Η ομιλία του στην 79ηΔΕΘ το περασμένο Σάββατο αποτελεί για τον Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά την έναρξη μιας νέας φάσης στο δρόμο προς την προεδρική εκλογή, όπου για να φθάσει μεσολαβούν κρίσιμοι σταθμοί.
Η παρουσία του στη Θεσσαλονίκη σήμανε την πολιτική αντεπίθεση της κυβέρνησης και της ΝΔ σε μια προσπάθεια αλλαγής του κλίματος. Στο επίκεντρο της κυβερνητικής επιχείρησης για διαμόρφωση πιο ευνοϊκών συνθηκών και ενός θετικού πολιτικού περιβάλλοντος βρίσκεται ο «οδικός χάρτης» που παρουσίασε ο κ. Σαμαράς, ο οποίος έδωσε ουσιαστικά και το σήμα για την υλοποίηση όσων υποσχέθηκε.
Το κρίσιμο στοιχείο από εδώ και στο εξής και κυρίως στις επόμενες 100-110 ημέρες, καθώς στα μέσα Ιανουαρίου 2015 τοποθετείται, ακόμα και από συνταγματολόγους προσκείμενους στο ΣΥΡΙΖΑ αν δεν υπάρξουν ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις, όπως λένε, δηλ. πρόωρες εκλογές, η έναρξη των κοινοβουλευτικών διαδικασιών για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας,είναι να επιταχυνθεί η εφαρμογή βασικών μέτρων ανακούφισης των πολιτών που έχουν πληγεί από το μνημόνιο.
Παράλληλα πολλά θα κριθούν σε επίπεδο εντυπώσεων στην κοινωνία και κατά πόσο θα περάσει το κεντρικό κυβερνητικό μήνυμα ότι είμαστε στη φάση μετάβασης προς την μεταμνημονιακή εποχή, όπως λένε και οι κυβερνώντες.
Η μάχη θα δοθεί, εκτός από πολιτικό «γήπεδο» και στο επικοινωνιακό επίπεδο και η απήχηση του «οδικού χάρτη» που παρουσίασε ο Πρωθυπουργός θα εξαρτηθεί και από την διαχείριση που θα κάνει το Μέγαρο Μαξίμου. Και αυτό διότι πολλές φορές οι επιφορτισμένοι με την επικοινωνιακή πολιτική δεν έχουν και ιδιαίτερα θετικές επιδόσεις, καθώς πολλάκις αρκούνται απλά και μόνο στο ρόλο σχολιαστή και επικριτή του ΣΥΡΙΖΑ, αντί να θέσουν οι ίδιοι για λογαριασμό της κυβέρνησης την ατζέντα.
Οι ελλείψεις στο επικοινωνιακό σκέλος τις περισσότερες φορές στα δυο χρόνια πρωθυπουργίας του κ. Σαμαρά ήταν εμφανείς και μάλιστα τον τελευταίο μήνα καταγράφηκαν πολλές παλινωδίες, με πιο χαρακτηριστικό στοιχείο τις διαρροές που έγιναν από ανώτερα κυβερνητικά στελέχη που σήκωσαν πολύ ψηλά τον πήχη για την παρουσία του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ.
Δεν είναι τυχαίο ότι έμπειρα στελέχη της ΝΔ με πολυετή υπουργική πείρα έλεγαν ότι εάν από εδώ και πέρα δεν προβληθεί όπως επιβάλλεται σε ένα κόμμα εξουσίας ο «οδικός χάρτης» των στοχευμένων φοροαπαλλαγών που θα γίνουν σταδιακά και χωρίς να απειλούνται τα πρωτογενή πλεονάσματα, τότε εκτιμούν πως η ομιλία του κ. Σαμαρά στη ΔΕΘ θα «ξεχαστεί πολύ γρήγορα».
Στο σημείο αυτό προκύπτει το μείζον θέμα και του πολιτικού προσωπικού που διαθέτει η Κ.Ο. της ΝΔ, αλλά και η πολιτική ποιότητα πολλών μελών του υπουργικού συμβουλίου, όχι απαραίτητα υπουργών, αλλά και υφυπουργών που παραμένουν στην…αφάνεια.
«Για να γυρίσει το κλίμα δεν αρκεί μόνο ο Σαμαράς, αλλά πρέπει όλοι να συμβάλλουν, ο καθένας από το μετερίζι του, στην αντεπίθεση που σάλπισε ο Πρωθυπουργός» λένε έμπειροι πολιτικοί παράγοντες της ΝΔ.
Εξάλλου από την αλλαγή του κλίματος στο πολιτικό επίπεδο που συναρτάται και από τις εξελίξεις στην οικονομία, δηλ. την απορρόφηση των κραδασμών από το φιάσκο του ΕΝΦΙΑ με τις απαραίτητες διορθώσεις, το πώς θα ολοκληρωθεί η αξιολόγηση της τρόικας, τι θα γίνει με τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, κ.α. θα εξαρτηθεί εν πολλοίς και η διαμόρφωση της προεδρικής πλειοψηφίας.
Το βασικό όμως είναι για τον Πρωθυπουργό, για να έχει και αποτέλεσμα η πολιτική αντεπίθεση που ξεκίνησε από τη ΔΕΘ, είναι να ολοκληρωθεί τάχιστα η διαπραγμάτευση με την τρόικα που θα επηρεάσει και τη συζήτηση για τη διευθέτηση του χρέους που ξεκινάει στις ΗΠΑ το διήμερο 14-15 Νοεμβρίου.
Η «μάχη» με την τρόικα δεν έχει τελειώσει ακόμα και όπως φάνηκε και στο Παρίσι, όπου ασκήθηκαν πολλές πιέσεις, θα είναι επίπονη, αν και η κυβέρνηση επιμένει πως το ισχυρότερο όπλο της παραμένει το πρωτογενές πλεόνασμα.
Στο σχέδιο πολιτικής αντεπίθεσης του Πρωθυπουργού κεντρική προτεραιότητα είναι επίσης και η πολιτική αποδυνάμωση του ΣΥΡΙΖΑ, ώστε να καταγραφεί αυτό και στις επόμενες δημοσκοπήσεις. Η επιλογή του κ. Σαμαρά να αναφερθεί τόσες πολλές φορές στην αξιωματική αντιπολίτευση στην ομιλία του στη ΔΕΘ ήταν ένα σαφές δείγμα πως θα κινηθεί από εδώ και πέρα.