλλων και σε αρθρογραφία στο iskra.gr (Στ. Κουβελάκης), διατυπώνονται ως εξής: «Με άλλα λόγια, η ειδικά ιταλική διαδρομή του Ιδρύματος Αμπροζέτι φαίνεται να συνδέεται ιστορικά με το όλο κλίμα του «ιστορικού συμβιβασμού» – και με την τραγική, στον μακρύ χρόνο μάλιστα, έκβασή του για την αριστερά και το εργατικό κίνημα της γειτονικής χώρας, φάρος κάποτε για όλη την Ευρώπη».
Ο υπαινιγμός είναι σαφής και αφορά το ενδεχόμενο μίας παρέλκυσης του ΣΥΡΙΖΑ σε μία (ενδεχομένως ώριμη) παραλλαγή της εφαρμοζόμενης πολιτικής στην ΕΕ, αντί της προσήλωσής του στην εκ βάθρων ανατροπή, για την οποία μιλούσε έως πρόσφατα.
Η άλλη όψη του νομίσματος είναι ότι σύμφωνα με πολλές ενδείξεις και πληροφορίες, ούτε και η Ευρώπη φοβάται πια τον Αλ. Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ. Σύμφωνα όμως με πρόσωπα που γνωρίζουν τι συζητείται στις Βρυξέλλες και το Βερολίνο, οι προκλήσεις για μία κυβέρνηση της αριστεράς στην Ελλάδα –με δεδομένα τα έχουν γίνει έως σήμερα –δεν θα είναι μικρότερες και πάντως θα κινηθούν στην ίδια κατεύθυνση, αυτή των διαρθρωτικών αλλαγών ή μεταρρυθμίσεων.
Η απόσταση από την άνοιξη του 2012, όταν οι γερμανικές εφημερίδες καλούσαν τους Ελληνες να μην ψηφίσουν τον ΣΥΡΙΖΑ, μοιάζει χαώδης.
Σήμερα ο κ. Τσίπρας είναι επίσημος συνομιλητής της ευρωπαϊκής ελίτ, και το μόνο που διαπιστώνεται είναι μία τάση αντιπαράθεσης για την ορθότητα ή μη της ακολουθούμενης πολιτικής.
Αντίστοιχο κλίμα διαπιστώνεται και στους χώρους του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου, όπου οι εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ δεν αντιμετωπίζονται ως εκφραστές μίας απειλής, αλλά επιδιώκουν να κτίσουν το προφίλ μίας νέας ευρωπαϊκής αριστεράς.
Στην περίπτωση δε του πρόσφατου Συνεδρίου στο Κόμο, όπου παρέστη ο κ. Τσίπρας, η ιδιαιτερότητα έχει μάλλον περισσότερη σημασία. Συγκεντρωμένοι εκεί ήταν πολλοί από τους εκπροσώπους της ευρωπαϊκής ελίτ, αλλά κατά κύριο λόγο δύο πρώην πρωθυπουργοί της Ιταλίας, σε μία ιδιαιτέρως κρίσιμη περίοδο: οι Μάριο Μόντι και Ενρίκο Λέτα.
Σε συνδυασμό δε με τα προσεκτικά, αλλά εν γένει θετικά σχόλια του Ρομάνο Πρόντι για τον κ. Τσίπρα, οι πληροφορίες εντείνουν το ενδιαφέρον εν αναμονή των εξελίξεων.
Σύμφωνα με κάποιες πηγές και παρόλο που οι δύο άνδρες κινούνται σε διαφορετικό πολιτικό χώρο, ο σημερινός πρωθυπουργός της Ιταλίας Ματέο Ρέντσι, δεν παρακολουθεί αδιάφορος τις εξελίξεις στην Ελλάδα. Κάποιοι μάλιστα αφήνουν να διαρρεύσει, ότι σε περίπτωση που ο ΣΥΡΙΖΑ κατορθώσει να κερδίσει εκλογές στην Ελλάδα και σχηματίσει κυβέρνηση, ο κ. Ρέντσι θα επιδιώξει με κάθε τρόπο να αξιοποιήσει την ευκαιρία ώστε να επιχειρηματολογήσει υπέρ μίας στροφής στην ακολουθούμενη πολιτική στην Ενωση.